Degusteren

Een lust voor het oog

Door gewoon naar bier te kijken komt u al heel wat te weten over de specifieke bierstijl:

Kleur

Blond, amber, bruin, wit, kriekrood, roodbruin, ...

Helderheid

Al dan niet troebel (lambiek en witbier worden op het einde niet gefilterd en blijven dus altijd min of meer troebel).

Schuim

Schuim dat fijne of grove bellen heeft, dat stabiel blijft of snel wegzakt, dat al dan niet aan het glas kleeft, dat een eigen kleur heeft afhankelijk van de bierstijl.

Pareling

Opstijgende bellen (koolzuurgas), half, sterk of helemaal niet parelend.

Een genot voor de neus

Aroma’s komen vrij door even met het glas te walsen. Zo kunnen ze onmiddellijk worden opgesnoven tot diep in de neus. Net als bij wijndegustatie bestaat er een specifiek jargon om de verschillende geuren van bieren te benoemen. Al kunnen bieren sterk uiteenlopende geuren hebben, de stelregel blijft dat een bier natuurlijk moet ruiken om vertrouwen te wekken. Zo onderscheiden bierneuzen geoefend in aroma’s de volgende 3 hoofdgroepen:

  • Hoparoma’s en kruiden: De vluchtige bestanddelen uit hopbellen en kruiden.
  • Moutaroma’s: Zoete karamel- en honingachtige geuren.
  • Gistingsaroma’s: Fruitige esteraroma’s (appel, peer, banaan), fenolische aroma’s (4 vinylguanacol (VG) of aroma’s van gerookt vlees) of zwavelcomponenten.

De retronasale sensatie

Bij het slikken kunt u ook even de opgewarmde aroma’s via de keel tot achter in de neus blazen. Dat geeft een extra proefsensatie, vooral bij karakterisering van fijne geurcomponenten.

Een streling voor de smaakpapillen

Na het kijken en het ruiken is het tijd om te proeven.

De tong

Onze smaakpapillen hebben hun eigen specialiteit afhankelijk van hun plaats op de tong. Ze zijn specifiek gevoelig voor bitter, zuur, zout, zoet en umami. De complexe smaak van een bepaald bier kan dus ontrafeld worden door na te gaan waar hij de tong prikkelt.

Het mondgevoel

Daarnaast is er het globale mondgevoel dat men niet alleen op de tong maar ook op het gehemelte en in de kaken waarneemt. Hoe voelt het bier aan in de mond: mals, droog, beklevend, verfrissend, krijtachtig, scherp, ...?

De afdronk

Tenslotte is het van het grootste belang dat het bier een goede, aangename afdronk heeft en vlot wegslikt. Wat is er immers meer storend dan een slechte nasmaak en een plakkerig of wrang gevoel dat blijft hangen in de keel?

Vergelijking zuurtegraad (ph) van dranken

Van neutraal tot zeer zuur

Water heeft een neutrale smaak (niet zuur, niet zoet). Bieren van lage en hoge gisting zijn licht zuur maar smaken niet zuur omdat het zuur geneutraliseerd wordt door de alcohol die een zoete smaak heeft. Wijn is zuurder maar smaakt niet zuur door de aanwezigheid van meer alcohol (± 10 vol. % alc.). Bieren van gemengde en spontane gisting zijn zuur en smaken ook zuur want het zuur wordt door de lagere alcoholgraad (± 5 vol. % alc.) niet volledig geneutraliseerd. Cola is zeer zuur maar smaakt niet zuur omdat het sterk verzoet is.

Biertastings

Voor de echte bierliefhebber organiseren we ook speciale biertastings: uitgebreide degustatiesessies waarin u de finesses van onze rasbieren nog beter kunt leren kennen.

Heeft u interesse om deel te nemen aan een volledig georganiseerde biertasting in onze brouwerij of op een door u gekozen locatie? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie vindt u op www.hopsession.be