Persberichten

Brouwerij Rodenbach zet verder in op haar fruitbieren Rodenbach Alexander en Rodenbach FruitAge

geplaatst op 20-04-18

Rodenbach Alexander, het premium fruitbier gelanceerd als Limited Edition komt op vraag van de bierliefhebber permanent op de markt

Rodenbach FruitAge , het verfrissend en toegankelijk fruitbier nu ook op de Belgische markt beschikbaar

Legendarisch Rodenbach Alexander nu permanent beschikbaar !

Rodenbach Alexander werd oorspronkelijk in 1986, ter herdenking van de 200ste geboortedag van Alexander Rodenbach, medeoprichter van de Rodenbach brouwtraditie, gebrouwen. Op vraag van bierkenners bracht Rudi Ghequire, brouwmeester van Brouwerij Rodenbach, in 2016 een beperkte hoeveelheid Rodenbach Alexander op de Amerikaanse markt. De vraag om het bier terug te brouwen ontstond tijdens één van Rudi’s ‘Tours’ doorheen de Verenigde Staten waar Ghequire lezingen over ‘Rodenbach, Flanders Red Ale’ verzorgt. De terugkeer van Rodenbach Alexander zorgde voor heel veel positieve reacties, deze beperkten zich niet tot de US maar ook veel Belgische en Nederlandse bierliefhebbers lieten via sociale media van zich horen. Het brouwersteam wilde graag op deze vraag ingaan en bracht in 2016 en 2017 een Limited Edition Rodenbach Alexander 75 cl. op de markt. Op algemeen verzoek zal Rodenbach Alexander vanaf nu in 4 x 33 cl, 75 cl en beperkt op vat beschikbaar zijn. Een legende wordt zo terug tot leven gebracht.

Rodenbach Alexander is gebaseerd op Rodenbach Grand Cru* (*blend van 1/3 jong en 2/3 tweejarig op eiken houten foeder gerijpt bier) die wordt gemacereerd met zure kersen (5,6 % vol/alc.).” Ik ben er trots op om te zeggen dat dit een van de mooiste fruitbieren is dat ik ooit heb gebrouwen, met een uniek uitgebalanceerde zure- zoete smaak, fruitig kriekaroma en een complexe afdronk.” aldus brouwmeester Rudi Ghequire.

Rodenbach FruitAge de ideale instap-Rodenbach

Rodenbach Fruitage werd voor het eerst in de US gelanceerd. Wegens het grote succes en de vele positieve reviews wordt het nu ook op de Belgische markt gebracht. Rodenbach FruitAge is een kwalitatief fruitbier dat door zijn fruitige smaak de ideale instap-Rodenbach is.

Rodenbach FruitAge is een lekker verfrissend fruitbier met een matig alcohol gehalte (4,2 % vol/alc.), het wordt gemaakt uit jong bier, tweejarig hout gerijpt bier en rode vruchten. Dit uitgebalanceerd fruitbier is fruitig en zachtzuur, de ideale instap om later de rijpere bieren van Rodenbach te ontdekken! Dit bier werd in 2015 en 2016, op de World Beer Awards, gelauwerd met een ‘Gold Award’ en als "World Best Fruit Flavoured Beer".

Brouwerij Palm speelt, met introductie alcoholvrije Palm 0.0, in op trend van consumentenbehoefte

geplaatst op 20-03-18

innoveert met Palm 0.0: verfrissend amber bier met 0 % alcohol maar met 100 % karakter

Palm Belgian Craft Brewers introduceert met Palm 0.0 hét verfrissend amber bier met 0 % alcohol én met 100 % karakter. Met Palm 0.0 speelt de brouwerij in op de trend van verantwoord alcoholgebruik en komt het de consument tegemoet die op zoek is naar meer smaak en karakter in het segment van alcoholvrij drankenassortiment. Palm 0.0 is in België vanaf 19 maart breed verkrijgbaar in horeca en supermarkt.

Alcoholvrije trend

Uit het recentste bierbarometer-onderzoek, gerealiseerd door het Beer & Society Information Center in samenwerking met de websites van Het Laatste Nieuws en van 7sur7.be, blijkt dat bierliefhebbers het aanbod alcoholvrij bier te beperkt vinden. De belangrijkste reden is dat andere alcoholvrije alternatieven dan bier beter in de smaak vallen. Voor de brouwers van Palm reden genoeg om op deze behoefte in te spelen en een alcoholvrije versie van haar karaktervol amber bier Palm te ontwikkelen.

Knowhow en synergie

De brouwmeesters van Palm kunnen terugkijken op een jarenlange ervaring rond het brouwen van hun Palm n.a (< 0,25 % alcohol). Het samenbrengen van hun kennis, hun ervaring en nieuwe brouwtechnologie heeft het brouwersteam van Palm in staat gesteld om maximaal te gaan voor een volledig alcoholvrije variant van Palm.

Palm 0.0: 0 % alcohol, 100 % karakter

Consumenten wensen verantwoorder met alcohol om te gaan, het segment van alcoholvrij bier stijgt exponentieel, maar tegelijk is men ook op zoek naar meer karakter en smaak. Brouwmeester Jan De Cock: “Wij zijn enorm blij met het resultaat van onze Palm 0.0. We zijn ervan overtuigd dat we met Palm 0.0 aan de behoefte van de consument, die op zoek is naar een alcoholvrijbier met 100 % karakter, voldoen. De zorgvuldig gekozen ingrediënten waaronder onze hop van eigen teelt, het Palm-mout naar eigen receptuur en de toegepaste brouwtechnologie staan borg voor 0 % alcohol, 100 % bier en gegarandeerd 100 % karakter !”

Introductie 0.0

Vanaf 19 maart wordt Palm 0.0 in België in de horeca, bij de drankengroothandelaars en in de supermarkten geïntroduceerd. Vanaf de lancering vervangt Palm 0.0 de alcoholarme Palm n.a (< 0.25 % vol/alc.).
Palm 0.0 wordt aangeboden in kratten 24 x 25 cl en in clips van 6 x 25 cl. De adviesprijs van Palm 0.0 is niet hoger dan Palm.

Brouwerij De Hoorn presenteert: 'Arthur's Legacy Aerts 2016'

geplaatst op 14-02-18

De brouwers en ingrediëntenmeesters van Brouwerij De Hoorn hebben zich voor hun nieuw brouwsel laten inspireren door het roemrijke bier Aerts 1900 van de voormalige Brusselse Brouwerij Aerts. De hedendaagse interpretatie van het originele recept resulteert in een amberkleurig zwaar bier van 8,2 % vol./alc. De hopmeester selecteerde Target en Golding waarmee het bier wordt gehopt. Als ‘finishing touch’, op het einde van de hoofdgisting, ondergaat Aerts 2016 een laatste hopgave met Golding-hop, in brouwerstermen wordt dit proces ‘dry hopping’ genoemd.

Brouwmeester Jan De Cock is fier op het resultaat: “De combinatie van de twee hopsoorten zorgt voor een aangename en harmonieuze bitterheid en een vleugje citrus. De geselecteerde gist en de gebruikte karamelmout maakt het bier fruitig, het vrij hoog alcoholgehalte werkt verwarmend en maakt deze Aerts 2016 mooi rond en volmondig.”

In 1979 introduceerde Brouwerij Aerts uit Brussel, volgens een recept uit 1900, Aerts 1900. Het bier was heel geliefd in de hoofdstad, de vraag was zo groot dat leveringen werden gelimiteerd en dat niet alle cafés werden beleverd, de brouwerij stelde eisen op vlak van de kwaliteit van de kelder en de manier van schenken.

Van AERTS 2016 werd in 2016 duizend liter gebrouwen en positief getest, twee jaar later is het in een groter volume gebrouwen en verkrijgbaar op flessen van 75 cl. onder kurk en hergist op fles. Voor een aantal geselecteerde horecazaken in België en Nederland is Arthur’s Legacy Aerts 2016 ook van het vat beschikbaar.

Karakteristieken: ‘Arthur’s Legacy AERTS 2016’

Brouwerij:
DE HOORN, Steenhuffel
Alcohol: 8,2 % vol./alc.
Mout: Karamelmout
Hop: Target en Golding / 42 EBU
Kleur: Amber
Fles 75 cl: In België verkrijgbaar bij Delhaize en de gespecialiseerde bierhandel.

Microbrouwerij DE HOORN: Innoveert vanuit traditie met ruimte voor creativiteit

In 2014 werd microbrouwerij DE HOORN in Steenhuffel ge-herinstalleerd. De kleine dorpsbrouwerij laat de brouwers toe om brouwsels van 1.000 liter te brouwen. Gelijktijdig werden vier ingrediëntenmeesters aangesteld; deze specialiseren zich in het gebruik van kruiden, hop, fruit en hout in bier, ze bouwen verder hun historische en wetenschappelijke kennis en inzichten uit en passen deze toe in de verdere productontwikkeling van de brouwerij. De kleinschaligheid stelt het brouwersteam in staat om nog creatiever te zijn en vlotter ‘gelimiteerde prestige edities’ te ontwikkelen.

Deze craft-brouwsels krijgen de naam ARTHUR’S LEGACY mee. ARTHUR’S LEGACY refereert naar één van de stichters van de brouwerij: Arthur Van Roy. Arthur was visionair, hij was het die halsstarrig bleef geloven in het succes van hoge gisting bieren, hij kreeg gelijk. Vanuit zijn gedachtengoed gaan de ingrediënten- en brouwmeesters aan de slag om jaarlijks een aantal gelimiteerde brouwsels op punt te stellen. Hun creativiteit, passie en ondernemerschap leiden tot nieuwe, uitzonderlijke en vooral unieke bieren, gebaseerd op telkens één welbepaald vakgebied: hop, fruit, kruiden of hout.

Goud voor Palm, goud en zilver voor Rodenbach Grand Cru en Rodenbach Classic op Brussels Beer Challenge 2017

geplaatst op 20-11-17

De 85 internationaal gereputeerde juryleden van Brussels Beer Challenge 2017 kennen PALM Belgian Craft Brewers 2 gouden Awards en 1 zilveren Award toe! Goud gaat naar Palm en Rodenbach Grand Cru, zilver is voor Rodenbach Classic. Daarbovenop krijgt Estaminet pils het ‘Certificate of Excellence 2017’. In het jaar van de restyling en de krachtige marketingondersteuning van zowel Palm als Rodenbach, is dit voor PALM Belgian Craft Brewers een zeer mooie overwinning. Het brouwen van uitgebalanceerde kwaliteitsbieren blijft de dagelijkse hoofdprioriteit van de brouwmeesters bij Palm en Rodenbach, hun knowhow en passie worden met deze Awards door de internationale jury gelauwerd.

Goud en zilver in de categorie ‘Flanders Red Ale’ voor Rodenbach Grand Cru en Rodenbach Classic

In de categorie ‘Flanders Red Ale’ kaapt de brouwer zomaar even de eerste én de tweede plaats weg! De eigenzinnige brouw- en keldermeesters van Rodenbach slaagden er gedurende decennia in het brouwproces te verfijnen. Ze optimaliseerden de vinificatie en maturatie van hun bieren op één van de 294 staande eikenhouten foeders. Tijdens alle stappen in het brouwproces proeven deze meesters op kwaliteit. De ideale combinatie van vakmanschap en genieten! Zo werd Rodenbach wereldberoemd. Rodenbach Classic is volgens bierkenner Jackson ‘het meest verfrissende bier in de wereld’ en Rodenbach Grand Cru leent zich uitermate tot degusteren. In het voorjaar kregen de Rodenbach-bieren een volledige restyling. Sinds 1821 verrast Rodenbach iedereen die van bier houdt, vandaag laat de brouwerij met de slogan ‘Rodenbach, Cheers to the unexpected’ de liefhebbers zijn bieren op een verrassende manier verder ontdekken.

Goud in de categorie ‘Amber Ale’ voor Palm

Palm is een amberbier van hoge gisting met een alcoholpercentage dat niet hoger is dan pils (alc. 5,2% vol.). Door de karaktervolle smaak en aangename bitterheid is het verfrissend, maar biedt het tegelijk dat tikkeltje meer dan gewoon bier. Zijn specifieke karakter dankt Palm onder andere aan de door brouwers zelf opgekweekte gist. Het gebruik van uitgesproken volmout zorgt voor extra complexiteit. Verder selecteert de brouwerij voor Palm aromatische florale en fruitige hopsoorten, waaronder de Hallertau Mittelfrüh die zelf wordt geteeld. In juli kreeg Palm een nieuwe uitstraling. Na de lancering van de nieuwe verpakking werd Palm, in Vlaanderen en Nederland, terug met televisiereclame ondersteund. De nieuwe tv-campagne is een van de belangrijkste middelen om het brede publiek kennis te laten maken met het vernieuwde, maar vertrouwde biermerk Palm. In de nieuwe campagne staat de slogan ‘Tijd voor iets ambers’ centraal. Hiermee laat de brouwerij zien wat Palm – ook voor de nieuwe bierdrinkers – zo bijzonder maakt en welke momenten zich lenen voor een ‘Palmpje’. Het past bij juist die momenten waar het gaat om ontspanning met vrienden en familie, waar we even ontsnappen aan de alledaagse hectiek.

Brouwerij Rodenbach lanceert Rodenbach Vintage 2015, een uitzonderlijk Vlaams roodbruin bier dat gedurende 24 maanden is gerijpt in foeder (vat) 195

geplaatst op 21-09-17

Rodenbach Vintage is één van de juweeltjes in het Rodenbach-gamma. Traditioneel selecteert brouw- en keldermeester, Rudi Ghequire, de beste foeder van het jaar. Dit Rodenbach-bier heeft 24 maanden gerijpt en is ten volle ontwikkeld vooraleer het de naam ‘Vintage’ mag dragen. Het wordt niet geblend met jong bier, deze ‘unblended single cask’ is de ‘nec plus ultra’ binnen de Rodenbachfamilie. Deze Rodenbach Vintage 2015, gerijpt op ‘foeder n°195’, is zeer aromatisch en heeft een zeer complexe neus, toetsen van vegetale eik, karamel met groene appeltjes vermengd met honing en zoethout.

De karakteristieken van de Rodenbach Vintage 2015

De Rodenbach Vintage 2015 is een “Limited Edition” , het bier is zeer aromatisch en heeft net zoals zijn voorgangers een zeer complexe neus toetsen van vegetale eik, karamel met groene appeltjes vermengd met honing en zoethout. De typische roodbruine kleur met een robijnachtige schijn is te danken aan de gebrande mouten waarmee gebrouwen werd. Een diepe mahonie kleur die het midden houdt tussen een lang gerijpte Olorosso Sherry en een Pedro Ximenez.

“In zijn smaak is Rodenbach Vintage 2015 heel gestructureerd, complex en vol maar tevens pittig en verfrissend. Ook hier komt duidelijk de appelzurige fruitigheid terug naar boven in combinatie met karamel, balsaminco achtige tonen en eik met een toets van vanille, zure kers en zoethout” zegt Rudi Ghequire., brouw- en keldermeester.“De Vintage 2015 heeft een elegante afdronk met een uitgesproken zachtzure fruitigheid die uitvloeit op de tong en zeer mooi mild-droog afsluit” vervolgt Ghequire.

Beer & Food Pairing

Dit nobele bier leent zich uitzonderlijk als begeleider van gastronomische gerechten. De appelzurige frisheid van Rodenbach Vintage 2015 biedt een mooi tegengewicht tegenover het hoog vetgehalte in onder andere gerookte paling, ganzenlever en blauwe kazen. Deze combinaties brengen het bier en het gerecht naar een hoger niveau.

Métier van de bovenste plank

De eigenzinnige brouw- en keldermeesters van Rodenbach slaagden er gedurende decennia in het brouwproces te verfijnen en de vinificatie en rijping van hun bieren op één van de 294 staande eikenhouten foeders te optimaliseren. Tijdens alle stappen in het brouwproces proeven de brouw – en keldermeesters op kwaliteit. Zo werd Rodenbach wereldberoemd, het bier wordt niet alleen in België geprezen, op internationale gerenommeerde biercompetities kaapte de brouwerij in 2016 zo maar even 11 awards weg. Het portfolio van brouwerij Rodenbach is door de jaren heen sterk uitgebreid. Rodenbach Classic is dé verfrissende dorstlesser, Rodenbach Grand Cru en Rodenbach Vintage lenen zich uitermate tot degusteren en zijn ideale begeleiders van gastronomische gerechten net zoals hun afgeleide fruitversies, Rodenbach Alexander en Rodenbach Caractère Rouge.

Rodenbach Vintage

Tijdens succesvolle PALM Hoppluk € 25.000 toegekend aan de laureaten van het FONDS EREBURGER ALFRED VAN ROY

geplaatst op 27-08-17

Tijdens de succesvolle PALM-hoppluk, waarbij 800 bierliefhebbers mee de handen uit de mouwen staken, ontvingen de laureaten van het FONDS EREBURGER ALFRED VAN ROY van Jan-Renier Swinkels, CEO Bavaria nv, de toegewezen subsidies uit het Fonds '2017'. Zesduizend kijklustigen genoten op deze vijfde editie van de verfrissende PALM-bieren en de heerlijke gerechten op het foodtruckfestival.

Het is een traditie dat de brouwerij haar eigen geteelde hop, een 3.000-tal ranken, op de laatste zondag van augustus samen met consumenten plukt. Deze gebeurtenis is tot een echt belevingsevenement uitgegroeid waarbij genieten centraal staat. Ook dit jaar stelde Brouwerij Palm en microbrouwerij De Hoorn haar brouwzalen open. Het foodtruckfestival, Stoeterij Diepensteyn met de Palm-paarden en de Highland Games maakten het programma compleet.

Fonds Ereburger Alfred Van Roy

PALM Belgian Craft Brewers richtte het FONDS EREBURGER ALFRED VAN ROY op ter ere en ter nagedachtenis van Alfred Van Roy (°1913 - +2009). Brouwer Alfred Van Roy werd op 23 september 2008 tot ereburger van de gemeente Londerzeel benoemd, hij ontwikkelde Brouwerij Palm tot één van de vermaardste brouwerijen van het land.

Het fonds, dat jaarlijks wordt uitgereikt, geeft aan dat de brouwerij enorm veel belang hecht aan de lokale verankering en ondersteuning van het verenigingsleven. PALM nv en Diepensteyn nv voorzien samen een bedrag van € 25.000. Het Fonds heeft tot doel de jeugdwerking in Londerzeel te ondersteunen. Verenigingen met een jeugdwerking of wijkwerkingen die focussen op jeugd kunnen aanmerking komen voor gelden uit het Fonds. De selectie en de toewijzing van de subsidies staan onder auspiciën van het gemeentebestuur van Londerzeel.

Op de PALM Hoppluk ontvingen volgende laureaten de toegewezen fondsen voor 2017:

 • € 10.000: Atletiekclubs Pegasus en Olympia
 • € 6.000: KLSK Londerzeel
 • € 2.500: Chirojongens Londerzeel
 • € 2.000: Scouts Londerzeel
 • € 1.500: FC Sint-Jozef
 • € 1.000: Chiro jongens & meisjes Steenhuffel

(*) Bij de verdeling is rekening gehouden met een voorafname van € 2.000 voor de financiering van de dichtbundel uitgegeven in het kader van de poëziewedstrijd Ga voor Geluk Londerzeel.

De handgeplukte hop wordt verzameld

Ook sterrenchef Viki Geunes ('t Zilte **) plukt de hop voor PALM​​​​​​​

Uitreiking van het Alfred Van Roy Fonds door Jan-Renier Swinkels

Brouwerij PALM brengt alles in gereedheid voor de hoppluk op 27 augustus 2017

geplaatst op 16-08-17

 

Brouwerij PALM brengt alles in gereedheid voor de hoppluk op 27 augustus. Op de laatste zondag van augustus wordt de eigen geteelde hop geoogst. Samen hop plukken, samen bier en gerechten proeven, samen kijken, samen fietsen … dat is samen genieten !

Samen hop plukken
Op zondag 27 augustus plukt Brouwerij PALM in Steenhuffel haar eigen geteelde hop. Samen met bierliefhebbers doet men dit al voor de vijfde keer. Hop is één van de basis ingrediënten van bier, het zorgt voor smaak, aroma en karakter. PALM startte haar eigen hopteelt in 2011. Mee plukken is mee genieten van het bier, van het vakmanschap van de hop- en brouwmeester. Het wordt echt een hopfeest want alle plukkers worden verwend met hapjes en drankjes! Later op het jaar worden de hopplukkers uitgenodigd om getuige te zijn van het brouwen van Palm en nadien om het resultaat - het afgewerkte bier - te komen proeven. Inschrijven om zelf deel te nemen aan de hoppluk kan via www.hoppluk.be.

Foodpairing: Foodtruckfestival met sterrenallure!
Ook voor deze editie wordt de pluk gecombineerd met een foodtruckfestival. Aan het hopveld worden vanuit een tiental vintage foodtrucks heerlijke streetfood gerechten geserveerd. De chefs werken met kwalitatieve, lokale en seizoensgebonden producten. In combinatie met de PALM-bieren wordt dit een hoogmis voor levensgenieters. Sterren chef Viki Geunes ( ** ’t Zilte, Antwerpen ) komt langs om de creaties te proeven!

Kijken, proeven, brouwerij bezoeken en fietsen

Niet-plukkers zijn ook welkom! De hoppluk is trouwens ook een attractie voor diegenen die niet actief aan de pluk deelnemen. Naast de brouwzaal van PALM zal ook Brouwerij DE HOORN, gekend voor haar bieren CORNET en ARTHUR’S LEGACY, de deuren openen ! De bezoekers worden tevens uitgenodigd om een kijkje te gaan nemen in Stoeterij Diepensteyn, de thuishaven van de alom gekende PALM-paarden.
Liefhebbers kunnen hun bezoek combineren met fietsen via 4 ‘Knooppunter’ fietsroutes: ‘De knooppunter PALM Hop Select Route’ van 53,5 km of 36,4 km en ‘De Knooppunter Cornet Route’ van 53,8 km of 26,3 km. Alle routes starten vanuit het bezoekerscentrum ‘d’ Oude Bottelarij te Steenhuffel. Deze fietsroutes kunnen vooraf worden gedownload via: www.knooppunter.com.

€ 25.000 gaat naar jeugdverenigingen!

Omstreeks 17u ontvangen de laureaten van het FONDS EREBURGER ALFRED VAN ROY uit handen van Jan Toye, voorzitter Diepensteyn nv, en Jan-Renier Swinkels, CEO Bavaria nv, de toegewezen fondsen voor 2017.
PALM Belgian Craft Brewers richtte het FONDS EREBURGER ALFRED VAN ROY op ter ere en ter nagedachtenis van Alfred Van Roy (°1913 - +2009).
PALM nv en Diepensteyn nv voorzien samen een bedrag van € 25.000. Het Fonds heeft tot doel de jeugdwerking in Londerzeel te ondersteunen. Verenigingen met een jeugdwerking of wijkwerkingen die focussen op jeugd kunnen aanmerking komen voor gelden uit het Fonds. Brouwer Alfred Van Roy werd op 23 september 2008 tot ereburger van de gemeente Londerzeel benoemd, hij heeft brouwerij PALM ontwikkeld tot één van de vermaardste brouwerijen van het land. Dit fonds geeft aan dat de brouwerij enorm veel belang hecht aan de lokale verankering en ondersteuning van het verenigingsleven.

Nieuw dit jaar: Belgisch Kampioenschap Highland Games

Dit jaar wordt de Hoppluk ook met het BK Higland Games gecombineerd. Volgens de overlevering werden vanaf de 11e eeuw in Schotland de eerste Highland Games gehouden. Krachtpatsers strijden om de Belgische titel in allerlei proeven zoals paal- en schoofwerpen, hamerslingeren en touwtrekken.

