BRUGGE Tripel

Het van oudsher Brugse stadsbier, krachtig en bitterzoet. BRUGGE Tripel heeft een mooie goudblonde kleur en een stevig, rotsachtig schuim dat een tekening van Brugs kantwerk achterlaat op het glas. Het aroma heeft een typisch fenolisch gerookte toets en de smaak is bitter, rijk en romig.

Kenmerken

Hoge gisting - Hergist op fles (8,7 Vol. % Alc.), vat (8,5 Vol. % Alc.)

Het Brugse gruut

Het geheim van het stadsbier BRUGGE Tripel is gelegen in de eigen samenstelling van het kruidenmengsel ‘gruut’, dat haar smaak en aroma verrijkt. In Brugge werd al wie bier brouwde verplicht een ‘gruut’ te gebruiken en dat aan te kopen in het stedelijke kruidenhuis, ‘Gruuthuse’ genaamd. Jan van Brugge en zijn nazaten, die later Van Gruuthuse werden genoemd, kregen tot laat in de 16e eeuw het monopolie op de verkoop van het Brugse ‘gruut’. Terzelfdertijd werden taksen geheven ten voordele van de Graaf van Vlaanderen. In BRUGGE Tripel wordt deze middeleeuwse traditie verdergezet.

De Brugge-gist

BRUGGE Tripel haalt haar eigenzinnige aroma uit het gebruik van een hoge giststam die een dominant fenolisch gerookt aroma geeft.

Hergisting op fles

BRUGGE Tripel ondergaat een tweede gisting op fles. Tijdens de afvulling wordt een hoeveelheid suiker en gist toegevoegd die in de ‘warme kamer’ vergist tot alcohol en koolzuurgas. Daarom heeft BRUGGE Tripel een hoog koolzuurgehalte dat extra pit geeft aan het bier. De gistresten op de bodem van de fles beschermen het bier tegen oxidatie en dus tegen snelle veroudering van de smaak. Door de aanwezige gist evolueren de smaken nog met de tijd. Mede daarom is BRUGGE Tripel een echt bewaarbier.

Merkidentiteit

Merkwaarden:

Gesofisticeerd - Competent - Trots - Aristocratisch - Statig
Interessant - Matuur - Beschaafd

Moment:

Degustatiebier - Te drinken om te ontspannen of om zichzelf te verwennen - Vooral alleen, maar kan ook in kleine groep

Awards

2013 - World Beer Award (WBA) - Gold: Europe's Best Belgian Style Tripel 
2013 - Brussels Beer Challenge - Eervolle Vermelding
2014 - World Beer Award (WBA) - Bronze

Verpakking

  • Vat 20 l
  • Fles 33 cl
  • Fles 75 cl