Eigen geteelde hop voor PALM Hop Select

In oktober 2011 Brouwerij PALM haar eigen hoptuin 800 hopplanten heeft aangeplant. Het hopveld is 35 are groot, de hopplanten zijn van de Hallertau Mittelfrüh variëteit, deze planten brengen een 3.000-tal hopranken voort. In 2012, werd de eerste oogst binnengehaald.
Dit jaar wordt de hop voor de vijfde keer met zo’n 600 consumenten geplukt ! Met deze eigen geteelde hop creëren de PALM-brouwers onder andere de PALM Hop Select. Dit mooi gebalanceerde degustatiebier ondergaat een hopping in 3 fasen. Traditioneel voegen de brouwers een eerste maal hop toe in de kookketel van de brouwzaal. In deze fase wordt de karakteristieke bitterheid gevormd. In een tweede fase komt de Hallertau Mittelfrüh in beeld, een variëteit met een zeer fijn hoppig en lichtgroen aroma. Deze hop wordt op het einde van het kookproces toegevoegd. In het brouwersjargon heet deze fase ‘late hopping’. Hier blijft het niet bij, want het bier krijgt ook nog een ‘finishing touch’! Op het einde van de hoofdgisting ondergaat het nog een laatste hopgave. Tijdens deze fase, ‘dry hopping’ genaamd, wordt de eigen geteelde Hallertau Mittelfrüh gebruikt. Om het hopkarakter optimaal te behouden en om het bier extra te laten parelen, hebben de brouwmeesters ervoor gekozen om het bier te laten hergisten op fles. De rijkelijke hopdosering en de hergisting zorgen voor een goede doordrinkbaarheid, een prima verteerbaarheid, een schitterende schuimkraag én daarbovenop een uitstekende bewaring.

 

Praktische info PALM HOPPLUK 27/08/2017: Alle activiteiten vinden plaats in het centrum van Steenhuffel, Vlaams-Brabant, België

 

HOPPLUK
Zelf mee plukken = registreren via www.hoppluk.be
Vrije toegang voor bezoekers van 10u tot 17u
Adres: Hopveld tegenover Domein Diepensteyn, Brouwerijstraat/Plas, Steenhuffel

FOODTRUCK FESTIVAL
Proef van vele heerlijke streetfood gerechten en unieke bieren geserveerd vanuit prachtige vintage trucks
Vrije toegang van 11u tot 18u
Adres: Hopveld tegenover Domein Diepensteyn, Brouwerijstraat/Plas, Steenhuffel

HIGHLAND GAMES
Krachtpatsers strijden om de Belgische titel in allerlei proeven zoals paal- en schoofwerpen, hamerslingeren en touwtrekken.
Vrije toegang van 10u tot 20u
Adres: Weide aan het hopveld tegenover Domein Diepensteyn, Brouwerijstraat/Plas, Steenhuffel

UITREIKING FONDS EREBURGER ALFRED VAN ROY 2017
17u00
Adres: Hopveld tegenover Domein Diepensteyn, Brouwerijstraat/Plas, Steenhuffel

BEZOEK AAN DE BROUWZALEN PALM & DE HOORN
Vrije toegang van 10u tot 17u
Adres: Brouwerij PALM & DE HOORN, Steenhuffeldorp 3, Steenhuffel

BEZOEK STOETERIJ DIEPENSTEYN
Vrij bezoek aan de stoeterij met de PALM-paarden en collectie brouwerijwagens
Vrije toegang voor bezoekers van 10u tot 17u
Adres: Kasteel Diepensteyn, Diepensteyn 1, Steenhuffel

VRIJE FIETSROUTES
De knooppunter PALM Hop Slelect Route: 53,5 km of 36,4 km
De Knooppunter Cornet Route: 53,8 km of 26,3 km
Alle routes starten vanuit het bezoekerscentrum ‘d’ Oude Bottelarij, Steenhuffeldorp 3, Steenhuffel
Vrije deelname onder eigen verantwoordelijkheid, geen voorafgaandelijke inschrijving.
Deze fietsroutes kunnen worden gedownload via: www.knooppunter.com
Startadres: Brouwerij PALM, Bezoekerscentrum D’ Oude Bottelarij, Steenhuffeldorp 3, Steenhuffel

 

Details programma en info:  www.hoppluk.be

 

PALM Belgian Craft Brewers gelooft in groei en investeert in haar merken, markten en in haar brouwerijen

geplaatst op 06-07-17

Na de relaunch van Rodenbach en Brugge Tripel en de lancering van Cornet is voor PALM Belgian Craft Brewers de tijd rijp om ook het merk PALM te actualiseren, tevens maakt ze haar plannen bekend om 20 mio euro in het productieapparaat van Brouwerij PALM in Steenhuffel te investeren.

Binnen de rijkdom aan bieren is er plaats voor verfrissend karaktervol amber bier

De bierwereld is meer dan ooit in verandering, in de belevingseconomie van vandaag ontdekken consumenten meer en meer de diversiteit van bier. Bierliefhebbers beleven bier anders dan vroeger, de gewone dorstlesser van vroeger is geëvolueerd naar een smaak- en karaktervol glas met een verhaal. Bierdrinkers laten hun keuze voornamelijk afhangen van het drinkmoment. Zware speciaal bieren horen eerder bij een degustatiemoment terwijl alcoholvrije bieren besteld worden wanneer alcohol even niet kan. Maar wereldwijd winnen ook speciale bieren met een relatief courant alcoholgehalte aan terrein! De brouwerij is er daarom van overtuigd dat er binnen deze trend voor PALM een blijvende rol is weggelegd. PALM is een Belgisch amber bier van hoge gisting, het is toegankelijk, verfrissend maar tevens karaktervol.

PALM krijgt een nieuwe verpakking

PALM krijgt vanaf begin juli een nieuwe verpakking. De gehele PALM-familie (PALM, PALM Hop Select, PALM Royale, PALM n.a en Dobbel PALM) krijgt een nieuwe eigentijdse uitstraling, kenmerkend zijn de strakheid en de vereenvoudiging zonder de iconische PALM-elementen te verliezen: het PALM-paard dat verwijst naar de origine en de roots van PALM en de lauwerkrans met palmtakken keert terug, ooit prijkten deze in de jaren … ook op het etiket. En last but not least komt ook de kleurencombinatie groen/rood terug. De nieuwe verpakking heeft tot doel te benadrukken dat PALM een verfrissend bier is met karakter en veel smaak. Consumenten werden nauw betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe design. Met de slogan ‘PALM, tijd voor iets ambers’ zal deze redesign, zowel op de winkelvloer als op café, kracht bijgezet worden.

PALM, karaktervol en verfrissend

PALM is een amberbier van hoge gisting met een alcoholpercentage dat niet hoger is dan pils (5,2 vol.% alc.) Daardoor is het lekker verfrissend en dorstlessend. Door de karaktervolle smaak en aangename bitterheid biedt het wel dat tikkeltje meer dan gewoon bier. Haar specifieke karakter dankt PALM aan de door brouwers zelf opgekweekte gist, voor de mout wordt gekozen voor meer uitgesproken volmout dat zorgt voor extra complexiteit. De geselecteerde hopsoorten zijn aromatische florale en fruitige varianten waaronder de Hallertau Mittelfrüh die door de brouwerij zelf wordt geteeld.

Distributiekracht verbreden

PALM is vandaag met 31,2 mio consumpties per jaar (BeNeLux) het meest verkochte amberbier in België en Nederland. De brouwerij heeft de ambitie om met haar rijk portfolio aan ambachtelijke bieren, binnen het wereldwijd distributienetwerk van Bavaria, verder te groeien. In het afgelopen jaar zijn de bieren van PALM Belgian Craft Brewers reeds in een tiental extra landen succesvol geïntroduceerd. Verdere groei is dus de ambitie, ook voor het merk Palm dat in haar thuismarkten België en Nederland zeker haar positie kan versterken maar die rol is ook weggelegd voor de nieuwe exportlanden.

Geloof in Belgische verankering: 20 mio euro investeringen in de brouwerij in Steenhuffel

In het voorjaar kondigde de brouwerij een investering van 2,3 mio euro in de brouwinstallaties van Rodenbach in Roeselare aan. De brouwersfamilie Swinkels bevestigt ook haar geloof in de knowhow en het specialisme in brouwerij PALM in Steenhuffel. Naast de merkinvesteringen werd een masterplan voor investeringen ten bedrage van 20 mio euro in de brouw-, gisting- en lageringsinfrastructuur goedgekeurd.

Wist je dat ?

…PALM een bier van Hoge Gisting is met een courant alcoholvolume van 5,2 % ?
…PALM gebrouwen wordt in het landelijke Steenhuffel, in Belgisch Brabant ?
…De brouwerij waar PALM wordt gebrouwen het levenslicht in 1706 zag ?
…Het bier PALM rond 1908 ontstond en dat het in 1929 pas de naam PALM kreeg ?
…Het paard op het etiket een Belgisch trekpaard is en dat het verwijst naar de origine van PALM ?
…De brouwerij en de stoeterij met een twintigtal paarden te bezoeken is ?
…Dat de brouwerij jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers mag ontvangen ?
…De brouwerij, samen met bierliefhebbers, haar eigen geteelde hop plukt op de laatste zondag van augustus en dat iedereen kan inschrijven via www.hoppluk.be ?
…De brouwerij - vertrekkend vanuit Steenhuffel - twee fietsroutes heeft uitgestippeld, de PALM Hop Select en de Cornet-route ?

 

Brouwerij RODENBACH investeert fors in merken, markten én brouwerijinfrastructuur

geplaatst op 29-03-17

Brouwerij Rodenbach, wereldwijd gekend en erkend als brouwer van Vlaams Rood-Bruin bier, kondigt aan fors te investeren in haar merken, markten en in de brouwerij-infrastructuur in Roeselare. Zo krijgen alle Rodenbach-bieren een redesign, wordt er een merk ondersteunend programma voor België en exportlanden uitgerold en wordt er in de brouwerij € 2,7 miljoen in brouwtechnologie geïnvesteerd.

 

Tijd om te verfrissen: Authenticiteit in een nieuw jasje

De huidige Rodenbach-etiketten dateren van 2007 maar vanaf maart 2017 krijgen alle Rodenbach-bieren een totaal nieuwe uitstraling, de hele familie wordt in een nieuw jasje gestoken. Dit zal binnen het rijke Rodenbach-assortiment enerzijds meer eenheid maar tegelijk ook meer duidelijkheid creëren over waar welke Rodenbach voor staat zodat het ook voor de bierliefhebber makkelijker zal zijn die Rodenbach-variant te kiezen die hij of zij prefereert. De vormgeving van de iconische letter ‘R’, die op alle verpakkingen voorkomt, is geïnspireerd op de ‘R’ uit het verleden. Al sinds 1821 beheerst Rodenbach de kunst en het vakmanschap voor het brouwen van Vlaams Rood-Bruin, niet voor niets is de Brouwerij fier op haar authenticiteit en traditie en dat wil ze dan ook tonen. 

Aan de naam van het alom gekende Rodenbach-bier wordt vanaf nu ‘Classic’ toegevoegd.  Voortaan laat het etiket ook drie talen zien, uiteraard Nederlands en Frans en om tegemoet te komen aan die vele Rodenbach fans in het buitenland wordt Engels toegevoegd. Op het etiket vooraan prijken de drie ‘R’s’: Red – Ripened en Refreshing, de drie kernwoorden waar Rodenbach Classic voor staat: Rood, gerijpt en verfrissend. Op het rug etiket worden deze woorden in het Nederlands en in het Frans verder toegelicht. Ook het Rodenbach Classic blik ziet er voortaan anders uit, naast de facelift krijgt het ook dezelfde inhoudsmaat als het flesje, namelijk 25 cl. Naast het gekende voetglas wordt het ‘ribglas’ geherintroduceerd, dit glas past perfect bij het dorstlessende en verfrissende karakter van Rodenbach Classic.

Dorstlessen versus genieten

Door de jaren heen is het portfolio van brouwerij Rodenbach sterk uitgebreid. Rodenbach Classic is dé verfrissende dorstlesser, Rodenbach Grand Cru en Rodenbach Vintage lenen zich uitermate tot degusteren en zijn ideale begeleiders van gastronomische gerechten net zoals hun afgeleide fruitversies, Rodenbach Alexander en Rodenbach Caractère Rouge. Deze degustatiebieren krijgen in lijn met de Rodenbach Classic ook een nieuw stijlvol design en een nieuw glas. Voor de Rodenbach-bieren met een alcoholvolume van 6% en hoger kiest de brouwerij voortaan voor één elegant glas op voet, een ideaal glas om te degusteren en te genieten.

Red Ale of Vlaams Rood-Bruin ?

De eigenzinnige brouw- en keldermeesters van Rodenbach slaagden er gedurende decennia in het brouwproces te verfijnen en de vinificatie en maturatie van hun bieren op één van de 294 staande eikenhouten foeders te optimaliseren. Tijdens alle stappen in het brouwproces proeven de brouw – en keldermeesters op kwaliteit. De ideale combinatie van vakmanschap en genieten ! Zo werd Rodenbach wereldberoemd, in België gekend als Vlaams Rood-Bruin en in het Engels voornamelijk Flanders Red Ale genaamd. Deze naamgeving komt dan ook in drie talen op het etiket terug.

Rodenbach promoten in binnen- en buitenland

Rodenbach is onbetwist marktleider van de Vlaams Rood-Bruine bieren, het bier wordt niet alleen in het binnenland geprezen, op internationale gerenommeerde biercompetities kaapte de brouwerij in 2016 zo maar even 11 awards weg. Onlangs lauwerde Wine Enthusiast Magazine, het referentiemagazine rond wijn in de US met 800.000 lezers, de Rodenbach degustatiebieren met scores van 98, 97 en 96 punten !  Reden te meer om zowel in binnen- als buitenland het assortiment Rodenbach-bieren in horeca en retail te promoten. Met de slogan ‘Rodenbach, Cheers to the unexpected’  wil de brouwerij de bierliefhebber de Rodenbach-bieren verder laten ontdekken. Sinds 1821 verrast Rodenbach iedereen die van bier houdt, deze campagne zet ook deze traditie verder!

Sven Stuer nieuwe General Manager Palm Belgian Craft Brewers

geplaatst op 05-12-16

Palm Belgian Craft Brewers (Palm nv) stelt Sven Stuer, huidig sales director bij Unilever België, als nieuwe General Manager België aan. Als General Manager zal hij in België verantwoordelijk zijn voor de commerciële afdeling van PALM nv, waarbij hij tevens de afdelingen Finance &amp; Procurement en HR zal aansturen. Hij treedt in dienst in de loop van het eerste kwartaal 2017, na het afronden van de eindejaarsgesprekken die hij in zijn huidige functie leidt.

Sven Stuer (37) startte in 2010 bij Unilever België als sales director out of home. In 2014 werd hij benoemd tot sales director retail en sinds juni van dit jaar is hij verantwoordelijk voor de verkoop van Lipton Ice Tea, Lipton warme thee en de Ola ijsportefeuille in zowel het retail- als het out of home kanaal. Stuer maakt deel uit van het Unilever Belux directiecomité.

Van 2001 tot 2009 was hij bij ABInBev aan de slag in verschillende verkoops- en trade marketing functies zowel in België als binnen de west-europese zone.

Sven Stuer is heel gemotiveerd om de functie van General Manager van Palm Belgian Craft Brewers op zich te nemen: “Al meer dan 300 jaar draagt deze brouwerij bij aan de uitbouw van de rijke en unieke Belgische biercultuur. Het is dan ook een ware eer om dit bedrijf te mogen leiden. Een verantwoordelijkheid die ik met veel ‘goesting’ op mij neem om zo samen met het team verder te b(r)ouwen aan een bruisende toekomst voor deze schitterende brouwerij.”

Honderden Palm-liefhebbers zakken naar Steenhuffel af voor de Hopgave 2016

geplaatst op 29-11-16

De Palm-brouwers hielden woord en nodigden iedereen uit die bij de hoppluk eind augustus hielpen. 400 bierliefhebbers verzamelden zich op dinsdag 29 november in Brouwerij Palm te Steenhuffel voor de jaarlijkse Hopgave van de brouwerij.  De plukkers zakten naar Steenhuffel af om samen met de PALM- brouwers effectief te komen brouwen én te proeven !

 

Bekende gezichten op de Palm-Hopgave
VRT presentatrice Saartje Vandendriessche en auteur-microbrouwer Jef Van den Steen voegden samen met de brouwers de eigen geteelde hop aan het brouwsel toe. Nadien werd iedereen getrakteerd op Palm Hop Select  gebrouwen met de eigen geplukte hop.

 

Brouwproces PALM Hop Select
De eigen geteelde hop wordt gebruikt in PALM Hop Select; een koperkleurig bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6 procent. Dit speciaalbier ondergaat een hopping in drie fasen. De eerste fase aan het begin van het kookproces en zorgt voor de bittere smaak. Tijdens de tweede fase wordt de aromarijke hopvariant Hallertau Mittelfrüh aan het einde van het koken toegevoegd. Tenslotte wordt, tijdens de ‘dryhopping’ (einde gisting), de hop van de Hoppluk gebruikt.

Ontdekken en beleven
“De consument is leergierig en benieuwd, men wil graag weten waar zijn of haar favoriete bier vandaan komt en hoe het wordt gebrouwen. Door de aanleg van haar eigen hopplantage zet Palm hop als streekproduct terug op de kaart, met het betrekken van bierliefhebbers bij de hopoogst en bij het brouwproces brengt de brouwerij bierbeleving heel dicht bij de consument.”

Bavaria uitgeroepen tot beste commerciële organisatie 2016

geplaatst op 28-10-16

Ondernemerschap en solide commerciële organisatie van familiebedrijf opnieuw beloond

Lieshout, 28 oktober 2016 – Bavaria N.V. heeft gisterenavond met trots de Piet Heyn Award van de Sales Management Association (SMA) in ontvangst genomen. SMA reikte tijdens het jaarlijkse SMA-gala de prijs uit aan de familiebrouwer, waarmee het Bavaria roemt voor de ondernemende stappen die in de afgelopen jaren werden genomen.

De Piet Heyn Award wordt uitgereikt aan bedrijven die zich met durf en visie onderscheiden in hun markt. De award is in 2009 in het leven geroepen om het rijke handelsverleden van Nederland en organisaties zoals de VOC in ere te houden en wordt uitgereikt aan de beste commericiële organisatie van een Nederlands bedrijf.

De jury beloont Bavaria voor haar ondernemersgeest, durf en visie. "Bavaria is een echt familiebedrijf waar het ondernemerschap bijna is uitgevonden. Dit ondernemerschap, maar ook het familiegevoel, is door het hele bedrijf heen ingevoerd waarbij beslissingen daar worden genomen waar ze ook worden uitgevoerd. Bavaria heeft haar organisatie opnieuw vormgegeven met daarin de klant centraal. Daarvoor hebben ze hun commerciële organisatie gekanteld naar een regionaal model met wereldwijde aansturing vanuit 5 regio's. Ze hebben daarbij een stevige groeidoelstelling die tot uiting komt in hun uitgesproken ambitie.", aldus het juryrapport. Het solide nieuwe organisatiemodel was voor de jury één van de redenen om de Piet Heyn Award aan Bavaria toe te kennen. 

Peer Swinkels, Chief Commercial Officer van Bavaria, zegt: “Bavaria is uiteraard erg trots deze prijs in ontvangst te mogen nemen, een ware kroon op onze Nederlandse handelsgeest en een compliment voor iedereen die hier aan mee heeft gewerkt. Voor ons is het ook een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Wij zijn op verschillende vlakken autonoom enorm hard gegroeid en hebben daarnaast door de recente overname van Palm Belgian Craft Brewers ons productportfolio enorm uitgebreid. We zien deze erkenning dan ook vooral als een aanmoediging om de ingeslagen koers verder door te zetten.”

Bavaria werd in 1680 opgericht en is een van de oudste familiebedrijven in Nederland. Inmiddels wordt het bedrijf door de zevende generatie van de familie Swinkels geleid en is het actief in meer dan 120 landen. In de snel consoliderende wereldwijde biermarkt houdt het bedrijf zich staande door zich vast te houden aan de ondernemende traditie van de familie en zicht te houden op het gezamenlijke doel voor het familiebedrijf: om het met succes door te kunnen geven aan de volgende generatie. Bavaria ontving eerder de prijs voor beste adverteerder van het jaar, de NIMA Award voor beste Marketingbedrijf en afgelopen jaar werd de Brabantse brouwer verkozen tot beste familiebedrijf van de wereld. 

Onderschrift foto (vlnr):
Coen Bos (Voorzitter SMA), Peer Swinkels (CCO Bavaria N.V.) Vivienne van Eijkelenborg (CEO Difrax en Zakenvrouw van het jaar 2016)

OVER SWINKELS FAMILY BREWERIES N.V.

Swinkels Family Breweries N.V. is de holdingmaatschappij van Bavaria N.V. en heeft als onafhankelijke familiebrouwerij een unieke positie op de internationale biermarkt. Al zeven generaties lang wordt het bedrijf geleid door de familie Swinkels. Ook werkt de brouwerij uit Lieshout nauw samen met trappistenbrouwerij de Koningshoeven en Brouwerij De Molen. Sinds 2015 produceert de brouwerij samen met 8.000 lokale aandeelhouders bier in Ethiopië, Habesha genaamd. Sinds 2016 heeft de brouwerij een meerderheidsbelang in Palm Belgian Craft Brewers. Doordat het bedrijf beschikt over twee eigen mouterijen is het gehele brouwproces nog in eigen beheer. Swinkels Family Breweries N.V. is de enige grote brouwer in Nederland die haar bier brouwt met zuiver natuurlijk mineraalwater uit eigen bronnen. Dit kenmerkt de belangrijkste filosofie: een constante hoge kwaliteit van haar bieren. Van de zes miljoen hectoliter bier die de in Brabant gewortelde organisatie jaarlijks produceert, is 65% bestemd voor de buitenlandse markt. Inmiddels genieten meer dan 120 landen van de bieren van Swinkels Family Breweries N.V. In 2015 ontving Bavaria N.V. de IMD-Lombard Odier Global Family Business Award. Daarmee is Bavaria N.V. verkozen tot het beste familiebedrijf ter wereld. Het doel van deze onderscheiding is de onmisbare rol van familiebedrijven in de wereldeconomie te onderstrepen en te bevorderen. De prijs wordt toegekend aan familiebedrijven die familiebelang verenigen met zakelijk belang en traditie met innovatie.

www.bavaria.com
www.bavariacorporate.com

BRUGGE Tripel PRESTIGE 2016

geplaatst op 19-10-16

Brouwerij De Gouden Boom lanceert, in een gelimiteerde oplage, het exclusieve bier: BRUGGE Tripel PRESTIGE 2016. Sinds 2015 experimenteren het brouwersteam en de kruidenmeester van Brouwerij De Gouden Boom, samen met een aantal horeca-uitbaters, om exclusief voor de stad Brugge, elk seizoen, een BRUGGE Tripel extra verrijkt met het historisch kruidenmengsel gruut te brouwen. Deze zoektocht heeft de brouwers geïnspireerd om finaal de BRUGGE Tripel PRESTIGE 2016 te brouwen.

Brouwtraditie:
De brouwerij houdt met het gebruik van het kruidenmengsel ‘gruut’ als ingrediënt de Brugse brouwtraditie in ere. ‘Gruut’ is een mengeling van kruiden die de unieke smaak geeft aan BRUGGE Tripel. In de Brugse regio was men in de Middeleeuwen verplicht ‘gruut’ in plaats van hop te gebruiken en men diende het aan te schaffen bij de ‘Heeren van Gruuthuse’.

Prestige en allure:
BRUGGE Tripel Prestige 2016 doet haar naam alle eer aan. BRUGGE Tripel werd namelijk verrijkt met extra kruiden waarbij jeneverbes de hoofdrol speelt. Deze krachtige tripel van 9,5 % vol./alc. wordt gekenmerkt door een volle ronde smaak met licht gerookte toetsen, het bier is rijk en romig. Het gebruik van jeneverbes zorgt voor de ‘crispy touch’. De geur is complex kruidig en in volledig evenwicht met de typische bitter-zachte smaak.

‘Gruut’ hart:
Brugge Tripel houdt van haar geboortestad ! Aan de lancering van de BRUGGE Tripel PRESTIGE 2016 heeft de brouwerij een ‘goed doel’ ter ondersteuning van het Brugs cultureel erfgoed gekoppeld. Per fles doneert de brouwerij € 0,50 ten behoeve van de restauratie van de bidkapel van het ‘Gruuthuse’ in Brugge.

Limited Edition:
De BRUGGE Tripel PRESTIGE 2016 wordt vanaf eind september 2016 gelimiteerd aangeboden in 33 cl. en 75cl. flessen.

Beeldmateriaal: http://www.palmimagebank.com/4-brugge-tripel/8-brugge-tripel/

Legendarisch RODENBACH ALEXANDER komt terug !

geplaatst op 27-09-16

Legendarisch RODENBACH ALEXANDER komt terug !

Op vraag van bierkenners bracht Rudi Ghequire, brouwmeester van Brouwerij Rodenbach, in het voorjaar 2016 een beperkte hoeveelheid RODENBACH Alexander op de Amerikaanse markt. De vraag om het bier terug te brouwen ontstond tijdens één van Rudi’s ‘Tours’ doorheen de Verenigde Staten waar Ghequire lezingen over RODENBACH en Vlaams Rood Bruine bieren, in de US ‘Sour Ales’ genoemd, verzorgt. De terugkeer van RODENBACH Alexander zorgde voor heel veel positieve reacties, deze beperkten zich niet tot de US maar ook veel Belgische en Nederlandse bierliefhebbers lieten via social media van zich horen. Het brouwersteam wilde graag op de vraag naar RODENBACH Alexander ingaan en brengt eind september een volgende editie van RODENBACH Alexander op de markt. Deze keer wordt de verkoop niet tot de US beperkt, ook in België en Nederland zullen bierfanaten ervan kunnen genieten.

Proefnotitie: RODENBACH Alexander Limited Edition

RODENBACH Alexander wordt gelimiteerd gebrouwen in de Brouwerij in het West-Vlaamse Roeselare. Dit bier van gemengde gisting bestaat uit 2/3 de bier dat 24 maanden op eiken foeders heeft gerijpt en 1/3 de jong bier. Deze blend ondergaat een maceratie met krieken. Het natuurlijke aroma en de smaak van de krieken gaan zeer goed samen met het gerijpte RODENBACH bier. Verder kunnen we toetsen van hout maar ook van amandel, afkomstig van de kriekenpit, waarnemen. De afdronk doet denken aan een Bourgognewijn. De ‘fraîcheur’ die dit bier kenmerkt maakt er een perfect aperitiefbier van, het past tevens bij een kaasassortiment of een dessert. De ideale serveertemperatuur bedraagt tussen 6-10 °C.

Wie was Alexander Rodenbach ?

Alexander Rodenbach werd op 28 september 1786 in Roeselare geboren. Hij was een heel bijzonder man! Ondanks zijn blindheid werd hij ondernemer, schrijver en schopte hij het zelfs tot burgemeester en volksvertegenwoordiger. Hij leidde de brouwerij vanaf 1821. Uit eerbetoon werd in 1986, 200 jaar na zijn geboortedag, een feestbier onder de naam RODENBACH Alexander boven de doopvont gehouden.

Productfoto’s via:  http://www.palmimagebank.com/2-rodenbach/

De RODENBACH bieren:
RODENBACH is een blend van ¾ jong en ¼ gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier.
RODENBACH ROSSO is een fruitbier op basis van oud gerijpte en jonge RODENBACH gemacereerd met verse krieken, frambozen en veenbessen en met natuurlijke sappen van verse krieken, frambozen en veenbessen.
RODENBACH Grand Cru is een blend van 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier.
RODENBACH Alexander is een blend van 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier, deze blend ondergaat een maceratie met krieken. (5,6 % vol/alc)
RODENBACH Vintage is het unieke resultaat van selectie, door onze RODENBACH-brouwmeesters, van de foeder die na 2 jaar rijping het beste bier heeft voortgebracht: ‘de beste foeder van het jaar.
RODENBACH Caractère Rouge is gedurende twee jaar gerijpt op eiken foeders en 6 maanden met Veenbessen, krieken en frambozen gemacereerd. (Co-creatie met topchef Viki Geunes, ‘t Zilte **)
RODENBACH werd erkend als traditioneel Vlaams streekproduct en draagt sindsdien het VLAM-label: Vlaams streekproduct.be
De aanvraagprocedure voor een Europees Label "BGA", Beschermde Geografische Aanduiding, voor de Vlaams Rood-Bruine Bieren werd ingediend.

Peter Buelens, Public Relations Manager 
peter.buelens@palm.be +32 (0)52.31.74.67  

PALM Belgian Craft Brewers kaapt 11 awards weg op de World Beer Awards 2016 !

geplaatst op 23-09-16

RODENBACH Caractère Rouge als ‘World’s Best Fruit Beer’ en RODENBACH Vintage als ‘World’s Best ‘Oud Bruin’ Beer’ op de World Beer Awards (UK) bekroond, in totaal kaapt de PALM Belgian Craft Brewers 11 Awards weg  !

PALM Belgian Craft Brewers meldt dat, op de World Beer Awards (UK), RODENBACH Caractère Rouge als World’s Best Fruit Beer en RODENBACH Vintage als World’s Best ‘Oud Bruin’ Beer werden bekroond. WBA wordt algemeen erkend als een van de grootste professionele biercompetitie in Europa. Naast de twee wereldtitels won de brouwerij in de Belgische competitie nog 9 awards !

Het palmares van PALM Belgian Craft Brewers op WBA 2016:

RODENBACH Caractère Rouge, World’s Best Fruit Beer
RODENBACH Vintage,  World’s Best ‘Oud Bruin’ Beer

RODENBACH VINTAGE : COUNTRY WINNER Belgium -  ‘Oud Bruin’
RODENBACH CARACTERE ROUGE : COUNTRY WINNER Belgium - Fruit Beer
ESTAMINET : COUNTRY WINNER Belgium  – Pilsner
CORNET : SILVER Belgium - Wood Aged
PALM ROYALE : GOLD Belgium - Belgian-style Blonde
RODENBACH ROSSO : GOLD Belgium - Fruit Beer
STEENBRUGGE DUBBEL BRUIN : SILVER Belgium - Belgian Style Dubbel
RODENBACH GRAND CRU : BRONZE Belgium - ‘Oud Bruin’
STEENBRUGGE TRIPEL : BRONZE Belgium -  Belgian-style Tripel

Brouwerij PALM plukt op zondag 28 augustus de hop voor PALM Hop Select

geplaatst op 13-06-16

Samen plukken
Op 28 augustus plukt Brouwerij PALM in Steenhuffel de hop voor PALM Hop Select. Naar traditie doen ze dit samen met bierliefhebbers. Mee plukken is mee genieten van het bier, van het vakmanschap van de hop- en brouwmeester. Inschrijven voor de hoppluk kan via www.palmhopselect.be. Het wordt echt een hopfeest want alle plukkers worden verwend met hapjes en drankjes! Later op het jaar worden de hopplukkers uitgenodigd om getuige te zijn van het brouwen van de PALM Hop Select en nadien om het resultaat - het afgewerkte bier - te komen proeven.

Foodtruckfestival
Nieuw dit jaar is het foodtruckfestival. Vanuit een tiental vintage foodtrucks worden heerlijke streetfood gerechten geserveerd. De chefs werken met kwalitatieve, lokale en seizoensgebonden producten. In combinatie met de PALM-bieren wordt dit een hoogmis voor levensgenieters.

Kijken en fietsen
Niet-plukkers zijn ook welkom! De hoppluk is trouwens ook een attractie voor diegenen die niet actief aan de pluk  deelnemen. Naast de brouwzaal van PALM zal ook Brouwerij DE HOORN, gekend van haar bieren CORNET en ARTHUR’S LEGACY, de deuren openen ! De bezoekers worden tevens uitgenodigd om een kijkje te gaan nemen in Stoeterij Diepensteyn, bekend om de vermaarde PALM-paarden.
Liefhebbers van fietsen kunnen deelnemen aan een ’toertocht’ van 60 km of 100 km of een recreatieve ‘familietocht’ van 26 km.

Eigen geteelde hop
In oktober 2011 Brouwerij PALM haar eigen hoptuin 800 hopplanten heeft aangeplant. Het hopveld is 35 are groot, de hopplanten zijn van de Hallertau Mittelfrüh variëteit, deze planten brengen een 3.000-tal hopranken voort. In 2012, werd de eerste oogst binnengehaald.

Dit jaar wordt de hop voor de vierde keer met zo’n 500 consumenten geplukt ! Met deze eigen geteelde hop creëren de PALM-brouwers PALM Hop Select.
Dit mooi gebalanceerde degustatiebier ondergaat een hopping in 3 fasen. Traditioneel voegen de brouwers een eerste maal hop toe in de kookketel van de brouwzaal. In deze fase wordt de karakteristieke bitterheid gevormd. In een tweede fase komt de Hallertau Mittelfrüh in beeld, een variëteit met een zeer fijn hoppig en lichtgroen aroma. Deze hop wordt op het einde van het kookproces toegevoegd. In het brouwersjargon heet deze fase  ‘late hopping’. Hier blijft het niet bij, want het bier krijgt ook nog een ‘finishing touch’! Op het einde van de hoofdgisting ondergaat het nog een laatste hopgave. Tijdens deze fase, ‘dry hopping’ genaamd, wordt de eigen geteelde Hallertau Mittelfrüh gebruikt. Om het hopkarakter optimaal te behouden en om het bier extra te laten parelen, hebben de brouwmeesters ervoor gekozen om het bier te laten hergisten op fles. De rijkelijke hopdosering en de hergisting zorgen voor een goede doordrinkbaarheid, een prima verteerbaarheid, een schitterende schuimkraag én daarbovenop een uitstekende bewaring. 

 

Praktische info PALM HOPPLUK 28/08/2016: Alle activiteiten vinden plaats in het centrum van Steenhuffel, Vlaams-Brabant, België

 

HOPPLUK
Zelf mee plukken = registreren via www.palmhopselect.be
Vrije toegang voor bezoekers van 10u tot 17u
Adres: Hopveld tegenover Domein Diepensteyn, Brouwerijstraat/Plas, Steenhuffel

FOODTRUCK FESTIVAL
Proef van vele heerlijke streetfood gerechten en unieke bieren geserveerd vanuit prachtige vintage trucks
Vrije toegang van 11u tot 18u
Adres: Hopveld tegenover Domein Diepensteyn, Brouwerijstraat/Plas, Steenhuffel

BEZOEK AAN DE BROUWZALEN PALM & DE HOORN
Vrije toegang van 10u tot 17u
Slotevent omstreeks 18u00
Adres: Brouwerij PALM & DE HOORN, Steenhuffeldorp 3, Steenhuffel

BEZOEK STOETERIJ DIEPENSTEYN
Vrij bezoek aan de stoeterij met de PALM-paarden en collectie brouwerijwagens
Adres: Kasteel Diepensteyn, Diepensteyn 1, Steenhuffel

GEORGANISEERDE FIETSTOCHTEN
Fietstourtochten 60 en 100 km
Gezinstocht +/- 26 km
Inschrijvingen en vertrek in de Brouwerij van 08u tot 13u. Inschrijving omvat verzekering, bevoorrading, consumptie en tombola
Slotevent omstreeks 18u
Een organisatie van ‘De Sprinters, Malderen’
Adres: Brouwerij PALM, Bezoekerscentrum D’ Oude Bottelarij, Steenhuffeldorp 3, Steenhuffel

 

Details programma en info:  www.palmhopselect.be

Bavaria N.V. neemt meerderheidsbelang in Palm Belgian Craft Brewers

geplaatst op 10-05-16

Brabantse familiebrouwers bundelen krachten en versterken portfolio

 

Steenhuffel, 10 mei 2016 – Bavaria N.V. en Palm Belgian Craft Brewers kondigen vandaag aan hun krachten te bundelen. Bavaria N.V. heeft met de overname van 60% van de aandelen een meerderheidsbelang genomen in Palm Belgian Craft Brewers. Palm Belgian Craft Brewers maakt daarmee vanaf heden deel uit van Bavaria N.V. Vanaf 2021 zal Palm Belgian Craft Brewers voor 100% deel uitmaken van Bavaria N.V. De twee familiebrouwers vinden veel synergie bij elkaar door de gemeenschappelijke achtergrond en de gedeelde passie voor bier.

Bavaria N.V. en Palm Belgian Craft Brewers zijn samen goed voor 600 jaar bierbrouwhistorie. De geschiedenis van bierbrouwerij Bavaria gaat terug tot 1719 en inmiddels wordt de brouwerij in Lieshout geleid door de 7e generatie van de familie Swinkels. De familie Toye staat aan het roer van de Palm brouwerij die in 1686 opgericht werd in het Belgische Steenhuffel. Anno 2016 produceren de brouwers gezamenlijk jaarlijks meer dan 6,5 miljoen hectoliter bier.

Jan-Renier Swinkels, directievoorzitter Bavaria N.V.: “België is hét speciaalbierland bij uitstek. We zijn trots op deze samenwerking en het samengaan van twee prachtige familiebedrijven met beide een eeuwenoude historie. Palm Belgian Craft Brewers heeft in die tijd een rijk assortiment aan speciaalbieren opgebouwd. Dit assortiment is complementair aan onze merken en daarom past deze samenwerking binnen onze strategie van ultieme portfoliospeler. Palm heeft een belangrijke plek in de Nederlandse markt en we zien mogelijkheden voor verdere internationale groei. Daarnaast krijgen we met deze samenwerking toegang tot Belgische retail en horeca.”

Jan Toye, eigenaar Palm Belgian Craft Brewers: “Voor ons is deze stap een belangrijke mijlpaal. Belgisch speciaalbier brouwen is onze familietraditie sinds 1686. Na de sterke groei van Palm hebben we onze positie door een aantal overnames en innovaties versterkt. Om onze internationale distributiekracht te maximaliseren, zijn wij op zoek gegaan naar een strategische partner, waarbij Bavaria omwille van de vele synergiën direct aanvoelde als een ‘perfect fit’. Wij zijn uitgegaan van het centrale belang van de onderneming en onze werknemers en daarom is in volle overtuiging voor een verregaande samenwerking en nadien een volledig samengaan van Palm Belgian Craft Breweries met Bavaria gekozen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat onze mooie brouwlocaties en bieren door de familie Swinkels en hun Brouwerij Bavaria verder zullen gekoesterd worden!”

Strategie
De stap is in lijn met de strategie van Bavaria N.V. om de ultieme portfoliospeler te worden. Voor Palm Belgian Craft Brewers betekent deze samenwerking een versterking en versnelling van hun reeds ingezette groeistrategie. Palm Belgian Craft Brewers heeft een breed aanbod van speciaalbiermerken, waaronder Palm, Rodenbach, Brugge, Steenbrugge, Cornet, Arthur’s Legacy en Estaminet. Bavaria is in 120 landen actief met merken als Bavaria Premium, Swinckels’ en 8.6. Door het samengaan met Bavaria N.V., krijgt Palm Belgian Craft Brewers toegang tot het internationale netwerk van Bavaria N.V. en versterkt Bavaria N.V. haar toegang tot de Belgische retailkanalen en horeca. De komende tijd zullen beide partijen werken aan het samengaan van de twee familiebrouwerijen.

De brouwerijlocaties Palm & De Hoorn in Steenhuffel en Rodenbach in Roeselare maken deel uit van het meerderheidsbelang. Deze locaties zullen ook in de toekomst bier blijven brouwen. Palm Belgian Craft Brewers blijft als Belgische entiteit (N.V.) bestaan en behoudt de Belgische directie. Jan Toye zal Voorzitter van Raad van Bestuur blijven, waarin eveneens Jan-Renier Swinkels en Frank Swinkels zullen zetelen.

 

OVER SWINKELS FAMILY BREWERIES N.V.

Swinkels Family Breweries N.V. is de holdingmaatschappij van Bavaria N.V. en heeft als onafhankelijke familiebrouwerij een unieke positie op de internationale biermarkt. Al zeven generaties lang wordt het bedrijf geleid door de familie Swinkels. Ook werkt de brouwerij uit Lieshout nauw samen met trappistenbrouwerij de Koningshoeven en Brouwerij De Molen. Sinds 2015 produceert de brouwerij samen met 8.000 lokale aandeelhouders bier in Ethiopië, Habesha genaamd. Doordat het bedrijf beschikt over twee eigen mouterijen is het gehele brouwproces nog in eigen beheer. Swinkels Family Breweries N.V. is de enige grote brouwer in Nederland die haar bier brouwt met zuiver natuurlijk mineraalwater uit eigen bronnen. Dit kenmerkt de belangrijkste filosofie: een constante hoge kwaliteit van haar bieren. Van de zes miljoen hectoliter bier die de in Brabant gewortelde organisatie jaarlijks produceert, is 65% bestemd voor de buitenlandse markt. Inmiddels genieten meer dan 120 landen van de bieren van Swinkels Family Breweries N.V. In 2015 ontving Bavaria N.V. de IMD-Lombard Odier Global Family Business Award. Daarmee is Bavaria N.V. verkozen tot het beste familiebedrijf ter wereld. Het doel van deze onderscheiding is de onmisbare rol van familiebedrijven in de wereldeconomie te onderstrepen en te bevorderen. De prijs wordt toegekend aan familiebedrijven die familiebelang verenigen met zakelijk belang en traditie met innovatie.

www.bavaria.com
www.bavariacorporate.com

 

OVER PALM BELGIAN CRAFT BREWERS

De Belgische brouwerijgroep Palm Belgian Craft Brewers heeft een gezamenlijke productiecapaciteit van 1 Mio hl en een omzet van € 53 Mio. De brouwerij bekleedt met haar Belgische speciaalbieren van hoge- en gemengde gisting een unieke positie in het bierlandschap. Zij is in oorsprong brouwer van Brabantse hoge gisting bieren onder het merk Palm (Palm, Dobbel Palm, Palm Hop Select, Palm Royale, Palm N.A) en is daarmee, in het segment van de amberbieren, ruim marktleider in de Benelux. Uit haar bewogenheid voor het Belgisch bierpatrimonium verwierf ze in 1998 de brouwerij Rodenbach, bekend voor haar “Vlaamse Rood Bruine” bieren van gemengde gisting (Rodenbach, Rodenbach Grand Cru, Rodenbach Vintage, Rodenbach Caractère Rouge en Rodenbach Rosso) en haar unieke foederzalen, waar de bieren gedurende twee jaar rijpen op eiken vaten.

De overname van Brouwerij De Gouden Boom te Brugge in 2001 verruimde het aanbod hoge gisting bieren in het segment van de degustatiebieren met Brugge Tripel en de abdijbieren van Steenbrugge (Wit/Blanche - Dubbel Bruin – Blond - Abdijbock en Tripel).

Vanuit de passie om verder te innoveren werd in 2014 Brouwerij De Hoorn ge-herinstalleerd en werden vier ingrediëntenmeesters aangesteld; deze meesters specialiseren zich in het gebruik van kruiden, hop, fruit en hout in bier, ze bouwen hun historische en wetenschappelijke kennis en inzichten uit en passen deze toe in de productontwikkeling van de brouwerijen. Vanuit Brouwerij De Hoorn werden in 2014 de bieren Cornet en Arthur’s Legacy gelanceerd.

Eerder focuste Palm Belgian Craft Brewers haar export volledig op Nederland waar Palm, samen met de Palm sub-merken, het meest verkochte speciaalbier is. Export buiten Benelux is de nieuwe groeirichting. Het rijke portfolio van Palm Belgian Craft Brewers, gebaseerd op unieke Belgische traditie, innovatie en knowhow, is de troef voor verdere groei in alle markten.

De missie van Palm Belgian Craft Brewers: Passie voor Belgische Rasbieren

Als familiale Belgische ambachtelijke brouwers bouwt Palm Belgian Craft Brewers aan een duurzame relatie met de consument die op zoek is naar unieke smaak- en merkbeleving van Authentieke Rasbieren, met passie gebrouwen in historische brouwerijsites.

De brouwerij werd op 8 november 2007 door ‘Het Instituut voor het Familiebedrijf’ bekroond als ‘hét professioneel geleid familiebedrijf 2007’ en kreeg op 12 oktober 2011, naar aanleiding van de Trends Business Tour 2011, de ‘Award voor Duurzaam Ondernemen’.

www.palm.be

Onder het motto ‘Heerlijk tijdloos’ brengt Brouwerij PALM drie retroflessen PALM op de markt

geplaatst op 21-04-16

Spéciale Belge Ale

“Verontrust door de komst én het succes van nieuwe importbieren in België, begin 1900, besloten professoren van verschillende brouwerijscholen pogingen te ondernemen om een ‘modern Belgisch bier’ te ontwikkelen. Om dit doel te bereiken werden in 1903, 1904 en in 1905 nationale wedstrijden voor de creatie van “Une bière type Belge” uitgeschreven“  vertelt bierautoriteit Jef Van den Steen (*). ‘Speciale Belge Ale’ was geboren.“Spéciale Belge Ale is een amberkleurig bier van hoge gisting met een alcoholgehalte van 5,2 % vol/alc, met een fruitig gistingsaroma, een moutige smaak die gaat van honingachtige karamel tot licht gebrand en met een zachte bitterheid van overwegend aromatische hop. Het samenspel tussen gist – mout – hop geeft de karakteristieke volmondigheid en de zacht uitvloeiende nadronk.”  licht Van den Steen toe.

1929: ‘Spéciale Belge van Steenhuffel’ wordt ‘Spéciale PALM’

Wanneer na het beëindigen van de vijandelijkheden de ondertussen heropgebouwde brouwerij opnieuw operationeel wordt, brouwt Arthur Van Roy verder zoals voor de oorlog, bier van hoge gisting dat tot 1929 geen merknaam droeg, maar gewoon ‘bier van Steenhuffel’ werd genoemd. Eén jaar daarvoor had Arthur de hulp gekregen van zijn toen vijftienjarige zoon Alfred die aan vaders zijde de stiel leerde. Maar de praktijk, hoe belangrijk ook, liet vele vragen voor de leergierige jongeman onbeantwoord! En om dit bier alle kansen op succes te geven kreeg  het een merknaam: Spéciale PALM. De naam PALM zag vader Arthur als een symbool voor de zege van de hoge gistingsbieren.

2016: PALM nog steeds ‘Heerlijk tijdloos !’

Dat PALM vaak tegen het conventionele, het gemakkelijke en de mainstream vocht bewijst haar rijke geschiedenis. Het Spéciale, authentieke en onconventionele karakter van PALM uitte zich ook op de flesjes doorheen de geschiedenis. Als ode aan deze rijke geschiedenis en deze Spéciale authenticiteit te beklemtonen, brengt de brouwerij, dit voorjaar, 4 verschillende tijdsperiodes terug op de verpakkingen: 50, 70, 90 en de reguliere uit 2010. Zowel de flessen, de 33cl blikken als de 50cl blikken komen tijdelijk uit in een oorspronkelijke look uit het verleden om zowel visueel als degustatief te genieten van een authentieke Spéciale Belge.

(*) Jef Van den Steen is als microbrouwer een autoriteit in zijn vakgebied, hij heeft al heel wat boeken op zijn palmares. Zijn nieuw boek ‘Speciale Belge Ale’ wordt nog dit voorjaar voorgesteld.

http://www.palmimagebank.com/1-palm/30-palm-retro/

Brouwerij PALM, Peter Buelens, Public Relations Manager, peter.buelens@palm.be

Winstgevend PALM gaat voluit voor CORNET

geplaatst op 26-03-16

De brouwerij van Palm maakt na jaren opnieuw winst. Terwijl zijn hoofdbier Palm nog altijd achteruitgaat, zet de brouwer meer in op lucratieve speciaalbieren. Deze maand begint de grote uitrol van de op eik gelagerde Cornet.

Bij brouwer Palm Belgian Craft Brewers stroomt doorgaans alleen bier, maar deze week kan de directie champagne laten stromen. Want voor het eerst in jaren maakt de brouwer van merken als Palm, Rodenbach en Brugge Tripel opnieuw winst. De bedrijfswinst bedroeg vorig jaar 1.09 miljoen euro, terwijl er een jaar eerder nog een bedrijfsverlies was van 1.29 miljoen euro. De nettowinst belandde op 475 000 euro. In 2014 schreef Palm nog 443 000 euro in het rood. De verbetering is te danken aan een winstgevender productmix, met meer speciaal bieren maar ook aan kostenbesparingen en de rationalisatie van het productieproces.

De winstgevendheid stijgt maar de omzet daalt licht, van 52.5 naar 49.9 miljoen euro. Dat komt doordat de brouwer vorig jaar 8 procent minder bier aan de man heeft kunnen brengen dan het jaar ervoor. ‘De hoofdreden is de nog steeds dalende verkoop van Palm’ zegt CEO Jan Vandewijngaerden.

Door de opkomst van zware specialbieren is de dorstlesser Palm al jaren op zijn retour. Sinds 1998 is de verkoop met de helft gedaald. Het bier vindt geen aansluiting bij jonge mensen. In 2006 was het Palm-gamma goed voor 80 procent van de productie van de brouwerij. Dit jaar zal minder dan 50 procent van het bier dat de ketels verlaat, Palm zijn. ‘We hebben te lang en te veel getracht de verkoop weer aan te zwengelen’ geeft Vandewijngaerden toe. ‘Maar op een bepaald moment moet je erkennen dat de consument iets anders wil’.

Om de dalende populariteit op te vangen, heeft de brouwerij de voorbije jaren gewerkt aan haar aanbod speciaalbier. Voor zware bieren willen mensen meer betalen en daardoor valt er meer winst mee te rapen dan met lichte bieren. De jongste jaren investeerde Palm in bestaande merken al Steenbrugge en Brugge Trippel. Die laatste kreeg een nieuwe verpakking en zag daardoor zijn verkoop de voorbije twee jaar telkens met zo een 30 procent toenemen.

Daarnaast ontwikkelde Palm nieuwe luxebieren met een hoger alcoholgehalte. De brouwer verwacht het meest van het zware blonde bier Cornet, dat gelagerd wordt op eikenhout. ‘Zo’n twee jaar geleden hebben we Cornet gelanceerd in een honderdtal biercafés in België’ zegt Vandenwyngaerden. Nadien zijn we er ook mee naar enkele biercafés in Nederland en Frankrijk getrokken.

Vanaf deze maand ligt het bier ook in de rekken van praktisch alle supermarktketens, zoals Delhaize, Carrefour en Colruyt. In Nederland gaat Palm in zee met marktleider Albert Heijn en nummer twee Jumbo. ‘We introduceren het bier voorzichtig’ zegt Vandenwyngaerden. We hebben jarern getimmerd aan de bekendheid van het merk. We wilden er zeker van zijn dat het bier bekend en populair genoeg was in de horeca om het te lanceren in de winkels. Er is duidelijk vraag naar van de consument. Dit jaar gaat het gros van ons marketingbudget naar Cornet.

Behalve Cornet focust Palm de komende vier jaar op nog drie andere bieren: het in de VS er populaire Rodenbach, Brugge Tripel en Arthur’s Legacy. Dat laatste is een experimentele lijn van kleinschalige brouwsels vanuit microbrouwerij De Hoorn. Elke maand maken de brouwmeesters een nieuwe variant, die via vaten verspreid wordt in cafés. ‘Tot nu toe werkten we met zo’n 40 horecazaken, maar dit jaar trekken we met Arthur’s Legacy naar meer dan honderd cafés. Sommige brouwsels worden ook in flessen bij Delhaize verkocht. ‘Arthur’s Legacy moeten onze mensen laten experimenteren’ legt Vandewyngaerd uit. ‘Van de twaalf bieren die er elk jaar uit voortkomen, mogen er vier mislukken en acht moeten in de smaak vallen. Ook is het de bedoeling dat we uit de acht ‘gesmaakte’versies vier varianten in een hogere oplage vermarkten.’

De bedrijfswinst van de brouwerij van Palm bedroeg vorig jaar 1.09 miljoen euro. Een jaar eerder was er nog een bedrijfsverlies van 1.29 miljoen euro.

Palm rolt zijn nieuwe bieren voornamelijk in markten uit die het goed kent, zoals België, Nederland en Frankrijk. Maar niet alleen die landen zijn de komende jaren de kernmarkten. ‘We richten ons ook expliciet op de VS, waar het zurige op eiken foeders gelagerd merk Rodenbach het goed doet, en waar we binnen twee jaar ook Cornet willen lanceren. We hebben net een proefproject achter de rug in Chicago. In China groeien we met het witbier van Steenbrugge en ook op Italïe zullen we ons de komende jaren nog meer richten. Daar zijn we een samenwerking aangegaan met de Duitse brouwer Radeberger, die er onze bieren zal verdelen.

Dit jaar wil Palm 53 procent van zijn bieren exporteren. Vorig jaar werd 51 procent van de 250 000 hectoliter bier die Palm brouwt in het buitenland gedronken. Daarnaast produceert Palm een even groot volume voor anderen, zoals John Martin.

Ook dit jaar denkt Palm Belgian Craft Brewers winst te maken. ‘We hebben de jongste jaren een betere kostendiscipline aangenomen’ zegt de nieuwe financieel directeur Carl Toremans. ‘Die duurzaam. We hebben de ebitdamarge al kunnen verdubbelen naar 10 procent. Dat moet in enkele jaren naar 15 à 20 procent stijgen.’

Intussen is de zoektocht naar een andere CEO ingezet. Vandewyngaerden verlaat binnenkort op eigen initiatief de brouwerij.

PALM Belgian Craft Brewers grote winnaar op de Brussels Beer Challenge 2015 !

geplaatst op 09-11-15

2 x goud, 2 x zilver en 3 x Certificate of Excellence

PALM Belgian Craft Brewers kon op de Brussels Beer Challenge zo maar even 7 Awards, waarvan 2 gouden, in de wacht slepen. 

“Het is een prachtige erkenning voor onze gerichtheid op unieke en lekkere bieren die de consument genot, ontdekking en beleving brengen. Ons innovatietraject en ons specialisme die we binnen onze brouwerijen verder uitbouwen worden beloond.”

RODENBACH Vintage als World’s Best Vintage Beer en RODENBACH Rosso als World’s Best Flavoured Beer op de World Beer Awards (UK) bekroond !

geplaatst op 01-10-15

Brouwerij RODENBACH uit Roeselare meldt dat, op de World Beer Awards (UK), RODENBACH Vintage als World’s Best Vintage Beer en RODENBACH Rosso als World’s best Flavoured Beer werden bekroond. WBA wordt algemeen erkend als een van de grootste professionele biercompetitie in Europa. Naast de twee wereldtitels won RODENBACH Grand Cru een gouden, RODENBACH Caractère Rouge een zilveren en RODENBACH een bronzen medaille !
“Dit is echt een fantastisch resultaat” zegt brouw-meester Rudi Ghequire. “Dat de professionele jury onze RODENBACH bieren op deze manier heeft gelauwerd betekent dat ons bier naar waarde wordt geschat! Met veel passie en vakmanschap brouwen en rijpen wij, sinds 1836, hier in Roeselare, ons Vlaams Rood-Bruin bier van gemengde gisting. RODENBACH is niet enkel geliefd in België maar is nu ook razend populair in de Verenigde staten.”

RODENBACH Vintage 2013:
Deze exclusieve, limited edition RODENBACH Vintage 2013 heeft gedurende twee jaar gerijpt op foeder Nr. 149. De 59 jaar oude foeder werd door brouw- en keldermeester, Rudi Ghequire, zorgvuldig geselecteerd. Foeder nr. 149 is sedert vele jaren toonaangevend en draagt de bijnaam “Sire”, omdat deze verbazingwekkend is voor de ontwikkeling van de unieke microflora die nu net de exquise RODENBACH-smaak tot stand brengen. “Dit uitzonderlijk Vlaams Rood-Bruin bier is één van de meest verfijnde die we ooit hebben gebracht met een uniek gebalanceerd zuur-zoet palet en complexe afdronk” aldus Rudi Ghequire.

RODENBACH Rosso:
Rudi Ghequire, omschrijft het bier als volgt: Dit fruitbier van gemengde gisting is fris, fruitig en tevens zeer verfrissend, het heeft een licht drogende afdronk, heeft de kleur van een jonge Bourgogne wijn en is licht alcoholisch. Hierdoor krijgt het bier enorm verfrissende eigenschappen, waarmee we ons willen differentiëren van vele bestaande fruitbieren op de markt.”

Productfoto’s via:  http://www.palmimagebank.com/2-rodenbach/

De RODENBACH bieren:
RODENBACH is een blend van ¾ jong en ¼ gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier.
RODENBACH ROSSO is een fruitbier op basis van oud gerijpte en jonge RODENBACH gemacereerd met verse krieken, frambozen en veenbessen en met natuurlijke sappen van verse krieken, frambozen en veenbessen.
RODENBACH Grand Cru is een blend van 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier.
RODENBACH Vintage is het unieke resultaat van selectie, door onze RODENBACH-brouwmeesters, van de foeder die na 2 jaar rijping het beste bier heeft voortgebracht: ‘de beste foeder van het jaar.
RODENBACH Caractère Rouge is gedurende twee jaar gerijpt op eiken foeders en 6 maanden met Veenbessen, krieken en frambozen gemacereerd. (Co-creatie met topchef Viki Geunes, ‘t Zilte **)
RODENBACH werd erkend als traditioneel Vlaams streekproduct en draagt sindsdien het VLAM-label: Vlaams streekproduct.be
De aanvraagprocedure voor een Europees Label "BGA", Beschermde Geografische Aanduiding, voor de Vlaams Rood-Bruine Bieren werd ingediend.

Peter Buelens, Public Relations Manager 
peter.buelens@palm.be +32 (0)52.31.74.67  

Waarom authentieke combinatie kaas & bier blijft smaken

geplaatst op 29-06-15

Chef Viki Geunes verrast met hedendaagse twist op nostalgische combo

Kaas en bier: een authentiekere combinatie van vakmanschap bestaat haast niet. Het hoort al eeuwenlang tot de favoriete geniet-combo’s van de Belg en wordt nu zelfs nóg populairder. “Kwaliteitsproducten die je herinneren aan je jeugd, maar met een frisse 2015-twist: dát is wat mensen willen”, aldus smaakexpert Patrick Nijs. Deze trend inspireerde chef Viki Geunes dan ook om tien verrassend moderne bier&kaas-creaties te maken, van brunch tot aperitief.

De monniken wisten het in het begin van de twaalfde eeuw al: bier en kaas is een match made in heaven. De rijke en complexe smaak van deze bieren vormde dankzij het frisse, paletreinigende koolzuur een evenwichtige tegenpool voor de romige vetheid van de kaas. Het werd dan ook een rotsvast huwelijk, dat de eeuwen doorstond.

Want ook nu is een fris biertje zonder wat lekkere kaasblokjes erbij haast ondenkbaar. “En de traditie is zelfs populairder dan ooit”, merkt Patrick Nijs, onafhankelijke smaakexpert en biersommelier. “Er is tegenwoordig meer aandacht voor vakmanschap en kwaliteit. Mensen stellen zich de vraag: vanwaar komt mijn product, wie heeft het gemaakt en hoe natuurlijk/ambachtelijk is het? Ze grijpen terug naar combinaties, geuren en smaken uit hun jeugd die een bepaalde nostalgie oproepen. Zo komen ze automatisch uit bij producten die al jaren op dezelfde manier gemaakt worden en nog steeds exact hetzelfde smaken en ruiken. Kaas en bier is zo’n oer-Vlaamse combinatie van vakmanschap en eigen streekproducten die – zeer terecht – terug in de schijnwerpers komt.”

Automatische match van traditie en smaak
Deze massale herontdekking van de kaas-biercombinatie inspireerde Patrick Nijs dan ook om samen met chef Viki Geunes op zoek te gaan naar tien smaakvolle, hedendaagse combo’s met dé twee meest authentieke producten: Noord-Hollandse Gouda met het kwaliteitskeurmerk het Rode Zegel en bieren van PALM Belgian Craft Brewers. “We kwamen haast automatisch bij deze producten uit. Twee smaakmakers met dezelfde waarden en tradities. Dat vonden we belangrijk.”

“Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel is bovendien dé bekendste kaas die iedereen lust. Ook qua smaak was het helemaal wat we zochten. Want het is de enige kaas met die typische subtiele ziltigheid, afkomstig van het gras op een bodem die nog heel recent door zeewater overspoeld was. Deze zoute toets werkt smaakversterkend, perfect bij een complex, fris bier. Dat vonden we in het assortiment van de verschillende brouwerijen die PALM overkoepelt. Bieren zoals bijvoorbeeld de RODENBACH Grand Cru zijn langer gerijpt – 2 jaar op eikenhouten foeders – en bevatten zachte zuren die door het zout naar een hoger niveau getild worden. Bovendien bevatten veel van deze bieren ook extra hop – zoals bijvoorbeeld de PALM Hop Select – wat hen een frisser contrast geeft tegenover de romige kaas.”

Verrassende combo’s
Hoewel kaas en bier al eeuwenlang een bekende combinatie is, wil dat niet zeggen dat het niet meer kan verrassen. Als je verschillende kazen aan verschillende biersoorten koppelt, kan je eindeloos veel nieuwe smaken ontdekken. En dat is ook net wat chef Viki Geunes gedaan heeft. “Ik ben altijd al gepassioneerd geweest door het gebruik van bier in de gastronomie én door het moderniseren van traditionele combinaties. Een nieuw concept bedenken voor kaas & bier vond ik dus een geweldige uitdaging als chef. De Belg kent op dit moment amper 10% van de mogelijkheden met deze supercombo. We genieten allemaal wel van kaasblokjes bij ons biertje op café of restaurant, maar er zijn zoveel meer genietmomenten waarbij deze combinatie perfect is. Zelfs voor brunch, lunch, een tapasmaaltijd... Deze mogelijkheden laat ik met mijn nieuwe creaties dan ook zien.”

Wist je dat…

 • Hoe meer hop een bier bevat, hoe frisser en dorstlessender het smaakt en hoe beter het je palet reinigt? De PALM Hop Select wordt een derde maal gehopt met hop uit de eigen hoptuin van de brouwerij. Dergelijke bieren doorbreken dan ook perfect de vetheid en romigheid van jonge kazen.
 • Noord-Hollandse Gouda met het kwaliteitskeurmerk het Rode Zegel de enige kaas is met een echt natuurlijke, subtiele ziltigheid? Dit komt doordat de plaats waarop de koeien – die de melk geven – grazen, nog vrij recent door zeewater is overspoeld.
 • Het vooral het koolzuur is in bier dat de combinatie met kaas zo interessant maakt? Het prikkelt je tong extra en versmelt de smaken beter. Hergisting op fles biedt het bier een extra fijne pareling en een langere bewaartijd.

Volgende kazen uit het assortiment van Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel werden gecombineerd met volgende bieren van PALM Belgian Craft Brewers: 

Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel

 • Jong: deze kaas heeft een klein zoetje en is heerlijk smeuïg en romig van smaak.
 • Belegen: een lekker gerijpte, zoetige kaassmaak. De consistentie is heerlijk romig en smeuïg.
 • Oud: stevig én vol, waarbij kleine rijpingskristallen voor een extra smaakbeleving zorgen. Deze kaas wordt op smaak gerijpt, waardoor hij een uitgesproken hartig en complex karakter krijgt.
 • Overjarig: robuust van smaak. Kleine rijpingskristallen zorgen voor een extra smaakbeleving. Deze kaas wordt 12 maanden op smaak gerijpt, waardoor hij zijn robuuste en volle karakter krijgt.

PALM Belgian Craft Brewers

 • PALM Hop Select is een hogegistingsbier, fruitig en bitterzacht door het gebruik van eigen geteelde hop in de derde hopfase. De hergisting op fles geeft het bier extra pareling.
 • CORNET is een zwaar blond Belgisch bier met een eiktoets dat de balans houdt tussen de fruitigheid van de gist en de vanillezoetheid van het hout.
 • BRUGGE Tripel is het van oudsher Brugse stadsbier dat verrijkt wordt met het historische kruidenmengsel ‘gruut’. Het bier heeft een bittere, rijke en romige smaak.
 • RODENBACH Grand Cru is een blend van 2/3e bier dat 24 maanden op eiken foeders heeft gerijpt en 1/3e jong bier, het is complex van smaak, met veel hout en esters, vineus en met een zeer lange afdronk zoals een grand-cruwijn.
 • RODENBACH Caractère Rouge is vineus met een zeer complexe, fruitige neus van framboos, veenbes en kriek in combinatie met toetsen van hout en karamel. De ondertoon bevat het aroma van viooltjes, leder en lichte tabak. 
 • RODENBACH Vintage is 100% oud belegen bier van 24 maanden afkomstig van 1 welbepaalde foeder. Zijn smaak is complex, rond, intens en verfrissend. Kenmerkend is de appelzurige fruitigheid in combinatie met karamel, wilde honing en eik met een toets van vanille, kers en zoethout.

Het assortiment Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel telt zes varianten: Jong, Jong belegen, Belegen, Extra belegen, Oud en Overjarig. 

PALM Belgian Craft Brewers focust op ambachtelijke, authentieke bieren en het bredere, historische verhaal achter het product. Met de brouwerijen Palm, De Hoorn, Rodenbach, De Gouden Boom en Boon is ze de enige brouwerij die de vier authentieke gistingswijzen hanteert.

Noord-Hollandse Gouda met het kwaliteitskeurmerk het Rode Zegel en de bieren van PALM Belgian Craft Brewers zijn verkrijgbaar in de supermarkt of bij de zelfstandige winkel.


ACHTERGRONDINFORMATIE

Over Noord-Hollandse Gouda: de enige echte, mét het Rode Zegel
Elke Noord-Hollandse Gouda wordt in de provincie Noord-Holland bereid met de grootste zorg door echte Nederlandse kaasmakers. Dit gebeurt op traditionele wijze, volgens het authentieke recept, waarbij de kaas natuurlijk rijpt op houten planken. De oorsprong, smaak en kwaliteit maken deze kaas een romige premium met een volle smaak. Zo uniek dat de kaas het Europese kwaliteitskeurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming kreeg toegewezen. Hierdoor hoort de kaas thuis in het rijtje van beschermde producten van topkwaliteit met historisch cachet, zoals Prosciutto di Parma en Champagne. In de winkel kan je de Gouda steeds herkennen aan het kwaliteitskeurmerk het Rode Zegel met de Alkmaarder kaasdragers. Het Rode zegel garandeert dat de kaas op een erkende en gecontroleerde wijze werd gemaakt met 100% weidemelk in Noord-Holland.

De romige melk waarmee de kaas wordt gemaakt, is afkomstig van zwartbonte Holstein-koeien die grazen op de Noord-Hollandse polders. Doordat dit kleigebied vroeger zee was, groeit er op de zilte bodem mals en vers gras. De koeien grazen minstens 120 dagen per jaar en minimaal 6 uur per dag op deze weiden in de frisse zeelucht. Dit geeft een smaak die men door de eeuwen heen vaak geprobeerd heeft te imiteren, zonder succes. Zo smaakt de kaas rijk en vol, licht zoet en heeft hij een smeuïge textuur, zeker naarmate die ouder wordt. De kaas vind je dan ook in zes verschillende variëteiten: Jong, Jong belegen, Belegen, Extra belegen, Oud en Overjarig.

Noord-Hollandse Gouda is een 48+ kaas in verschillende leeftijden van jong tot overjarig. Elke kaas wordt met de grootste zorg gemaakt volgens eeuwenoude methodes en krijgt vervolgens het enige echte Rode Zegel. Dit staat garant voor topkwaliteit en traditie. Alleen kaas van een Noord-Hollandse kaasmaker, gemaakt met Noord-Hollandse weidemelk van plaatselijke koeien, mag het Rode Zegel dragen. De Beschermde Oorsprongsbenaming of l’Appellation d’Origine Protégée garandeert dat de kaas uniek is in de wereld. Als u kaas koopt, let dan op het Rode Zegel: hét kwaliteitszegel voor echte Noord-Hollandse Gouda. 

Over bier brouwen, PALM Belgian Craft Brewers
De Belgische onafhankelijke brouwerijgroep van de familie Toye, PALM Belgian Craft Brewers, heeft een gezamenlijke productiecapaciteit van 1 Mio hl en een omzet van 56 Mio euro. De brouwerij bekleedt een unieke positie in het bierlandschap, zij is de enige brouwerijgroep ter wereld die Belgische authentieke bieren brouwt volgens de vier aloude gistingswijzen: hoge, gemengde, spontane en lage gisting en dit in vier gespecialiseerde historische sites in België:

 •     Brouwerij PALM in Steenhuffel: 90% hoge gisting / 10% lage gisting
 •     Brouwerij RODENBACH in Roeselare: 100% gemengde gisting 
 •     Brouwerij BOON in Lembeek (50/50 joint venture): 100% spontane gisting
 •     Brouwerij DE HOORN in Steenhuffel: 100% hoge gisting

Zij is in oorsprong brouwer van Brabantse hogegistingsbieren onder het merk PALM (PALM, Dobbel PALM, PALM Hop Select, PALM Royale, PALM N.A en PALM Sauvin) en is daarmee, in het segment van de amberbieren, ruim marktleider in de Benelux. 

Uit haar bewogenheid voor het Belgisch bierpatrimonium verwierf ze in 1998 de brouwerij RODENBACH, bekend voor haar ‘Vlaamse Rood Bruine’ bieren van gemengde gisting (RODENBACH, RODENBACH Grand Cru, RODENBACH Vintage, RODENBACH Caractère Rouge en RODENBACH Rosso) en haar unieke foederzalen, waar de bieren gedurende twee jaar rijpen op eiken vaten.

 De overname van Brouwerij DE GOUDEN BOOM in Brugge in 2001 verruimde het aanbod hogegistingsbieren in het segment van de degustatiebieren met BRUGGE Tripel en de abdijbieren van STEENBRUGGE (Wit/Blanche - Dubbel Bruin – Blond - Abdijbock en Tripel).

 Vanuit de passie om verder te innoveren werd in 2014 Brouwerij DE HOORN ge-herinstalleerd en werden vier ingrediëntenmeesters aangesteld; deze meesters specialiseren zich in het gebruik van kruiden, hop, fruit en hout in bier, ze bouwen hun historische en wetenschappelijke kennis en inzichten uit en passen deze toe in de productontwikkeling van de brouwerijen. Vanuit Brouwerij DE HOORN werden in 2014 de bieren CORNET en ARTHUR’S LEGACY gelanceerd.

De 50/50 joint venture in 1989 met de geuzebrouwer Frank BOON beschouwt ze als een cultuurproject voor het behoud van de onvervalste traditionele geuzelambiek van spontane gisting met langdurige rijping op eiken vaten en hun dito fruitversies.

Tot voor kort heeft PALM Belgian Craft Brewers haar export volledig gefocust op Nederland waar PALM, samen met de PALM-submerken, het meest verkochte speciaal bier is. Export buiten BENELUX is de nieuwe groeirichting. Het rijke portfolio van PALM Belgian Craft Brewers, gebaseerd op unieke Belgische traditie, innovatie en knowhow, is de troef voor verdere groei in alle markten. 

De missie van PALM Belgian Craft Brewers: Passie voor Belgische Rasbieren

Als familiale Belgische ambachtelijke brouwers bouwt PALM Belgian Craft Brewers aan een duurzame relatie met de consument die op zoek is naar unieke smaak- en merkbeleving van Authentieke Rasbieren, met passie gebrouwen in historische brouwerijsites die gespecialiseerd zijn in één van de vier traditionele gistingswijzen.

De brouwerij werd op 8 november 2007 door ‘Het Instituut voor het Familiebedrijf’ bekroond als ‘hét professioneel geleid familiebedrijf 2007’ en kreeg op 12 oktober 2011, naar aanleiding van de Trends Business Tour 2011, de ‘Award voor Duurzaam Ondernemen’.

Voor meer info

Zijerveld Belgium nv
Bettina Vanderstraeten
Bosdel 51
B-3600 Genk
Tel. +32 89 62 36 20
Bettina.Vanderstraeten@frieslandcampina.com
www.rodezegel.be
www.facebook.com/rodezegel

PALM Belgian Craft Brewers 
Peter Buelens
PR & Marketing Manager
Steenhuffeldorp 3
B- 1840 Steenhuffel
Tel. 052/31 74 76 
peter.buelens@palm.be
www.palm.be

RCA PR
Petra Noppe
Koningin Astridlaan 38
B-3500 Hasselt
Tel. +32 11 59 05 91
petra.noppe@rca.be     www.rcapress.be (voor HR-beelden)

In samenwerking met Bruggelingen brouwt Brouwerij De Gouden Boom haar eerste BRUGGE Seizoensgruut: ‘BRUGGE Lentegruut’

geplaatst op 11-03-15

Het brouwersteam en de kruiden meester van Brouwerij De Gouden Boom, dat onder andere BRUGGE Tripel en de abdijbieren van STEENBRUGGE brouwt, heeft samen met een aantal horeca-uitbaters de handen in mekaar geslagen om exclusief voor de stad Brugge – voor elk seizoen – een speciaal bier verrijkt met het historisch kruidenmengsel gruut te brouwen. Vanaf de start van elk seizoen zal het bier in een aantal cafés in Brugge kunnen worden gedegusteerd. In het Brugge Bier Museum stelt de kruiden meester, ieder seizoen, aan een Brugs panel van horecaondernemers en specialisten vier bieren geaffineerd met gruut voor. Het proefpanel beslist welke bier later uit de kraan zal vloeien. Op 21 maart zal de ‘BRUGGE Lentegruut’ voor het eerst geproefd kunnen worden:
 

Karakteristieken ‘BRUGGE Lentegruut’:

Bierstijl : Zwaar blond bier van hoge gisting, verrijkt met ‘Gruut’
Gebruikte kruiden: Onder andere: koriander , kaneel, jeneverbes, zoete sinaasappelschil,…
Aroma: Fruitig en kruidig
Smaak: Alcoholisch, volmondig bier met een stevige toets van jeneverbes
Alcoholgehalte: 8.7 vol.% alc.
Gelimiteerd gebrouwen: Aanwezig van het vat in een 10-tal cafés in Brugge:
Brugge Bier Museum, Brugs Beertje, 2BE, Le Trappiste, Café Marcel, Brugsch Bierateljee, De Garre,
De Kelk, De Cambrinus, De Zandloper en 21 Drafts.

‘WHITE WIDOW’: het eerste Arthur's Legacy-bier van BROUWERIJ DE HOORN

geplaatst op 11-03-15

Microbrouwerij DE HOORN: Innoveert vanuit traditie met ruimte voor creativiteit

In 2014 werd microbrouwerij DE HOORN in Steenhuffel ge-herinstalleerd. De kleine dorpsbrouwerij laat de brouwers toe om brouwsels van 1.000 liter te brouwen. Gelijktijdig werden vier ingrediëntenmeesters aangesteld; deze specialiseren zich in het gebruik van kruiden, hop, fruit en hout in bier, ze bouwen verder hun historische en wetenschappelijke kennis en inzichten uit en passen deze toe in de verdere productontwikkeling van de brouwerij. De kleinschaligheid stelt het brouwersteam in staat om nog creatiever te zijn en vlotter ‘gelimiteerde prestige edities’ te ontwikkelen.

Deze craft-brouwsels krijgen de naam ARTHUR’S LEGACY mee. ARTHUR’S LEGACY refereert naar Arthur Van Roy, de grootoom van de huidige familiale brouwer en eigenaar, Jan Toye. Arthur was visionair, hij was het die halsstarrig bleef geloven in het succes van hoge gisting bieren, hij kreeg gelijk. Vanuit zijn gedachtengoed gaan de ingrediënten- en brouwmeesters aan de slag om jaarlijks een aantal gelimiteerde brouwsels op punt te stellen. Hun creativiteit, passie en ondernemerschap leiden tot nieuwe, uitzonderlijke en vooral unieke bieren, gebaseerd op telkens één welbepaald vakgebied: hop, fruit, kruiden of hout.

Eerste ARTHUR’S LEGACY: ‘WHITE WIDOW’

White Widow’ heeft een alcoholpercentage van 7.1 %. Het werd gebrouwen met 40% tarwe waardoor deze Arthur’s Legacy niet alleen troebel is maar in smaak ook heel volmondig met een zachte afdronk. Deze White Widow wordt vooral gekenmerkt door een uitgesproken fruitig en fris citruskarakter afkomstig van een selectie verse kruiden.

Karakteristieken: Arthur’s Legacy – White Widow:

Brouwerij: DE HOORN, Steenhuffel
Alcohol: 7,1% Vol. Alc
Mout: bleke mout en tarwe zorgt met zijn hoog eiwitgehalte voor het troebel effect en mooie schuimkraag
Hop: Target
Kruiden: Koriander en curacoa zorgen voor een typerend citruskarakter
Kleur: Blond
Limited: 7 brouwsels van 1.000 liter / fles 75 cl en vat 20 liter

Einde persbericht     www.palm.be

Perscontact: Peter Buelens, PR & Marketing Manager - 052.31.74.76 peter.buelens@palm.be

PALM Belgian Craft Brewers de grote winnaar op de WORLD BEER AWARDS: 4 x goud, 2 x zilver en 3 x brons

geplaatst op 30-09-14

PALM Belgian Craft Brewers kon op de World Beer Awards in de UK zo maar even 9 medailles, waarvan 4 gouden, in de wacht slepen. Jan Toye, passioneel brouwer, is zeer verheugd: “Het is een prachtige erkenning voor onze gerichtheid op unieke en lekkere bieren die de consument genot, ontdekking en beleving brengen. Ons innovatietraject en ons specialisme die we binnen onze brouwerijen verder uitbouwen worden beloond.”

Naast RODENBACH Vintage dat als werelds beste ‘Vintage Beer’ wordt bekroond is het goud voor het onlangs gelanceerde bier CORNET een enorme opsteker !  CORNET, Strong Blond Belgian – Oaked is genoemd naar Theodoor Cornet die volgens de haardstedentelling van 1686 herbergier, brouwer en stoker van de Afspanning DE HOORN te Steenhuffel was.  Hij was tevens rentmeester van de graaf van Maldeghem-Steenhuffele, heer van Diepensteyn. Theodoor brouwde op vraag van de graaf een bewaarbier. Dit exclusieve bier bewaarde hij op eiken vaatjes in de kelders van Kasteel Diepensteyn. Dit inspireerde de brouwers en de hout-meester. Na grondige research en kennisopbouw in het gebruik van eik in bier kwam CORNET, een zwaar (8,5° Alc), vrij droog, blond bier tot stand met een zeer subtiele, eigenzinnige en geraffineerde houtsmaak met vanille toets en een ‘velouté’ mondgevoel dat een op eik gerijpte wijn evenaart. Dit unieke bier wordt geserveerd in een hoog kelk-glas dat trouwens in de voet het strijdmasker van de graaf draagt.

 

Overzicht winnende PALM Belgian Craft Brewers bieren:

World’s Best Beers 2014:

Gold:

Vintage Dark Beer: RODENBACH VINTAGE

Europe’s Best Beers 2014 :

Gold :

Europe’s best wood aged:  CORNET

Best Vintage: RODENBACH VINTAGE

Best Oud Bruin: RODENBACH GRAND CRU

Silver:

Flavoured Beer: RODENBACH CARACTERE ROUGE

Lager: ESTAMINET

Bronze :

Dark Beer: STEENBRUGGE DUBBEL BRUIN

Pale Beer: BRUGGE TRIPEL

Pale Beer: STEENBRUGGE TRIPEL

 

Einde persbericht     www.palm.be   beeldmateriaal: http://www.palmimagebank.com/ 

Perscontact: Peter Buelens, PR & Marketing Manager - 052.31.74.76 peter.buelens@palm.be

 

PALM Belgian Craft Brewers wordt de nieuwe naam voor PALM Breweries

geplaatst op 24-08-14

De Steenhuffelse brouwerij maakt bekend dat ze voortaan als PALM Belgian Craft Brewers (afgekort PALM nv-sa) door het leven gaat.

Jan Toye, Gedelegeerd Bestuurder: “De naam PALM Breweries dekt niet de volledige lading meer ! Als familiale brouwers willen wij, vanuit onze 4 historische brouwerijsites die gespecialiseerd zijn in één van de vier traditionele gistingswijzen, authentieke bieren met een unieke smaakbeleving brouwen en inspelen op de nieuwe trend van de consument om de innovatieve passie van ‘craft’brouwers te ontdekken en te beleven. Ons vakmanschap en de relatie brouwer-consument kwam in de naamgeving te weinig naar voor. Met ‘PALM Belgian Craft Brewers’ worden die elementen waar we voor staan nu extra benadrukt. ”

Het logo refereert voorts naar de lange traditie en het specialisme van de familiale brouwerij. Haar geschiedenis gaat trouwens terug tot 1686 toen volgens de haardstedentelling Theodoor Cornet, herbergier, brouwer en stoker in de afspanning ‘DE HOORN’ te Steenhuffel was.

Jan Vandenwyngaerden, CEO: “Vanuit de traditie willen we verder innoveren in het Premium en Prestige biersegment; het her-installeren van de Brouwerij DE HOORN en de lancering van nieuwe bieren, zoals CORNET en ARTHUR’S LEGACY, zijn daar het bewijs van”.

 

PALM her-installeert de dorpsbrouwerij DE HOORN: innoveren vanuit traditie met ruimte voor creativiteit maakt deel uit van het strategisch plan.

“Respect voor het authentiek brouwers-vak staat hoog in het vaandel bij PALM Belgian Craft Brewers en het is één van onze fundamentele bedrijfswaarden. De uitdaging is steeds om aan de vraag van onze consument naar nieuwe belevingen, een authentiek brouwers-antwoord, trouw aan onze waarden, te kunnen geven. Het her-installeren van de kleinschalige dorpsbrouwerij DE HOORN zal de brouwers toelaten om brouwsels van 10 hl (1.000 liter) te brouwen; ter vergelijking: de capaciteit van de brouwzaal van Brouwerij PALM bedraagt 400 hl per brouwsel. Deze kleinere, meer ambachtelijke, brouwsels zullen het brouwersteam in staat stellen om hun creativiteit nog meer uit te leven en vlotter ‘gelimiteerde Prestige edities’ te ontwikkelen.”  zegt Productiedirecteur, Andrew Lestiboudois.

De brouwerij lanceert CORNET, Strong Blond Belgian - Oaked

Het bier is genoemd naar Theodoor Cornet die volgens de haardstedentelling van 1686 herbergier, brouwer en stoker van de Afspanning DE HOORN te Steenhuffel was.  Hij was tevens rentmeester van de graaf van Maldeghem-Steenhuffele, heer van Diepensteyn. Theodoor brouwde op vraag van de graaf een bewaarbier. Dit exclusieve bier bewaarde hij op eiken vaatjes in de kelders van Kasteel Diepensteyn. Dit inspireerde de brouwers en de hout-meester. Na grondige research en kennisopbouw in het gebruik van eik in bier kwam CORNET, een zwaar (8,5° Alc), vrij droog, blond bier tot stand met een zeer subtiele, eigenzinnige en geraffineerde houtsmaak met vanille toets en een ‘velouté’ mondgevoel dat een op eik gerijpte wijn evenaart. Dit unieke bier wordt geserveerd in een hoog kelk-glas dat trouwens in de voet het strijdmasker van de graaf draagt.

Kruisbestuiving tussen marktkennis en authentieke brouwexpertise:

PALM Belgian Craft Brewers is de enige brouwerij die de 4 authentieke gistingswijzen - lage, hoge, spontane en gemengde gisting - vanuit haar verschillende historische brouwerijen: PALM / DE HOORN – RODENBACH – DE GOUDEN BOOM (incl. “Gruut” Experience Center) – BOON toepast. Vanuit de passie om verder te innoveren werden 4 ingrediëntenmeesters aangesteld; deze specialiseren zich in het gebruik van kruiden, hop, fruit en hout in bier, ze bouwen verder hun historische en wetenschappelijke kennis en inzichten uit en passen deze toe in de verdere productontwikkeling van de brouwerijen.

 

De ingrediëntenmeesters van PALM Belgian Craft Brewers

De kruiden-meester: Voordat in de geschiedenis hop als smaak- en aroma-ingrediënt werd toegevoegd aan bieren, werden kruidenmengsels (ook wel gruut genoemd) toegevoegd aan bieren. Vele bieren worden vandaag gekruid met koriander of curaçao. Maar er bestaan – ook historisch – veel toepassingen met gagel, duizendblad, jeneverbes, salie, rozemarijn, steranijs, zoethout, kardemom, kruidnagel, paradijszaad, … De Brugse bieren van Brouwerij DE GOUDEN BOOM: BRUGGE TRIPEL en de abdijbieren STEENBRUGGE, zijn typische “gruutbieren” en worden “bijgekruid” door de kruiden-meester.

De hop-meester: Op zich is hop, na mout, water en gist, vandaag wellicht het meest voor de hand liggende ingrediënt in de brouwerij. Niettemin gaan de evoluties in het kweken van nieuwe hopsoorten razend snel en worden hopsoorten met zeer interessante hoparoma’s op de markt gebracht. De hop-meester volgt dit zeer nauwgezet op. PALM Hop Select, geboren uit Hallertau-Mittelfrüh hop van het eigen hopveld in Steenhuffel, is daarvan een notoire telg.

De fruit-meester: De voorbije jaren heeft het gebruik van fruit in bieren terug aan populariteit gewonnen. Maar men kan veel verder en authentieker gaan dan het hedendaags gebruik van aroma’s van kersen, krieken en frambozen. Talloze andere inheemse fruitsoorten komen – ook onder de vorm van vers fruitsappen en/of gemacereerd in het bier – hiervoor in aanmerking. Mooie voorbeelden hiervan zijn RODENBACH Caractère Rouge en de meer toegankelijke RODENBACH Rosso, recent ontwikkeld onder het waakzaam oog van de fruit-meester.

De hout-meester: In Brouwerij RODENBACH werkt men al 180 jaar met eiken foeders waar bieren zoals RODENBACH, RODENBACH Grand Cru en RODENBACH Vintage verzuren op oude eiken foeders. In Steenhuffel knoopt men opnieuw aan met haar traditie van bieren ge-eikt (oaked in het Engels), met eikenhout als smaakmaker. De hout-meester experimenteert graag met Franse, Hongaarse en Amerikaanse eik, onder on-getoaste, half getoaste tot vol-getoaste vorm. Vanuit de creativiteit en expertise van de hout-meester werd CORNET geboren.

Verder investeren in Premium en Prestige merken

Jan Vandenwyngaerden, CEO: “ Het is voor PALM Belgian Craft Brewers een strategische keuze om in het Premium en Prestige biersegment te investeren. Dit vergt inspanningen in infrastructuur, de verdere uitbouw van de innovatie cel, de ondersteuning van de ingrediëntenmeesters, maar vooral ook een gerichte marktbenadering en ondersteuning in de Benelux én in de exportlanden. Vanuit onze expertise is ons objectief om voor de consument bieren te ontwikkelen die onderscheidend, aantrekkelijk en uniek zijn in hun soort. Nadat wij dit jaar RODENBACH Rosso lanceerden, zijn we nu klaar voor de introductie van CORNET en voorzien wij nog voor het einde van dit jaar vanuit dorpsbrouwerij DE HOORN de eerste ARHUR’S LEGACY te kunnen voorstellen.

ARTHUR’s LEGACY refereert naar Arthur Van Roy, de grootoom van de huidige familiale brouwer Jan Toye. Arthur was visionair, hij was het die halsstarrig bleef geloven in het succes van hoge gisting bieren, hij kreeg gelijk. Vanuit zijn gedachtengoed gaan de ingrediënten- en brouwmeesters aan de slag om jaarlijks een aantal gelimiteerde brouwsels op punt te stellen. Hun creativiteit, passie en ondernemerschap zullen leiden tot nieuwe, uitzonderlijke en vooral unieke bieren, gebaseerd op telkens één welbepaald vakgebied: hop, fruit, kruiden of hout. Deze ‘limited edition’ wordt telkens exclusief in kleine oplages aan de markt aangeboden.

De hop voor PALM Hop Select wordt geplukt en dat vieren we tijdens het HOPFEEST op zondag 31 augustus: Tweede publieke PALM-hoppluk en zoveel meer…

In oktober 2011 plantte Brouwerij PALM, in haar eigen hoptuin, 800 hopplanten. Het hopveld is 35 are groot, de hopplanten zijn van de Hallertau Mittelfrüh variëteit; deze planten brengen een 3.000-tal hopranken voort. In 2012 werd de eerste oogst binnengehaald. Met deze eigen geteelde hop creëerden de PALM-brouwers PALM Hop Select, een complex maar gebalanceerd degustatiebier. Dit jaar wordt de hop voor de tweede keer met zo’n 450 consumenten geplukt ! Later op het jaar worden de PALM hopplukkers uitgenodigd om getuige te zijn van het brouwen van de PALM Hop Select en nadien om het resultaat - het afgewerkte bier - te komen proeven.

De hoppluk is ook een attractie voor geïnteresseerden die niet actief plukken! Er staan tal van randactiviteiten op het programma. De fietsliefhebbers kunnen deelnemen aan een ‘mountainbiketocht’, een’ toertocht’ en er is ook nog een recreatieve ‘familietocht’. Wandelaars komen aan hun trekken tijdens de ‘familie wandeltocht’. In de namiddag schenkt Brouwerij PALM binnen het kader van het ALFRED VAN ROY FONDS € 25.000 aan Londerzeelse verenigingen. Op de kasteelweide vinden de Highland Games plaats. In primeur zet ook Brouwerij De Hoorn, die pas is opgestart, de deuren open ! De bezoekers worden ook uitgenodigd een kijkje te gaan nemen in Stoeterij Diepensteyn, bekend om de vermaarde vosse trekpaarden. (programma: www.palmhopselect.be)

Einde persbericht     www.palm.be   beeldmateriaal: http://www.palmimagebank.com/ 

Perscontact:

Peter Buelens, PR & Marketing Manager - 052.31.74.76 peter.buelens@palm.be

Brouwerij RODENBACH lanceert innovatieve RODENBACH ROSSO biercocktails

geplaatst op 24-08-14

RODENBACH ROSSO, met een cocktailtwist, uniek & eigenzinnig, …

België kan zich op vlak van cocktails sinds enkele jaren meten aan de toonaangevende wereldsteden zoals Amsterdam, Londen, Parijs, Berlijn, New York, …  België heeft daarnaast als hét bierland de kans om binnen biercocktails een voortrekkersrol te spelen. RODENBACH ROSSO, dat op zich al op een cocktail van vruchten is gebaseerd, is ideaal om hiermee aan de slag te gaan! 

Sterkhouder op het vlak van biercocktails in België is Kristof Burm. Hij verdiende zijn sporen in onder andere Josephine’s in Antwerpen en Cafe Theatre in Gent. Als bartender kreeg hij reeds verschillende erkenningen. Net zoals de brouwers van RODENBACH wil hij vanuit zijn creatief vakmanschap innoveren. Door de mooie balans tussen zuur en zoet, de frisse toets van veenbessen, de subtiel aanwezige framboos en de met zorg gedoseerde krieken leent RODENBACH ROSSO er zich uitstekend toe om cocktails te creëren en is het interessant om hier als cocktail-barman mee aan de slag te gaan. Kristof Burm stelde 6 ROSSO-Cocktails op punt en bundelde ze in een mooie ‘Beer Cocktail Inspiration Guide’. De brouwerij organiseert met bartender Burm showcases in horeca en op evenementen.

Brouwerij RODENBACH, anno 1821

 

Brouwerij RODENBACH beheerst sinds 1821 de kunst en het vakmanschap voor het brouwen van bieren van Gemengde Gisting. De brouwerij is onbetwistbaar uitgegroeid tot dé specialist in het segment van de Vlaams Roodbruine bieren, ook wel Sour-Ales  genaamd.  Alle RODENBACH- bieren dragen de rijke geschiedenis van de brouwerij in zich. De eigenzinnige familie RODENBACH slaagde er gedurende decennia  in het brouwproces te verfijnen en de vinificatie en maturatie van hun bieren op eikenhouten foeders te optimaliseren. De bieren rijpen in alle rust op de 294 wereldvermaarde  eikenhouten, staande foeders.  ‘Tijd en geduld’  is nodig om tot de optimale RODENBACH te komen. De essentie van RODENBACH & de brouwerij ligt in de foederzaal, waar ‘ karakter rijpt met de tijd…’

RODENBACH ROSSO, anno 2014

In 2014 ontwikkelden de brouw- en fruitmeester een nieuwe creatie: RODENBACH ROSSO. Het bier wordt gebrouwen op basis van 2-jarig - op eikenhouten foeders gerijpt – Rodenbach-bier gemengd met jonge RODENBACH, het brouwsel ondergaat daarna deels een maceratie met veenbessen, frambozen en zure krieken en wordt verder aangevuld met het natuurlijk sap van deze rode vruchten.  De unieke frisfruitige smaak dankt RODENBACH ROSSO vooral aan de zorgvuldig gekozen cocktail van vruchten en het op hout gerijpte bier. Brouw-meester, Rudi Ghequire, omschrijft het bier als volgt: Dit fruitbier van gemengde gisting is fris, fruitig en tevens zeer verfrissend, het heeft een licht drogende afdronk, heeft de kleur van een jonge Bourgogne wijn en is licht alcoholisch. Hierdoor krijgt het bier enorm verfrissende eigenschappen.”

Einde persbericht

 

Productfoto’s via:  http://www.palmimagebank.com/2-rodenbach/22-rodenbach-rosso/

 

RODENBACH facts & figures:

BROUWERIJ RODENBACH: Is reeds sinds 1821 dé specialist in het brouwen van het Vlaams Roodbruin bier van gemengde gisting (Sour Ale) en lagering op 294 eiken foeders.

RODENBACH is een blend van ¾ jong en ¼ gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier.

RODENBACH ROSSO is een authentiek zuurzoet verfrissend fruitbier. Gebrouwen op basis van 2-jarig - op eikenhouten foeders gerijpt – Rodenbach-bier gemengd met jonge RODENBACH, het brouwsel ondergaat daarna deels een maceratie met veenbessen frambozen en zure krieken en wordt verder aangevuld met het natuurlijk sap van deze rode vruchten. 

RODENBACH Grand Cru is een blend van 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier.

RODENBACH Vintage heeft gedurende twee jaar gerijpt op één welbepaalde, geselecteerde, foeder.

RODENBACH Caractère Rouge is gedurende twee jaar gerijpt op eiken foeders en 6 maanden met Veenbessen, krieken en frambozen gemacereerd. (Co-creatie met topchef Viki Geunes, ‘t Zilte **)

RODENBACH werd erkend als traditioneel Vlaams streekproduct en draagt sindsdien het VLAM-label: Vlaams streekproduct.be 

De aanvraagprocedure voor een Europees Label “BGA’, Beschermde Geografische Aanduiding, voor Vlaams Roodbruin bier werd ingediend.

 

Perscontact:
Peter Buelens, Public Relations Manager
Steenhuffeldorp 3 -  1840 Steenhuffel
T 052.31.74.67
peter.buelens@palm.be

PALM Hop Select HOPFEEST op zondag 31 augustus: Tweede publieke PALM-hoppluk en zoveel meer

geplaatst op 14-08-14

In oktober 2011 plantte Brouwerij PALM, in haar eigen hoptuin, 800 hopplanten. Het hopveld is 35 are groot, de hopplanten zijn van de Hallertau Mittelfrüh variëteit, deze planten brengen een 3.000-tal hopranken voort. In 2012, werd de eerste oogst binnengehaald. Met deze eigen geteelde hop creëerden de PALM-brouwers PALM Hop Select (*), een complex maar gebalanceerd degustatiebier. Dit jaar wordt de hop voor de tweede keer met zon 400 consumenten geplukt ! Later op het jaar worden de PALM hopplukkers uitgenodigd om getuige te zijn van het brouwen van de PALM Hop Select en nadien om het resultaat - het afgewerkte bier - te komen proeven.

De hoppluk is ook een attractie voor geïnteresseerden die niet actief zullen deelnemen aan de pluk! ?In samenwerking met Kiwanis Londerzeel en ten voordele van Londerzeelse jeugdbewegingen staan tal van activiteiten op het programma. De fietsliefhebbers kunnen deelnemen aan een mountainbiketocht van 35 km of 50 km, toertocht van 60 km of 100 km en er is ook nog een recreatieve familietochtvan 26 km. Wandelaars komen aan hun trekken tijdens de familie wandeltocht ?van 7 km. In de grote feesttent wordt varkensragout met PALM Hop Select, bereid volgens een recept van topchef Viki Geunes van het twee sterrenrestaurant ?t Zilte in Antwerpen, geserveerd. Op de kasteelweide vinden de Highland Games plaats.

In primeur zet ook Brouwerij De Hoorn, die pas is opgestart, de deuren open! De bezoekers worden ook uitgenodigd een kijkje te gaan nemen in Stoeterij Diepensteyn, bekend om de vermaarde vosse trekpaarden.

Praktische info PALM Hop Select HOPFEESt op 31 augustus:

Hoppluk:

 • De hopplantage is gelegen tegenover Kasteel Diepensteyn ? Diepensteyn 1, Steenhuffel
 • Er wordt geplukt in series van 20 plukkers - met een wissel om het half uur van 10u tot 17u
 • Vrij bezoek aan het plukkersdorp

 

Bezoek brouwzaal PALM & Dorpsbrouwerij De Hoorn:

 • Vrij bezoek vanaf 10u, einde 17u

 

Bezoek Stoeterij Diepensteyn:

 • Vrij bezoek aan de stoeterij met de PALM-paarden

 

Fietsen en wandelen:

 • Vertrekkend van 8u tot 12u vanuit de centrale feesttent - recht tegenover Kasteel Diepensteyn - Diepensteyn 1, Steenhuffel - inschrijven ter plaatse
 • Kiwanis Mountainbiketocht 35 km en 50 km
 • Kiwanis Familie fietstocht 26 km
 • Kiwanis Tourtocht 60 km 100 km
 • Kiwanis Wandeltocht 7 km
 • Al deze activiteiten kosten - 5 euro inclusief deelnamepakket en consumptie

 

Highland Games:

 • Vrij bezoek
 • Kasteelweide - Kasteel Diepensteyn, Diepensteyn 1 - Steenhuffel

 

Eten en drinken:

 • Feesttent: Gelegen recht tegenover Kasteel Diepensteyn - Diepensteyn 1, Steenhuffel
 • Kiwanis eetfestijn: Varkensragout met PALM Hop Select - Huisgemaakte Lasagne (van 11u tot 15u) - 15 euro (kinderen - 10?euro)
 • Drinks van 8u tot 17u

 

Programma:

www.palmhopselect.be / www.kiwanis-londerzeel.be

 

Beeldmateriaal:

www.palmimagebank.com/1-palm/18-palm-hop-select/

Einde persbericht

Perscontact:

Peter Buelens , Public Relations & Marketing Manager

Brouwerij PALM, Steenhuffeldorp 3 - 1840 Steenhuffel

Tel:(+32) 052.31.74.67?

peter.buelens@palmbreweries.com

 
  http___www.palmimagebank.com_files_files_STEMPEL_INTERNATIONAL

 

(*)PALM HOP SELECT:

Voor de creatie van PALM Hop Select gingen de brouwers niet over één nacht ijs. Dit mooi gebalanceerde degustatiebier ondergaat een hopping in 3 fasen. Traditioneel voegen de brouwers een eerste maal hop toe in de kookketel van de brouwzaal. In deze fase wordt de karakteristieke bitterheid gevormd. In een tweede fase komt de Hallertau Mittelfrüh in beeld, een variëteit met een zeer fijn hoppig en lichtgroen aroma. Deze hop wordt op het einde van het kookproces toegevoegd. In het brouwersjargon heet deze fase ??late hopping?. Hier blijft het niet bij, want het bier krijgt ook nog een ?finishing touch?! Op het einde van de hoofdgisting ondergaat het nog een laatste hopgave. Tijdens deze fase, ?dry hopping? genaamd, wordt de eigen geteelde Hallertau Mittelfrüh gebruikt. PALM Hop Select is een complex maar gebalanceerd degustatiebier met een alcoholvolume van 6% vol./alc. Speciale Belge Ale diende als basis voor de moutsamenstelling en de gistkeuze. Daar haalt het bier zijn subtiele karameltoets, malsheid en fruitigheid vandaan. Om het hopkarakter optimaal te behouden en om het bier extra te laten parelen, hebben de brouwmeesters ervoor gekozen om het bier te laten hergisten op fles. De rijkelijke hopdosering en de hergisting zorgen voor een goede doordrinkbaarheid, een prima verteerbaarheid, een schitterende schuimkraag én daarbovenop een uitstekende bewaring. ?

PALM Hop Select - HOPFEEST op 31 augustus 2014

geplaatst op 23-06-14

Steenhuffel (B), 17 juni 2014

Op 31 augustus vindt op en rond het domein van Kasteel Diepensteyn in Steenhuffel het tweede?PALM Hop Select ? Hopfeest??plaats. De hop van eigen teelt voor PALM Hop Select wordt geplukt, zo?n 400 consumenten krijgen de kans mee te helpen. Verschillende pijlers staan garant voor een gevarieerd programma:?De hoppluk staat centraal maar daarnaast worden tal van activiteiten georganiseerd. De fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens een ?mountainbiketocht?, ? toertocht? of ?familietocht?. Wandelaars komen aan hun trekken tijdens de ?familie wandeltocht?. In de feesttent wordt een door topchef Viki Geunes (**) gecreëerd gerecht geserveerd en last but not least? biedt de brouwerij de kans om hun museum en brouwzaal te bezoeken maar in primeur zal ook de nieuwe?Dorpsbrouwerij DE HOORN?voor de eerste maal worden opengesteld !

Zondag 31 augustus: tweede publieke PALM-hoppluk en zoveel meer?

In oktober 2011 plantte Brouwerij PALM, in haar eigen hoptuin, 800 hopplanten. Het hopveld is 35 are groot, de hopplanten zijn van de?Hallertau Mittelfrüh?variëteit, deze planten brengen een 3.000-tal hopranken voort. In 2012, werd de eerste oogst binnengehaald. Met deze eigen geteelde hop creëerden de PALM-brouwers PALM Hop Select (*), een complex maar gebalanceerd degustatiebier. Voor de tweede keer wordt de hop samen met publiek geplukt ! Later worden de PALM hopplukkers uitgenodigd om getuige te zijn van het brouwen en nog later om het resultaat - het afgewerkte bier - te komen proeven. De?hoppluk?is ook een attractie voor geïnteresseerden die niet actief zullen deelnemen aan de pluk!

In samenwerking met Kiwanis Londerzeel en ten voordele van Londerzeelse jeugdbewegingen staan tal van?activiteiten?op het programma.?De fietsliefhebbers kunnen deelnemen aan een ?mountainbiketocht? van 35 km of 50 km, ? toertocht? van 60 km of 100 km en er is ook nog een recreatieve? ?familietocht? van 26 km. Wandelaars komen aan hun trekken tijdens de ?familie wandeltocht? van 7 km.?In de grote feesttent serveert men varkensragout met PALM Hop Select volgens een recept van topchef Viki Geunes van het twee sterrenrestaurant ?t Zilte in Antwerpen.

De bezoekers worden ook uitgenodigd een kijkje te gaan nemen in?Stoeterij Diepensteyn. In primeur zet ook?Dorpsbrouwerij De Hoorn, die pas is opgestart, de deuren open !

Praktische info hoppluk 31 augustus:

Hoppluk:

 • De hopplantage is gelegen tegenover Kasteel Diepensteyn ? Diepensteyn 1, Steenhuffel
 • Er wordt geplukt in series van 20 plukkers - met een wissel om het half uur van 10u tot 17u

Bezoek brouwzaal PALM & Dorpsbrouwerij De Hoorn:

Vrij bezoek vanaf 10u,? einde 17u

Bezoek Stoeterij Diepensteyn:

Vrij bezoek aan de stoeterij met de PALM-paarden

Fietsen en wandelen:

 • Vertrekkend van 8u tot 12u vanuit de centrale feesttent? recht tegenover Kasteel Diepensteyn ? Diepensteyn 1, Steenhuffel ? inschrijven ter plaatse
 • Kiwanis Mountainbiketocht 35 km en 50 km
 • Kiwanis Familie fietstocht 26 km
 • Kiwanis Tourtocht 60 km 100 km
 • Kiwanis Wandeltocht 7 km
 • Alle activiteiten - 5 inclusief deelnamepakket en consumptie

Eten en drinken:

 • Feesttent: Gelegen recht tegenover Kasteel Diepensteyn - Diepensteyn 1, Steenhuffel
 • Kiwanis eetfestijn: Varkensragout met PALM Hop Select - Huisgemaakte Lasagne (van 11u tot 15u) - ?15 (kinderen ?10)
 • Drinks van 8u tot 17u

Programma:?

www.palmhopselect.be?-?www.kiwanis-londerzeel.be

Beeldmateriaal:

www.palmimagebank.com/1-palm/18-palm-hop-select/

Einde persbericht

Perscontact:

Peter Buelens , Public Relations & Marketing? Manager

Brouwerij PALM, Steenhuffeldorp 3 -? 1840 Steenhuffel

Tel:?(+32) 052.31.74.67?

peter.buelens@palmbreweries.com

 
  http___www.palmimagebank.com_files_files_STEMPEL_INTERNATIONAL

 

(*)?PALM HOP SELECT:

 

Voor de creatie van PALM Hop Select gingen de brouwers niet over één nacht ijs. Dit mooi gebalanceerde degustatiebier ondergaat een hopping in 3 fasen. Traditioneel voegen de brouwers een eerste maal hop toe in de kookketel van de brouwzaal. In deze fase wordt de karakteristieke bitterheid gevormd. In een tweede fase komt de Hallertau Mittelfrüh in beeld, een variëteit met een zeer fijn hoppig en lichtgroen aroma. Deze hop wordt op het einde van het kookproces toegevoegd. In het brouwersjargon heet deze fase? ?late hopping?. Hier blijft het niet bij, want het bier krijgt ook nog een ?finishing touch?! Op het einde van de hoofdgisting ondergaat het nog een laatste hopgave. Tijdens deze fase, ?dry hopping? genaamd, wordt de eigen geteelde Hallertau Mittelfrüh gebruikt. PALM Hop Select is een complex maar gebalanceerd degustatiebier met een alcoholvolume van 6% vol./alc. Speciale Belge Ale diende als basis voor de moutsamenstelling en de gistkeuze. Daar haalt het bier zijn subtiele karameltoets, malsheid en fruitigheid vandaan. Om het hopkarakter optimaal te behouden en om het bier extra te laten parelen, hebben de brouwmeesters ervoor gekozen om het bier te laten hergisten op fles. De rijkelijke hopdosering en de hergisting zorgen voor een goede doordrinkbaarheid, een prima verteerbaarheid, een schitterende schuimkraag én daarbovenop een uitstekende bewaring.?

PERSBERICHT: PALM PARKIES 2014

geplaatst op 23-06-14

PERSMEDEDELING: Brouwerij PALM, Steenhuffel 18 juni 2014

PALM PARKIES maakt zich op voor meer dan 500.000 bezoekers

PALM PARKIES programmeert deze zomer in 18 steden en gemeenten, 13 in België en 5 in Nederland, gedurende 7 weken zo?n 127 gratis festivalconcerten.PALM PARKIES ontstond lokaal in 1991 en groeide uit tot?hét grootste ?dichtbij ?festival van Vlaanderen/Nederland!

Een veelbelovende affiche staat garant voor kwaliteit en gezelligheid. De festivals zijn uniek in hun soort omdat ze?7 weken lang, tijdens de week, buiten de concurrentie van de weekendevenementen, worden georganiseerd.

Veranderende consument doet de biermarkt verschuiven !

De aankoop en de consumptie van bieren verschuift voor een stuk van de traditionele horeca en winkelkanaal naar een derde pijler: evenementen.?Sinds 2005, nu reeds 10 jaar, is Brouwerij PALM trouwe partner van de gratis concertenreeks PALM PARKIES. PALM slaagt er met PALM PARKIES in omzich, in een krimpende markt actueel, eigentijds én geloofwaardig te positioneren.

PALM onlosmakelijk verbonden met PARKIES

PALM is een tevreden naamsponsor. Peter Buelens PR & Marketing Manager van PALM:?Het partnership tussen de organisatie, vzw Divers, en Brouwerij PALM is een duidelijke win-win samenwerking. De waarden van beide merken sluiten naadloos op mekaar aan en de positionering van beide is in perfecte harmonie. Samen brengen we een sfeervol vakantiegevoel naar zo n ?500.000 consumenten, naast het zeer sterke artistiek luik laten we dit jaar de consument PALM Hop Select, met hop van eigen teelt, ontdekken en vooral genieten.

Dé namen voor de zomer van PALM PARKIES 2014:

In Vlaanderen worden ondermeer Frank Boeijen, Belle Perez, Udo, Tom Helsen, Buscemi feat Squadra Bossa, de Corsari?s, The Wolf Banes, Isolde et Les Bens en nog vele anderen geprogrammeerd ?

In Nederland staan op het programma: Belle Perez, Pure!Soul!Power!, Cookies & Cream, De boM! en dezelfde Frank Boeijen. Het muzikale aspect is één van onze belangrijkste pijlers, niet alleen met bekende ?koppen? maar ook met gevestigde waarden en opkomend talent.

www.palmparkies.net

Einde persbericht

Perscontact Brouwerij PALM

Peter Buelens, Public Relations & Marketing Manager

TEL:?+32 (0)52.31.74.67

peter.buelens@palmbreweries.com

Perscontact PALM PARKIES

Bas Witlox

TEL:?+32 (0) 473 86 37 76

Bas.Witlox@parkies.net

BACKGROUNDER: De PALM PARKIES organisatoren aan het woord

PALM PARKIES 2014:?18 steden en gemeenten,127 x sfeer en muziek in Vlaanderen en Nederland!

PALM PARKIES, °1991

PALM PARKIES is reeds jaren een vaste waarde in de zomerse festivalagenda van verschillende steden en gemeenten in Vlaanderen en Nederland. PALM PARKIES is moeilijk te vatten in enkele woorden maar het is dichtbij, familiaal en kindvriendelijk, eigenzinnig, gratis, groen, ...

Het festival ontstond in 1991, in 1995 werd het eerste jaar dat we op dezelfde avond in 2 steden tegelijkertijd een concert organiseerden. Vanaf 1997 waren we actief in alle Vlaamse provincies, om vervolgens in 1998 de grens over te steken naar Nederland.

2014

In 2014 telt PALM PARKIES 18 steden en gemeenten. We zullen op het einde van de zomer maar liefst 127 concerten achter de rug hebben met naar verwachting ruim 500.000 bezoekers. Niet minder dan 13 steden & gemeenten in Vlaanderen en 5 steden in Nederland maken nu deel uit van het circuit van PALM PARKIES. Dat betekent 4 à 5 concertlocaties per dag, van maandag t.e.m. donderdag en dit 8 weken na elkaar. PALM PARKIES blijft ook verder vernieuwen. We investeren in een gevarieerd en sterk programma, een professionelere omkadering, een ruimer aanbod van drankjes en we zijn actiever dan ooit op alle sociale media.

Waar staat PALM PARKIES voor?

Ondanks het feit dat het project doorheen de jaren dus immens gegroeid is op kwalitatief en kwantitatief vlak, zijn we steeds trouw gebleven aan het oorspronkelijke opzet. We hebben dit dan ook verankerd in onze missie: Met PALM PARKIES willen wij Vlamingen en Nederlanders in hun eigen gemeente of stad verrassen met een gratis en uniek aanbod van verschillende muziekculturen en hen zo op een mooie groene plek samenbrengen met hun vrienden, familie en buren. PALM PARKIES is een muziekfestival met een grote muzikale waarde en daarenboven zijn al onze concerten gratis toegankelijk. Iedereen is welkom, jong en oud. We merken dat heel veel gezinnen met kinderen de weg vinden naar onze parken. De kinderen kunnen immers heerlijk ravotten met hun vriendjes, terwijl papa en mama met vrienden genieten van de muziek en een koel drankje.

Eén van de initiatiefnemers van het allereerste uur is nog steeds actief verbonden aan het project en ook dat zorgt ervoor dat het oorspronkelijke basisidee achter PALM PARKIES behouden blijft.

Het programma: De muziek staat centraal

Geen festival zonder goede muziek en dat geldt ook dit jaar voor PALM PARKIES. We investeren opnieuw fors in het programma waardoor het volop genieten wordt! Mits een gevarieerd programma waarbij veel aandacht wordt besteedt aan de muzikale waarde bezorgen we vele bezoekers ook dit jaar weer een onvergetelijke zomer vol muziek!? In Vlaanderen komen ondermeer Frank Boeijen, Belle Perez, Udo, Tom Helsen, Buscemi feat Squadra Bossa, de Corsaris, The Wolf Banes, Isolde et Les Bens en nog vele anderen?

In Nederland bouwen we ons programma omheen Belle Perez, Pure!Soul!Power!, Cookies & Cream, De boM! en dezelfde Frank Boeijen. Het muzikale aspect is één van onze belangrijkste pijlers die we niet alleen invullen met bekende koppen maar ook met gevestigde waarden en opkomend talent.?Eten en drinken: een zeer ruim en betaalbaar aanbod voor fijnproevers

PALM PARKIES hanteert democratische prijzen en biedt in tegenstelling tot andere festivals een zeer ruim aanbod voor échte fijnproevers. En ondanks deze lage prijzen, investeren wij fors in een hoge kwaliteit op vlak van eten en drinken. Naast het vertrouwde aanbod in onze PALM Hop Select-bar kan je dit jaar ook komen proeven van de nagelnieuwe PALM Hop Select en Rodenbach Rosso.

En natuurlijk is ook onze frituur weer van de partij! In Nederland breiden we dit assortiment zelfs uit met een echte BBQ-smoker! Waarom zou je nog zelf koken, je kan beter afspreken op PALM PARKIES, een zalig concert, een lekker pak frietjes, samen met vrienden en familie, gezelliger kan een weekavond toch niet zijn?

Niets is gratis??behalve PALM PARKIES voor zn publiek. Zoals reeds eerder aan bod kwam, zijn al onze concerten gratis toegankelijk. Maar uiteraard is de organisatie van een dergelijk evenement niet gratis. Het voorziene budget voor 2014 bedraagt meer dan ?1.900.000! Zon evenement gratis aanbieden is alleen maar mogelijk dankzij de nauwe en trouwe samenwerking tussen de verschillende stads- en gemeentebesturen, de sponsors en onze organisatie. Stadsbesturen en sponsors zorgen elk voor ongeveer 25% van ons budget, de grootse bron van inkomsten is echter ons publiek via de drankencatering. Dit kunnen we uiteraard enkel volhouden, als zoveel mogelijk bezoekers, hun drankje bestellen bij onze bar. We hanteren hierbij trouwens erg democratische prijzen, onze drankjes kosten vaak minder dan bij het modale café om de hoek!

Samen met 18 steden en gemeenten

Geen PALM PARKIES zonder de jarenlange steun van alle stads- en gemeentebesturen. Hun inbreng is niet min! Zij zorgen mee voor de essentiële basisinfrastrucuur (of de financiering ervan) om zo onze organisatie mogelijk te maken: podium, water- en elektriciteitsvoorzieningen, sanitair, afspraken met politiediensten, dranghekken, publiciteit, ... De steden en gemeenten dragen ook financieel bij in de gehele organisatie. We zijn voor onze inkomsten immers erg afhankelijk van het zomerweer (via onze drankenverkoop) en we kennen allemaal het zomerklimaat in Vlaanderen en Nederland. De steden en gemeenten vangen dit door hun bijdrage echter gedeeltelijk op en zo kunnen we jaar na jaar samen de concerten in hun stad/gemeente verder uitbouwen. Maar ook hun morele steun is erg belangrijk en ze vormen ons eerste klankbord bij de verdere verfijning van ons project. Verschillende steden maken reeds meer dan 15 jaar deel uit van PALM PARKIES. Zo zijn we er in Sint-Niklaas al sinds 1993!


Een verantwoord festival

Dat PALM PARKIES een bewust festival wil zijn en is, met respect voor omgeving, bezoekers en milieu is al lang geen geheim meer.

-16 en -18 en Geen Druppel

PALM PARKIES neemt ook zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op: wij scharen ons volledig achter de initiatieven -16 en -18 (in Vlaanderen) en NIX (in Nederland). Op PALM PARKIES is iedereen welkom, dus ook tieners. Omdat we hen respecteren, schenken we hen geen alcohol. Bier drinken voor je 16 bent en sterke drank voor je 18 bent is immers niet aan te raden. Daarom bieden wij ook veel andere lekkere drankjes aan: water, vruchtensap en verscheidene frisdranken.


Milieu

Concreet waakt vzw Divers erover om het afval zoveel mogelijk te beperken en dat het gesorteerd wordt teruggenomen. Vanaf dit jaar zullen de bezoekers op het terrein hun afval kunnen recycleren middels recyclagepunten.

Verantwoord omgaan met muziekPALM PARKIES kiest er heel bewust voor om verantwoord om te gaan met het geluid. Voor het podium kan je genieten van een heuse concertbeleving maar het geluid neemt gevoelig af wanneer je verder het terrein op gaat. Wij kiezen er erg bewust voor om van PALM PARKIES een ontmoetingsplaats te maken waar je aan de bar gezellig met elkaar kunnen praten. Om overlast voor de omwonenden tot een minimum te beperken, hebben we goede afspraken gemaakt omtrent het eind uur en stoppen we dus op een schappelijk uur.

VeiligheidOmdat we PALM PARKIES voor iedereen aangenaam en veilig willen houden, zetten we in op elektronisch betalen! Minder contant geld op het concertterrein wil zeggen meer veiligheid voor iedereen: bezoekers, medewerkers, artiesten,... Wie zijn consumptiebonnen bij ons elektronisch betaalt, betaalt daarom dan ook minder!


Buurt

Ook de buurtbewoners krijgen waar ze recht op hebben. Samen met de politie beperkt vzw Divers de overlast voor de omgeving tot een minimum. Rond 22u30 trekken wij de muzikale stekker uit het stopcontact zodat iedereen kan genieten van een welverdiende nachtrust. Om de buurtbewoners te bedanken voor hun gastvrijheid, trakteren wij hen ook elk jaar op enkele gratis drankjes.

Wie organiseert? PALM PARKIES?

De organisator van PALM PARKIES is vzw Divers, opgericht in 1991. Vzw Divers coördineert de

volledige organisatie, waakt over de missie van PALM PARKIES, maakt de overeenkomsten met stads- en gemeentebesturen en engageert muzikanten en groepen. Daarnaast doen wij beroep op verschillende (logistieke) partners. 127 eendagsconcerten opbouwen, organiseren en afbreken, dat is immers een helse job: een 10-tal vrachtwagens boordevol materiaal, een 10-tal bestelwagens, meer dan 350 studenten die voor ons werken, een legertje professionele freelancemedewerkers, 100 muzikanten op te vangen, meer dan 1.000.000 drankjes te schenken? We zijn er toch wel erg fier op!


PALM PARKIES online

Alle info op?www.palmparkies.net??Bezoekers kunnen op de site te weten komen waar ze in hun

buurt kunnen genieten van sfeer en muziek. Ze vinden er heel wat nieuws, een beschrijving van alle groepen, een wegbeschrijving naar de verschillende locaties, een dagelijkse wedstrijd, elke dag

een lading nieuwe sfeerfoto s, recensies van alle optredens... Kortom: alles wat een mens over PALM PARKIES wil weten binnen handbereik.

PALM PARKIES op Facebook...

Je kan PALM PARKIES ook volgen op Facebook. Bezoekers kunnen aan hun PARKIES-vrienden laten weten wat ze goed en minder goed vinden. Ze kunnen inchecken op PALM PARKIES om zo aan hun vrienden te laten weten dat ze er zijn. Ze kunnen er foto?s delen of nagenieten bij de video?s van de beste optredens. Wij laten de Facebook-vrienden ook als eerste weten waar en wanneer er een leuk extraatje te scoren valt. En ook dit jaar kan je weer terecht op de facebookpagina van jouw stad of gemeente. Surf bijvoorbeeld naar?www.facebook.com/PALMPARKIESAALST

? ? ? ... en op Twitter...

Alle emoties van het moment wereldkundig maken of de afwezigen bewijzen dat ze ongelijk hebben.

Daar gebruiken we natuurlijk Twitter voor. Ook onze artiesten tweeten graag mee. Tweets kunnen worden gemarkeerd met #PALMPARKIES.?www.twitter.com/PALMPARKIES

?...en op Foursquare!

Check in op PALM PARKIES en laat ?realtime weten aan al je vrienden dat je er bent.

En ontdek de specials voor elk concert!?www.foursquare.com


Waar, wanneer en om hoe laat?

Iedereen is welkom vanaf 19u30. Vanaf dat uur kan je bij ons al terecht voor een lekkere hap of een drankje. Het optreden start om 20u15 stipt en eindigt rond 22u30. Drankbonnetjes kopen kan tot 23u, de dranktent sluit om 23u15 stipt. Ook de laatste snack wordt dan geserveerd.

In Vlaanderen vind je ons in Aalst, Blankenberge, Deinze, Genk, Hasselt, Kapellen, Knokke-Heist, Maasmechelen, Sint-Niklaas, Torhout, Vilvoorde, Waregem en Wevelgem.

In Nederland: Bergen op Zoom, Breda, Dordrecht, Roosendaal en Tilburg.

Dit betekent in totaal meer dan 125X sfeer en muziek en meer dan 500.000 bezoekers!

Voor alle info:?www.palmparkies.net

Bas Witlox:?+32 (0) 473 86 37 76

bas.witlox@parkies.net

Steven Dietvorst:?+32 (0) 475 48 31 74

steven.dietvorst@parkies.net

De verschillende edities & concertdagen:

Aalst??Stadspark- Parkconcerten?- maandag

Bergen op Zoom ?Blokstallen - Muziek op ?t Wilhelminaveld?- donderdag

Blankenberge ?Park De Craene - Parkklanken?- woensdag

Breda ?Valkenbergpark - Valkenbergconcerten?- dinsdag

Deinze ??Mouterijdreef - Kaandelconcerten?- woensdag

Dordrecht??Wantijpark - Wantijconcerten?- maandag

Genk??Dieplaan - Muziek in de Stad?- dinsdag

Hasselt??Kapermolenpark - Kaperconcerten?- donderdag

Kapellen?Gemeentepark - Noten in het Park?- donderdag

Knokke-Heist?cc Scharpoord, Meerlaan?- maandag

Maasmechelen ??Koningin Elisabethpark, Koninginnelaan?- woensdag

Roosendaal??Vrouwenhof - Vrouwenhofconcerten?- woensdag

Sint-Niklaas??Romain de Vidtspark - Walburgconcerten?- dinsdag

Tilburg ?Reeshofpark - dinsdag

Torhout?Stadspark, Karel de Goedelaan?- dinsdag

Waregem??Hof Baron Casier - Kasteelconcerten??maandag

Vilvoorde??Maurits Duchéhof - woensdag

Wevelgem??Gemeentelijke Hovingen - Hofconcerten?- donderdag

Sterrenchef Viki Geunes en Brouwerij RODENBACH lanceren RODENBACH Caractère Rouge 2014

geplaatst op 26-05-14

De brouw- en fruit meester van Brouwerij RODENBACH ?stelden, samen met Viki Geunes, alles in het werk om nog voor de zomer de RODENBACH Caractère Rouge te bottelen. Viki Geunes, verleent - sinds 2011 - omwille van zijn scherp, uniek proefvermogen en zijn uitzonderlijke creativiteit, medewerking aan productinnovatie en productontwikkeling bij Brouwerij RODENBACH.

De brouwers laten RODENBACH Vintage, dat traditioneel twee jaar lang op grote eiken foeders rijpt, gedurende zes maanden verder met verse krieken, frambozen en veenbessen macereren. Het resultaat is RODENBACH Caractère Rouge, een uitzonderlijke RODENBACH met maceratie op fruit en een alcoholvolume van 7%. Dit bier is meer dan uniek en tevens exclusief want het wordt als ?Limited Edition?? in een champagnefles van 75 cl. gebotteld. De helft van de flessen worden naar het buitenland verscheept. Van het exportvolume is Amerika, waar de ?Sour Ales? heel geliefd zijn, de grootste afnemer! In restaurant ?t Zilte combineert Geunes dit eigenzinnige bier met zijn verfijnde gastronomische creaties.

RODENBACH Caractère Rouge: complex, rijk geschakeerd bier

Brouw-meester Rudi Ghequire licht? toe: ?RODENBACH Caractère Rouge 2014, met een alcoholvolume van 7%, ontstaat door een 6 maand durende gistende maceratie van vers fruit - krieken, frambozen en veenbessen - op basis van een RODENBACH Vintage 2011. Dit bier heeft dus zelf reeds een rijping van 2 jaar op eiken foeders ondergaan. Het bier is edel vineus, met een zeer complexe fruitige neus van framboos en kriek in combinatie met houttoetsen en karamel. In de ondertoon de geur van viooltjes, rabarber,? leder en lichte tabak. In de smaak komt het fruitbier eerder aangenaam zuur over maar dan van een bijzondere puurheid, te vergelijken met een Champagne Brut?

Over RODENBACH Caractère Rouge is Viki Geunes duidelijk enthousiast: ?Samen met de brouw- en fruit meester van RODENBACH en met mijn eigen sommeliers hebben wij heel veel geproefd om te komen tot de ideale blend. We mogen trots zijn op het resultaat. Net zoals in mijn keuken streef ik naar diepgang en complexiteit en dat is nu net waar RODENBACH Caractère Rouge voor staat !?

Geunes gaat verder: ?De Caractère Rouge speelt volledig in op een behoefte naar meer fraîcheur, ?wij zijn er in geslaagd het bier een"crispy touch" te geven, wanneer je het bier proeft is het alsof je in een stuk knapperig zomerfruit bijt... Eerst ervaar je een aangenaam frisse zuurte gevolgd door een balans van zoete en gerijpte smaakaccenten, ? een enorme smaakervaring ! De lichte restzoetheid brengt evenwicht in de smaakdriehoek tussen zuur, zoet en droogheid. Deze droogheid is hoofdzakelijk afkomstig van de veenbessen, die het bier een bijzonder lange en zuivere afdronk bezorgen.? Het bier doet denken aan de unieke combinatie van delicaatheid en kracht van een frisse bourgogne wijn.?

RODENBACH Caractère Rouge Awards:

2012, Brussels Beer Challenge: Gold Medal - Flavoured Beer Wood Aged

2012, European Star Awards: Gold Award - Belgian-Style-Fruit Sour Ale

2012, Horeca Expo: Baanbreker Award

2013, Brussels Beer Challenge: Zilveren medaille

2013, World Beer Awards: Europe?s Best Fruit Flavoured Beer

2013, Sparflex - Bierpassie Packaging Award

Productfoto?s:http://www.palmimagebank.com/2-rodenbach/21-rodenbach-caractre-rouge/

RODENBACH? ?nice to know?:

BROUWERIJ RODENBACH: Is reeds sinds 1821 dé specialist in het brouwen van het Vlaams Roodbruin bier van gemengde gisting (Sour Ale). De RODENBACH-bieren rijpen erop 294 eiken foeders.

RODENBACH is een blend van ¾ jong en ¼ gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier.

RODENBACH ROSSO is een fruitbier op basis van oud gerijpte en jonge RODENBACH gemacereerd met verse krieken, frambozen en veenbessen en met natuurlijke sappen van verse krieken, frambozen en veenbessen

RODENBACH Grand Cru is een blend van 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier.

RODENBACH Vintage heeft twee jaar gerijpt op één welbepaalde, geselecteerde, foeder. (Single Cask)

RODENBACH Caractère Rouge heeftgedurende twee jaar gerijpt op eiken foeders en 6 maanden met Veenbessen, krieken en frambozen gemacereerd. (Co-creatie met top chef Viki Geunes, ?t Zilte **)

RODENBACH werd erkend als traditioneel Vlaams streekproduct en draagt sindsdien het VLAM-label: Vlaams streekproduct.be?

De aanvraagprocedure voor een Europees Label ?BGA?, Beschermde Geografische Aanduiding, voor Vlaams Roodbruin bier werd ingediend.

Media-contact:

Brouwerij RODENBACH

Peter Buelens, Public Relations Manager

052.31.74.67?

peter.buelens@palmbreweries.com

RODENBACH ROSSO de innovatie voor de zomer 2014 !

geplaatst op 23-04-14

Na maandenlange research en ontwikkeling zijn de brouwers van Brouwerij RODENBACH fier hun nieuwe telg te kunnen voorstellen: RODENBACH ROSSO. RODENBACH ROSSO is een authentiek, licht verteerbaar, zuurzoet verfrissend bier. De RODENBACH ROSSO wordt gebrouwen op basis van 2-jarig - op eikenhouten foeders gerijpt - Rodenbach-bier gemengd met jonge RODENBACH, het brouwsel ondergaat daarna deels een maceratie met veenbessenframbozen en zure krieken en wordt verder aangevuld met het natuurlijk sap van deze rode vruchten. De unieke frisfruitige smaak dankt RODENBACH ROSSO vooral aan de zorgvuldig gekozen cocktail van vruchten en het op hout gerijpte bier. RODENBACH ROSSO die een modern rood design meekrijgt wordt geserveerd in een origineel glas, rond bovenaan en ovaal in de voet.

Brandmanager van Brouwerij RODENBACH, Michaël Cordie: "We zochten bij de creatie van RODENBACH ROSSO naar een mooie balans tussen de frisheid van RODENBACH foederbier en de fruitige toetsen van rode vruchten. Deze balans werd na veel interne proeverijen gevonden. Het huzarenstukje van onze brouwers werd dankzij externe tastings nogmaals bevestigd."

Brouw-meester, Rudi Ghequire, omschrijft het bier als volgt: "Dit fruitbier van gemengde gisting is fris, fruitig en tevens zeer verfrissend, het heeft een licht drogende afdronk, heeft de kleur van een jonge Bourgogne wijn en is licht alcoholisch. Hierdoor krijgt het bier enorm verfrissende eigenschappen, waarmee we ons willen differentiëren van vele bestaande fruitbieren op de markt."

Michaël Cordie: "Met RODENBACH ROSSO lanceren we op een pure, kwalitatieve manier een toegankelijke fruitbier op basis en met vol respect voor de authenticiteit en waarden van RODENBACH."


Productfoto's via: http://www.palmimagebank.com/2-rodenbach/

Pressrelease Dobbel PALM nov 2013

geplaatst op 30-10-13

Brouwerij PALM maakt er een erezaak van om op het einde van het jaar hét feestbier Dobbel PALM aan te bieden!

Meester-brouwer, Alfred Van Roy, lanceerde in 1947 Dobbel PALM, het was bedoeld als een feestbier om de 200ste verjaardag van de brouwerij te vieren. ?Hij bood het zonder meerprijs aan, als attentie, om deel te nemen in de feestvreugde. Het bier was zo succesvol dat hij het later rond de eindejaarsperiode op de markt bleef brengen. Zijn opvolger, Jan Toye, zet samen met zijn brouwers deze mooie traditie nog steeds verder? zegt Peter Buelens pr-manager van Brouwerij PALM.

Dobbel PALM is een amberbier van hoge gisting, type Speciale Belge , met een nog meer uitgesproken mout- en hopkarakter dan PALM. Dobbel PALM is met een alcoholvolume van 5,7% hét ideale degustatiebier voor de eindejaarsdagen? aldus Buelens.

DE AMBERMOUTEN VAN PALM: De unieke ambermouten bepalen de basissmaak van Dobbel PALM: lichte karamelsmaken met een honingachtige malsheid. Het moutproces geschiedt naar de specifieke voorschriften van PALM en is gericht op een natuurlijke bruinkleuring die er de specifieke smaak aan geeft. De mouten gebruikt voor het brouwen van Dobbel PALM hebben een diepere bruinkleuring ondergaan.

DE PALM-GISTEN: Gist bepaalt in belangrijke mate het aroma. Door intensieve selectie heeft Brouwerij PALM een rijke collectie van verschillende giststammen aangelegd die elk een eigen fruitig karakter aan het bier geven. PALM wordt gegist met een symbiose van 3 verschillende giststammen die een nadrukkelijke fruitigheid geven.

Productshots van Dobbel PALM via www.palmbreweries.com > professioneel > foto?s > Dobbel PALM

RODENBACH Vintage 2010 Limited Edition? wint gouden medaille op EUROPEAN BEER STAR 2013

geplaatst op 18-09-13

Brouwerij RODENBACH uit Roeselare meldt dat haar bier RODENBACH Vintage 2010 op de European Beer Star 2013 in München de gouden medaille in de categorie Belgian-Style Sour Ale in de wacht heeft gesleept ! European Beer Star wordt, met 1.512 deelnemende bieren en 102 juryleden,? algemeen erkend als de grootste professionele biercompetitie in Europa.

?Deze prijs is heel speciaal en tevens ontzettend belangrijk voor ons? zegt brouw-meester Rudi Ghequire. ?Dat de professionele jury onze RODENBACH Vintage de gouden medaille heeft toegekend betekent dat ons bier naar waarde wordt geschat! Met veel passie en vakmanschap brouwen wij sinds 1836, hier in Roeselare, ons Vlaams Rood-Bruin bier van gemengde gisting. De gelauwerde? RODENBACH Vintage 2010 heeft gedurende 24 maanden op ?Foeder 144? gerijpt. Omwille van de superieure smaak werd hij als Vintage geselecteerd en gebotteld ! De smaak is complex en rond, tevens intens en verfrissend. Kenmerkend is de appelzurige fruitigheid ?in combinatie met karamel, wilde honing en eik met een toets van vanille, kers en zoethout. In het aroma vindt men een vleugje karamel en eikenhout terug, alsook groene appeltjes vermengd met honing en chocolade. De zachtzure, fruitige afdronk is lang en mooi in balans.?

De Brouwerij viel met RODENBACH Vintage reeds eerder in de prijzen ! ?RODENBACH Vintage 2007? werd op de World Beer Cup 2010 met een zilveren medaille gelauwerd. Op de World Beer Awards kreeg de Vintage 2008 in 2011 de titel: ? Best Specialty Dark Ale? en de Vintage 2009 in het jaar 2012: World?s & Europe?s Best Dark Vintage !

Productfoto?s via:? http://www.palmimagebank.com/2-rodenbach/

De RODENBACH bieren:

RODENBACH is een blend van ¾ jong en ¼ gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier.

RODENBACH Grand Cru is een blend van 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier.

RODENBACH Vintage heeft gedurende twee jaar gerijpt op één welbepaalde, geselecteerde, foeder.

RODENBACH Caractère Rouge isgedurende twee jaar gerijpt op eiken foeders en 6 maanden met Veenbessen, krieken en frambozen gemacereerd. (Co-creatie met topchef Viki Geunes, ?t Zilte **)

RODENBACH werd erkend als traditioneel Vlaams streekproduct en draagt sindsdien het VLAM-label: Vlaams streekproduct.be?

Eerste PALM-HOPFEESTEN op 30, 31 augustus en 1 september 2013 in de hoptuin en op domein Diepensteyn te Steenhuffel

geplaatst op 30-05-13

Op 30, 31 augustus en 1 september 2013 vinden op en rond het domein van Kasteel Diepensteyn in Steenhuffel de eerste PALM-hopfeesten plaats. Vier pijlers staan centraal: MOVE TO IMPROVE - de PALM ROCK RALLY - het SCHLAGERFEEST en de PALM-HOPOOGST. Het driedaags evenement staat garant voor een gevarieerd programma en dit voor een divers publiek.

Met de Seniorennamiddag op vrijdag 30 augustus 2013 wordt de aftrap gegeven voor het Steenhuffels feestweekend. Deze namiddag wordt georganiseerd voor senioren en voor personen met een beperking. In samenwerking met het gemeentebestuur van Londerzeel kunnen de Londerzeelse 55-plussers gratis van dit evenement genieten (anderen betalen slechts ? 5). Voor alle aanwezigen wordt het een namiddag puur muzikaal amusement.

Dit jaar wordt voor de tweede maal de Ronde van België voor fietstoeristen georganiseerd. De renners komen op vrijdag - hun derde dag van deze wielertour - rond 17.00u - in Steenhuffel aan. De opbrengst van deze activiteit gaat naar Move To Improve. Move To Improve is een ondersteuningsfonds voor kinderen met neuro motorische (beweging)problemen. Het doel van dit fonds is het optimaliseren van de zorgen voor deze kinderen. Move To Improve is die vrijdag tussen 11.00u en 17.00u ook aanwezig met een speeldorp, bestaande uit verschillende springkastelen. Ook organiseert ze doe-activiteiten om via spelactiviteiten kinderen uit Londerzeel te laten integreren met kinderen die een lichamelijke beperking hebben. Daarnaast zijn er ook spelsessies met Marieke Vervoort en is er een vertelmoment van Marieke voor de ouders.

Tot slot vindt op vrijdagavond 30 augustus ook de finale van de Palm Rock Rally plaats. De PALM Rock Rally is - zoals de naam al doet vermoeden - een Rock Rally, georganiseerd in samenwerking met Brouwerij PALM. De bedoeling van dit evenement is om jong lokaal talent te promoten en jaarlijks een vaste waarde te worden in onze regio. Om de geschikte finalisten te vinden werden er in 4 jeugdhuizen uit Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos, Puurs en Bornem (ODT, Jazaki, Doetsjé en Kadee) preselecties georganiseerd. Na de spannende preselecties bleken de groepen Orange Apple, Charlie Bit My Finger, Two Dollar Kangaroo en Generator Party de beste te zijn, zij sleepten de meeste stemmen in de wacht. Deze groepen zullen het tegen elkaar opnemen in de grote finale op vrijdag. Tijdens deze finale wordt, naast het publiek, ook een professionele jury ingeschakeld om zo de beste rockgroep uit de streek te kunnen kiezen.

Op zaterdag 31 augustus 2013 zal het Schlagerfeest te Londerzeel voor de derde keer plaatsvinden. Er werd gekozen voor een affiche met doorwinterde Schlagerartiesten die garant staan voor een avond boordevol ambiance. Feestvierders kunnen meezingen met onder andere John Dennis, Sam Gooris, Jo Vally, De Romeo\'s, Yves Seghers, David Van Dijck en Willy Sommers. De winst gaat - net als de vorige twee jaren - naar vzw Levedale, een woonzorginrichting te Wolvertem voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook de deelnemende verenigingen krijgen een deel van de winst. De organisatie vzw Schlagers Voor Het Goede Doel krijgt steun van de gemeentebesturen Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos, Meise en Merchtem.
Meer informatie via www.schlagerfeestlonderzeel.be

Het feestweekend wordt op 1 september afgesloten met de PALM-hopoogst. In oktober 2011 plantte Brouwerij PALM, in haar eigen hoptuin, 800 hopplanten. Het hopveld is 35 are groot, de hopplanten zijn van de Hallertau Mittelfrüh variëteit.
In 2012, werd de eerste oogst binnengehaald. Met deze eigen geteelde hop creëerden de PALM-brouwers PALM Hop Select (*), een complex maar gebalanceerd degustatiebier. Voor het eerst wil PALM de hop samen met consumenten plukken ! Later worden de PALM hopplukkers uitgenodigd om getuige te zijn van het brouwen en nog later om het resultaat - het afgewerkte bier - te komen proeven. De hoppluk is ook een attractie voor geïnteresseerden die niet actief zullen deelnemen aan de pluk! Tal van activiteiten maken het programma compleet. Zo zullen rondom het hopveld de traditionele Highland Games plaats vinden. Voor de sportievelingen is er een Hoppewandeling - in samenwerking met vzw Leireken - en vertrekkend vanuit de brouwerij kan men deelnemen aan de PALM HOP SELECT tourtocht met de fiets. Deze omvat een kids tocht, een recreatieve tocht en een route voor gevorderden. Hiervoor wordt professioneel samen gewerkt met het wielrennersteam De Sprinters Malderen en de Vlaamse afdeling van de Belgische Wielrijdersbond. In de grote feesttent op het kasteeldomein zal de hele dag in teken staan van \'lekkers van bij ons\'. De Landelijke Gilde van Malderen serveren er de lekkere bieren van Brouwerij PALM, lokale producenten van streekproducten krijgen de kans hun smakelijke producten aan te bieden, te promoten en te verkopen. Gedurende de hele dag kunnen kinderen hun gang gaan in het GVA-kinderdorp. Het feestweekend wordt afgesloten met een spetterend optreden.
www.palmhopselect.be

Viki Geunes en Brouwerij RODENBACH stellen hun gezamenlijke creatie, RODENBACH Caractère Rouge, voor

geplaatst op 17-05-13

Sinds 2011 verleent Viki Geunes, omwille van zijn scherp, uniek proefvermogen en zijn uitzonderlijke creativiteit, medewerking aan productinnovatie en productontwikkeling bij Brouwerij RODENBACH. In 2011 ontwikkelden Viki en de brouwers van RODENBACH een eerste proefbrouwsel RODENBACH Caractère Rouge. In 2012 volgde een exclusieve Limited Edition!

De brouw- en keldermeesters stelden, samen met Viki Geunes, alles in het werk om nog voor de zomer de RODENBACH Caractère Rouge, voor dit jaar, te bottelen. De brouwers laten het RODENBACH bier, dat traditioneel twee jaar lang op grote eiken foeders rijpt, gedurende zes maanden verder met verse krieken, frambozen en veenbessen macereren. Het resultaat is RODENBACH Caractère Rouge, een uitzonderlijke RODENBACH met maceratie op fruit en een alcoholvolume van 7%. Dit bier is meer dan uniek en tevens heel exclusief want er werden slechts 56.000 flessen, onder kurk, van 75 cl. gebotteld. Van het totaal aantal gebottelde flessen worden er 20.000 naar het buitenland verscheept, waaronder naar Amerika dat trouwens een zeer attractief afzetgebied voor de brouwerij is! In restaurant ?t Zilte combineert Geunes dit eigenzinnige bier met zijn verfijnde gastronomische creaties.

RODENBACH Caractère Rouge: complex, rijk geschakeerd bier

Over RODENBACH Caractère Rouge is Viki Geunes duidelijk enthousiast: \'Samen met de brouwers van RODENBACH en met mijn eigen sommeliers hebben wij heel veel geproefd om te komen tot de ideale blend. We mogen trots zijn op het resultaat. Net zoals in mijn keuken streef ik naar diepgang en complexiteit en dat is nu net waar RODENBACH Caractère Rouge voor staat ! \'
Brouwmeester Rudi Ghequire licht verder toe: \"RODENBACH Caractère Rouge, met een alcoholvolume van 7%, ontstaat door een 6 maand durende gistende maceratie van vers fruit - krieken, frambozen en veenbessen - op bier dat zelf reeds een rijping heeft ondergaan van 2 jaar op eiken foeders. Het bier is edel vineus, met zeer complexe fruitige neus van framboos en kriek in combinatie met houttoetsen en karamel. In de ondertoon de geur van viooltjes, leder en lichte tabak. In de smaak komt het fruitbier eerder zuur over maar dan van een bijzondere puurheid.\"
Geunes voegt hieraan toe: \"De lichte restzoetheid brengt evenwicht in de smaakdriehoek tussen zuur, zoet en droogheid. Deze droogheid is hoofdzakelijk afkomstig van de veenbessen, die het bier een bijzonder lange en zuivere afdronk bezorgen. Het bier doet denken aan de unieke combinatie van delicaatheid en kracht van een frisse bourgogne wijn\".

De winnaars van het FONDS EREBURGER ALFRED VAN ROY 2013 zijn bekend!

geplaatst op 17-05-13

De winnaars van het FONDS EREBURGER ALFRED VAN ROY 2013 zijn bekend

Steenhuffel, d\'Oude Bottelarij (B),

Palm Breweries richtte het FONDS EREBURGER ALFRED VAN ROY op ter ere en ter nagedachtenis van Alfred Van Roy (°1913 - +2009). \"Het Fonds heeft tot doel de jeugd(werking) in Londerzeel te ondersteunen; door het scheppen van een ontwikkelingskader voor de jeugd wordt het maatschappelijk weefsel structureel versterkt. Palm Breweries voorziet hiervoor jaarlijks een bedrag van ? 25.000. De selectie en de toewijzing van de subsidies staan onder auspiciën van het gemeentebestuur van Londerzeel\" stelt Jan Toye, Gedelegeerd Bestuurder van PALM Breweries.

Alfred Van Roy heeft brouwerij PALM ontwikkeld tot één van de vermaardste brouwerijen van het land. Hij was een bierkunstenaar en verwierf in België en ver daarbuiten naam en faam met zijn unieke creaties en zijn baanbrekende ideeën. Op 23 september 2008 werd hij door de gemeenteraad tot ereburger van de gemeente Londerzeel benoemd: door zijn toedoen was er een sterke verankering van de brouwerij in Steenhuffel. Verder werd zijn grote morele verantwoordelijkheid voor de werkgelegenheid die hij creëerde bijzonder gewaardeerd, net als de logistieke en financiële ondersteuningspolitiek die de brouwerij heeft gevoerd en die heeft geleid tot een opwaardering van het lokale en bovenlokale verenigingsleven.

Burgemeester De Borger: \'Uit dit fonds blijkt dat de brouwerij enorm veel belang hecht aan de lokale verankering en ondersteuning van het verenigingsleven. Palm wil niet enkel een louter commercieel bedrijf zijn, maar ook een bedrijf met een warm hart waar - naast winst - ook waarden een rol spelen. Binnen deze bedrijfscultuur moeten we het Fonds ereburger Alfred Van Roy dan ook situeren.\'

Het reglement stipuleert dat verenigingen met een jeugdwerking of wijkwerkingen die focussen op jeugd in aanmerking kunnen komen voor gelden uit het Fonds. Voor de beoordeling van de aanvragen werd een commissie samengesteld, bestaande uit:
Gerda Verhulst, schepen voor Cultuur, Jeugd en Sport
Kim Falckenbach, voorzitter Jeugdraad
Herman Taelemans, voorzitter van de Cultuuradviesraad
Greet Segers, voorzitter van de gemeenteraadscommissie Welzijn & Vrije Tijd en voorzitter van de beoordelingscommissie
Robert Meert, Cultuurbeleidscoördinator en secretaris van de beoordelingscommissie
Gilbert De Buyser, voorzitter Sportraad (was afwezig om gezondheidsredenen)

In totaal werden 6 projecten ingediend. De leden van de beoordelingscommissie kwamen samen op 29 april. Bij de beoordeling van de projecten heeft de commissie zich gebaseerd op het structurele karakter van de uitwerking van het project en in tweede instantie op de mate waarin het project exclusief ten goede komt aan de jeugd.

vzw De Kampanje: verdere afwerking van de uitbreiding \'Meer Ruimte voor Muziek\', aanleg sanitaire voorzieningen, nieuwe aardgasinstallatie (voor minder CO2-uitstoot en een lager brandstofverbruik). Kostprijs: ? 45.000
SK Steenhuffel: vervanging terreinafsluiting in beton/asbest door nieuwe draadafsluiting (leunhekwerk). Kostprijs: ? 34.935,60 (excl. btw)
FC Delta: Bamboleo, project ter bevordering van de basisbewegingen bij jonge kinderen. Kostprijs: ? 4.358,8
Tennisclub Setpoint: bouw van een indoortennishal. Kostprijs: ? 221.190
FC Londerzeel St.-Jozef: opvolgingssysteem voor verbetering loophouding en prestatiemetingen. Kostprijs: ? 14.004
KLSK Londerzeel: aanleg kunstgrasveld op B-terrein. Kostprijs: ? 300.000

Afgezien van de hoofdprijs van ? 10.000 heeft de beoordelingscommissie beslist om de rest van het subsidiebedrag in de mate van het mogelijke gelijk te verdelen over de 5 andere ingediende projecten. Het was moeilijk om een gefundeerde rangschikking te maken van de verschillende ingediende projecten omdat niet altijd even duidelijk was in welke mate de voorgestelde investeringen ten goede kwamen aan de jeugd. (Infrastructuur wordt immers zowel door jeugd als oudere leden gebruikt). Als parameter gaat ook het aantal jeugdspelers of jeugdleden slechts gedeeltelijk op omdat dit geen rechtstreeks beeld geeft van de intensiteit van het gebruik.

vzw De kampanje ? 10.000
FC Delta ? 4.000
FC Londerzeel St.-Jozef: ? 3.000
TC Setpoint ? 3.000
SK Steenhuffel ? 3.000
KLSK Londerzeel ? 2.000

PALM Hop Select: geboren uit eigen, Steenhuffelse hop. Het nieuwe paradepaardje van de PALM-brouwers.

geplaatst op 15-03-13

In oktober 2011 plantte Brouwerij PALM, in haar eigen hoptuin, 800 hopplanten van de Hallertau Mittelfrüh-variëteit. Op 5 september 2012, werd de eerste oogst binnengehaald. In het ochtendschemer ging het plukwerk van start en nog voor de middag werd de hop voor verwerking richting Poperinge verscheept. Met deze eigen geteelde hop creëerden de PALM-brouwers PALM Hop Select, een complex maar gebalanceerd degustatiebier met een alcoholvolume van 6% vol./alc.

Met de komst van de lente zijn de brouwmeesters van brouwerij PALM fier hun nieuwe telg, met hop van eigen teelt, te kunnen voorstellen! Voor de creatie van PALM Hop Select gingen de brouwers niet over één nacht ijs. Dit mooi gebalanceerde degustatiebier ondergaat een hopping in 3 fasen. Traditioneel voegen de brouwers een eerste maal hop toe in de kookketel van de brouwzaal. In deze fase wordt de karakteristieke bitterheid gevormd. In een tweede fase komt de Hallertau Mittelfrüh in beeld, een variëteit met een zeer fijn hoppig en lichtgroen aroma. Deze hop wordt op het einde van het kookproces toegevoegd. In het brouwersjargon heet deze fase \'late hopping\'. Hier blijft het niet bij, want het bier krijgt ook nog een \'finishing touch\'! Op het einde van de hoofdgisting ondergaat het nog een laatste hopgave. Tijdens deze fase, \'dry hopping\' genaamd, wordt de eigen geteelde Hallertau Mittelfrüh gebruikt.

PALM Hop Select is een complex maar gebalanceerd degustatiebier met een alcoholvolume van 6% vol./alc. Speciale Belge Ale diende als basis voor de moutsamenstelling en de gistkeuze. Daar haalt het bier zijn subtiele karameltoets, malsheid en fruitigheid vandaan. Om het hopkarakter optimaal te behouden en om het bier extra te laten parelen, hebben de brouwmeesters ervoor gekozen om het bier te laten hergisten op fles. De rijkelijke hopdosering en de hergisting zorgen voor een goede doordrinkbaarheid, een prima verteerbaarheid, een schitterende schuimkraag én daarbovenop een uitstekende bewaring.

Om de geboorte van hun jongste telg te vieren, deelt Brouwerij PALM 1.000 gratis bakken PALM Hop Select uit. Deze actie loopt vanaf 1 april via www.palmhopselect.be

Productfoto\'s rechtenvrij te downloaden via: www.palmimagebank.com

RODENBACH Vintage 2010 Limited Edition

geplaatst op 05-09-12

Brouwerij RODENBACH brengt in september de \"RODENBACH Vintage 2010 Limited Edition\" op de markt. 

Deze \"RODENBACH Vintage 2010\" met een alcoholvolume van 7% is het unieke resultaat van de creativiteit van de passionele RODENBACH brouwers. Dit uitzonderlijk VLAAMS ROO D-BRUIN bier van gemengde gisting dankt haar uniek karakter aan de rijping op handgemaakte eikenhouten foeders, waarvan sommige ouder dan 150 jaar zijn.
\"Deze exclusieve \"RODENBACH Vintage 2010\" heeft gedurende twee jaar op foeder nummer 144 gerijpt; dit resulteert in een superieure RODENBACH met roodkoperen gloed. De smaak is complex en rond, tevens intens en verfrissend. Kenmerkend is de appelzurige fruitigheid in combinatie met karamel, wilde honing en eik met een toets van vanille, kers en zoethout.. \" zegt Peter Buelens, woordvoerder voor RODENBACH. \"In het aroma vindt men een vleugje karamel en eikenhout terug, alsook groene appeltjes vermengd met honing en chocolade. De zachtzure, fruitige afdronk is lang en mooi in balans.\" In totaal werden er 48.000 flessen van 75 cl onder kurk gebotteld. 40% wordt naar de USA geëxporteerd.

\"RODENBACH Vintage 2007\" werd op de World Beer Cup 2010 met een zilveren medaille gelauwerd.

Einde persbericht / Productfoto\'s via: www.rodenbach.com

De RODENBACH bieren:
RODENBACH is een blend van ¾ jong en ¼ gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier.
RODENBACH Grand Cru is een blend van 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier.
RODENBACH Vintage heeft gedurende twee jaar gerijpt op één welbepaalde, geselecteerde, foeder.
RODENBACH Caractère Rouge is gedurende twee jaar gerijpt op eiken foeders en 6 maanden met Veenbessen, krieken enframbozen gemacereerd. (Coöperatie met topchef Viki Geunes **)

RODENBACH werd erkend als traditioneel Vlaams streekproduct en draagt sindsdien het VLAM-label: Vlaams streekproduct.be. De aanvraagprocedure voor een Europees Label ?BGA?, Beschermde Geografische Aanduiding, voor de Vlaams Rood-Bruine Bieren werd ingediend.

De Belgische onafhankelijke familiale brouwerijgroep, PALM Breweries, heeft een gezamenlijke productiecapaciteit van 1 Mio HL en een geconsolideerde omzet van 60 Mio euro. PALM Breweries bekleedt een unieke positie in het bierlandschap, zij is de enige brouwerijgroep ter wereld die Belgische authentieke bieren brouwt volgens de 4 aloude gistingswijzen:

Hoge - gemengde - spontane - lage gisting en dit in 3 gespecialiseerde historische sites in België:

Site Brouwerij PALM te Steenhuffel: 90% hoge gisting / 10% lage gisting

Site Brouwerij RODENBACH te Roeselare: 100% gemengde gisting

Site Brouwerij BOON te Lembeek (50 / 50 JV): 100% spontane gisting

Zij is in oorsprong brouwer van Brabantse hoge gisting bieren onder het merk PALM (PALM, Dobbel PALM, PALM Royale, PALM N.A en PALM Sauvin ) en is daarmee ruim marktleider in de Benelux in het segment van de amberbieren. Uit haar bewogenheid voor het Belgisch bierpatrimonium verwierf ze in 1998 de brouwerij RODENBACH, bekend voor haar \"Vlaamse Rood Bruine\" bieren van gemengde gisting (RODENBACH, RODENBACH Grand Cru, RODENBACH Vintage, RODENBACH Caractère Rouge) en haar unieke foederzalen, waar de bieren gedurende twee jaar rijpen op eiken vaten. De overname van brouwerij DE GOUDEN BOO M te Brugge in 2001 verruimde het aanbod hoge gisting bieren in het segment van de degustatiebieren met BRUGGE Tripel en de abdijbieren van STEENBRUGGE (Wit/Blanche - Dubbel Bruin - Blond - Abdijbock en Tripel).

De 50/50 joint venture met de geuzebrouwer Frank BOO N beschouwt ze als haar cultuurproject voor het behoud van de onvervalste traditionele geuzelambiek van spontane gisting met langdurige rijping op eiken vaten en hun dito fruitversies. 

Tot voor kort heeft PALM Breweries haar export volledig gefocust op Nederland waar PALM met 50 Mio consumpties per jaar ruim het meest verkochte speciaal bier is.

Export buiten BENELUX is de nieuwe groeirichting van PALM Breweries. Het rijke portfolio van PALM Breweries, gebaseerd op unieke Belgische traditie, innovatie en knowhow is de troef voor verdere groei in alle thuismarkten.
PALM Breweries werd op 8 november 2007 door \"Het Instituut voor het Familiebedrijf\" bekroond als \"hét professioneel geleid familiebedrijf 2007\" en kreeg op 12 oktober 2011, naar aanleiding van de Trends Business Tour 2011, \"de Award voor Duurzaam Ondernemen\".

Passie voor Belgische Rasbieren: Als familiale Belgische ambachtelijke brouwers bouwen we aan een duurzame relatie
met de consument die op zoek is naar unieke smaak- en merkbeleving van Authentieke Rasbieren, met passie gebrouwen in historische brouwerijsites die gespecialiseerd zijn in een van de vier traditionele gistingswijzen.

Viki Geunes van \'t Zilte en Brouwerij RODENBACH stellen hun gezamenlijke creatie, RODENBACH Caractère Rouge, voor.

geplaatst op 18-06-12

Op verzoek van PALM Breweries, verleent Viki Geunes, omwille van zijn scherp, uniek proefvermogen en zijn uitzonderlijke creativiteit, medewerking aan productinnovatie en productontwikkeling bij PALM Breweries. In 2011 ontwikkelden Viki en de brouwers van RODENBACH een eerste proefbrouwsel RODENBACH Caractère Rouge. De 900 flessen van 75 cl. onder kurk werden laaiend enthousiast onthaald. Ook in 2012 wordt deze exclusieve Limited Edition op de markt gebracht ! De brouwers laten het RODENBACH bier, dat traditioneel twee jaar lang op grote eiken foeders rijpt, gedurende zes maanden verder met verse krieken, frambozen en veenbessen macereren. Het resultaat is RODENBACH Caractère Rouge, een uitzonderlijke RODENBACH met maceratie op fruit en een alcoholvolume van 7%. Dit edele bier is meer dan uniek en tevens heel exclusief want er werden slechts 10.000 flessen, onder kurk, van 75 cl. gebotteld. In restaurant \'t Zilte combineert Geunes dit eigenzinnige bier met zijn verfijnde gastronomische creaties.

RODENBACH Caractère Rouge: complex, rijk geschakeerd bier

Over RODENBACH Caractère Rouge is Viki Geunes duidelijk enthousiast: \"Samen met de brouwers van RODENBACH en met mijn eigen sommeliers hebben wij heel veel geproefd om te komen tot de ideale blend. We mogen trots zijn op het resultaat. Net zoals in mijn keuken streef ik naar diepgang en complexiteit en dat is nu net waar RODENBACH Caractère Rouge voor staat ! \"
Brouw-meester Rudi Ghequire licht verder toe: \"RODENBACH Caractère Rouge, met een alcoholvolume van 7%, ontstaat door een 6 maand durende gistende maceratie van vers fruit - krieken, frambozen en veenbessen - op bier dat zelf reeds een rijping heeft ondergaan van 2 jaar op eiken foeders.\"
Gepassioneerd brouwer, Jan Toye, omschrijft het bier als: \"Vineus, met zeer complexe fruitige neus van framboos en kriek in combinatie met houttoetsen en karamel. In de ondertoon de geur van viooltjes, leder en lichte tabak. In de smaak komt het fruitbier eerder zuur over maar dan van een bijzondere puurheid.\" 
Geunes voegt hieraan toe: \"De lichte restzoetheid brengt evenwicht in de smaakdriehoek tussen zuur, zoet en droogheid. Deze droogheid is hoofdzakelijk afkomstig van de veenbessen, die het bier een bijzonder lange en zuivere afdronk bezorgen. Het bier doet denken aan de unieke combinatie van delicaatheid en kracht van een frisse bourgogne wijn\".

Einde persbericht / Productfoto?s via: www.rodenbach.com

De RODENBACH bieren:

RODENBACH is een blend van ¾ jong en ¼ gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier.
RODENBACH Grand Cru is een blend van 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier.
RODENBACH Vintage heeft gedurende twee jaar gerijpt op één welbepaalde, geselecteerde, foeder.
RODENBACH Caractère Rouge is gedurende twee jaar gerijpt op eiken foeders en 6 maanden met fruit gemacereerd.

RODENBACH werd erkend als traditioneel Vlaams streekproduct en draagt sindsdien het VLAM-label: Vlaams streekproduct.be
De aanvraagprocedure voor een Europees Label \"BGA\", Beschermde Geografische Aanduiding, voor de Vlaams Rood-Bruine Bieren werd ingediend.


PALM Breweries NV
Peter Buelens, Public Relations Manager
Steenhuffeldorp 3 - B- 1840 Steenhuffel
T 052.31.74.67 F 052.31.23.44
peter.buelens@palmbreweries.com

Achtergrondinfo over PALM Breweries: Belgian - Unique - Independent

De Belgische onafhankelijke familiale brouwerijgroep, PALM Breweries, heeft een gezamenlijke productiecapaciteit van 1 Mio HL en een geconsolideerde omzet van 60 Mio euro. PALM Breweries bekleedt een unieke positie in het bierlandschap, zij is de enige brouwerijgroep ter wereld die Belgische authentieke bieren brouwt volgens de 4 aloude gistingswijzen:

Hoge - gemengde - spontane - lage gisting en dit in 3 gespecialiseerde historische sites in België:
Site Brouwerij PALM te Steenhuffel:                            90% hoge gisting / 10% lage gisting
Site Brouwerij RODENBACH te Roeselare:                    100% gemengde gisting
Site Brouwerij BOON te Lembeek (50 / 50 JV):             100% spontane gisting

Zij is in oorsprong brouwer van Brabantse hoge gisting bieren onder het merk PALM (PALM, Dobbel PALM, PALM Royale, PALM N.A en PALM Sauvin ) en is daarmee ruim marktleider in de Benelux in het segment van de amberbieren. Uit haar bewogenheid voor het Belgisch bierpatrimonium verwierf ze in 1998 de brouwerij RODENBACH, bekend voor haar \"Vlaamse Rood Bruine\" bieren van gemengde gisting (RODENBACH, RODENBACH Grand Cru, RODENBACH Vintage) en haar unieke foederzalen, waar de bieren  gedurende twee jaar rijpen op eiken vaten.

De overname van brouwerij DE GOUDEN BOOM te Brugge in 2001 verruimde het aanbod hoge gisting bieren in het segment van de degustatiebieren met BRUGGE Tripel en de abdijbieren van STEENBRUGGE (Wit/Blanche - Dubbel Bruin - Blond - Abdijbock en Tripel).

De 50/50 joint venture met de geuzebrouwer Frank BOON beschouwt ze als haar cultuurproject voor het behoud van de onvervalste traditionele geuzelambiek van spontane gisting met langdurige rijping op eiken vaten en hun dito fruitversies.
Tot voor kort heeft PALM Breweries haar export volledig gefocust op Nederland waar PALM met 50 Mio consumpties per jaar ruim het meest verkochte speciaal bier is.
Export buiten BENELUX is de nieuwe groeirichting van PALM Breweries. Het rijke portfolio van PALM Breweries, gebaseerd op unieke Belgische traditie, innovatie en knowhow is de troef voor verdere groei in alle thuismarkten.
PALM Breweries werd op 8 november 2007 door \"Het Instituut voor het Familiebedrijf\" bekroond als \"hét professioneel geleid familiebedrijf 2007\" en kreeg op 12 oktober 2011, naar aanleiding van de Trends Business Tour 2011, \"de Award voor Duurzaam Ondernemen\".

Passie voor Belgische Rasbieren: Als familiale Belgische ambachtelijke brouwers bouwen we aan een duurzame relatie met de consument die op zoek is naar unieke smaak- en merkbeleving van Authentieke Rasbieren, met passie gebrouwen in historische brouwerijsites die gespecialiseerd zijn in een van de vier traditionele gistingswijzen.                 

PALM PARKIES maakt zich op voor meer dan 500.000 bezoekers

geplaatst op 13-06-12

PALM PARKIES maakt zich op voor meer dan 500.000 bezoekers


PALM PARKIES programmeert deze zomer in 18 steden en gemeenten, 14 in België en 4 in Nederland, gedurende 7 weken zo een 129 gratis festivalconcerten. Het wordt een veelbelovende affiche met ondermeer Merdan Taplan, Tom Dice, Boogie Boy, Cleymans & Van Geel, Dean, Sweet Coffee en Meuris vs De Leeuw, ... PALM Parkies ontstond lokaal in 1991 en groeide uit tot hét grootste \'dichtbij\' festival van Vlaanderen/Nederland! De groene locaties staan garant voor gezelligheid en kwaliteit. De festivals zijn uniek in hun soort omdat ze 7 weken lang, tijdens de week, buiten de concurrentie van de weekendevenementen, worden georganiseerd.

Veranderende consument doet de biermarkt verschuiven !

De aankoop en de consumptie van bieren verschuift voor een stuk van de traditionele horeca en winkelkanaal naar een derde pijler: evenementen. Sinds 2005 is PALM Breweries trouwe partner van deze gratis concerten die haar naam dragen. PALM slaagt er met PALM PARKIES in om zich, in een krimpende markt actueel, eigentijds én geloofwaardig te positioneren.

PALM onlosmakelijk verbonden met PARKIES

PALM is tevreden naamsponsor van dit festival te kunnen zijn. Peter Buelens PR & Events Manager van PALM: \"Het partnership tussen de organisatie, vzw Divers, en PALM is een duidelijke win-win samenwerking. De waarden van beide merken sluiten naadloos op mekaar aan en de positionering van beide is in perfecte harmonie. Samen met de organisatoren brengen we een sfeervol vakantiegevoel naar zo\'n 500.000 consumenten, naast het artistiek luik laten we binnen de leefwereld van de consument PALM ontdekken en beleven. Nieuw dit jaar is dat we met de \'URBAN CRAFTS road show\' in 8 steden langs komen. \'Urban Crafts by PALM\' is de eigentijdse communicatiestrategie van PALM gericht op jong volwassenen. Met \'Urban Crafts\' versterkt PALM de band met hen. Creativiteit is een belangrijke aspiratie voor jongeren, zelf creëren, passie en ondernemen zijn hierbij belangrijk. PALM staat zelf voor authentiek ambacht en merkt dat steeds meer jongeren zich verdiepen in moderne stedelijke craftmanship. PALM biedt een forum aan deze innovatieve stedelijke \'crafts\'. \"

Alle info via www.palmparkies.net en nu ook via facebook - twitter en You Tube

PALM Breweries benoemt 2 nieuwe directieleden.

geplaatst op 06-06-12

PERSONALIA: PALM Breweries benoemt twee nieuwe directieleden

De Raad van Bestuur van PALM Breweries heeft Ben Clockaerts tot Commercieel Directeur België/Luxemburg en Andrew Lestiboudois tot Directeur Productie & Logistiek en Directeur van de Business Unit Contract Work benoemd.

Ben Clockaerts (36) is tot op heden Sales Manager Horeca & On-The-Go bij Coca-Cola Enterprises, een organisatie waar hij reeds diverse Sales Management functies in Horeca & FOOD vervulde; hij startte zijn carrière bij Fortis en vervolgde deze nadien bij Inbev. Hij zal in de organisatiestructuur van PALM Breweries verantwoordelijk zijn voor de Business Unit België/Luxemburg en deel uitmaken van het Directiecomité. Vanuit deze verantwoordelijkheid zal hij de divisies: sales (horeca en retail), marketing en pr & events aansturen. Hij zal vanaf 18 juni bij PALM Breweries aan de slag gaan.

Andrew Lestiboudois (52) is momenteel Director of Brewery Operations Benelux bij ABInbev, waar hij reeds een lange carrière in diverse Operations, Technical en Corporate functies heeft opgebouwd, o.a. ook in China, Ivoorkust & Hong Kong. Andrew Lestiboudois onderbrak dit lange traject einde jaren \'90, gedurende 2 jaar, als Technical Director bij Coca Cola in Italië; na zijn studies aan de VUB & de UCL startte hij eerst als Researcher aan de VUB. Hij zal in de organisatiestructuur van PALM Breweries, als lid van het Directiecomité, eindverantwoordelijke zijn voor: de Productie op de sites in Steenhuffel & Roeselare, Kwaliteit, R&D, Logistiek, Technische Dienst en de Business Unit Contract Work. De heer Lestiboudois start op 1 augustus 2012 bij PALM Breweries.

www.palmbreweries.com

PALM brengt met UrbanCrafts.tv creatieve jongerentelevisie

geplaatst op 17-02-12

PALM brengt met UrbanCrafts.tv creatieve jongerentelevisie

PALM lanceerde gisteren bij Bronks in Brussel UrbanCrafts.tv, de online tv-zender waar crafts en jongeren centraal staan.
Host Leesa speurt in binnen- en buitenland naar nieuwe crafters, innovatieve technieken, handige tools, must have apps, niet te missen tutorials, inspirerende events, coole gadgets, ... Drie keer per week presenteert Leesa deze items in een gebalde tv-show. Twee maal per week vanuit haar vertrouwde Urban Crafts studio en 1 maal van op locatie ergens te lande waar ze specials guests ontvangt.
Hiermee gaat PALM nog een stap verder met \'Urban Crafts\', het project waarmee het biermerk sinds vorig jaar de band met jongeren opnieuw aanhaalde.

Urban Crafts staat voor innovatieve stedelijke crafts, die surfen op nieuwe media en zowel oude als nieuwe technologieën. 50 jonge crafters uit uiteenlopende disciplines van fixed gears over food art tot longboarding vonden in 2011 al de weg naar het online platform waar ze zichzelf voorstelden in een video. UrbanCrafts.tv bouwt hierop verder.
UrbanCrafts.tv is sinds 16 februari \'12 \'on air\' zowel online als bij jongerenzender Xite op het digitale kanaal 44 van Telenet. Deze uitzendingen zijn elke maandag, woensdag en vrijdag om 21.30 te zien. Dinsdag, donderdag en zaterdag worden de uitzendingen op het zelfde tijdstip hernomen.

Quote Tom Palmaerts (trendwatcher Trendwolves)
In 2012 zou Faithless ongetwijfeld \'God is designer\' zingen. Dat is de basis van Urban Crafts.

Quote Paul Israël (Vice President Media Partnerships bij Telenet)
De kracht van dit soort zenders is dat het niet enkel op tv maar ook via yelo op tablets te bekijken is.

Quote Derk Nijsen, (CEO XITE)
Xite bereikt een jong en creatief publiek, helemaal Urban Crafts.

Quote Quinten Decleyn (crafter)
Nu ik één van de Urban Crafters ben, krijg ik een pak extra kansen.

Historisch café De Pekton in Mechelen opent op 09 maart haar deuren voor het grote publiek!

geplaatst op 15-02-12

HISTORISCH CAFE \'DE PEKTON\' IN MECHELEN OPENT, VOOR HET GROTE PUBLIEK, OP 9 MAART HAAR DEUREN!


Café De Pekton zal voor het grote publiek, op 9 maart 2012, na een heropbouwperiode van twee en een half jaar, haar deuren kunnen openen ! Het 16de-eeuwse gebouw \'De Pekton\' stond oorspronkelijk op de hoek van het verdwenen Stoofstraatje in Mechelen. Het werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien gereconstrueerd. In 1946 werd het pand opnieuw afgebroken en in 1953 gedeeltelijk heropgebouwd. In 2001 moest het plaats maken voor de nieuwe Lamotsite. Bij de reconstructie van het pand, dat in oktober 2009 van start ging, werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de nog resterende en bruikbare originele materialen: authentieke witte en blauwe steen, sierlijsten, smeedwerk en interieurelementen zoals lambrisering en delen van het toogmeubilair. Het PALM-café krijgt in de zomer aan de gevelzijde een mooi terras.

Peter Buelens, Public Relations Manager van PALM: \"\'De Pekton\' die een rijke geschiedenis heeft gekend zal terug aansluiting vinden met haar historische functie. Een ontmoetingsplaats voor de Mechelaar en de toerist. De roemrijke historie van het gebouw maakt visueel deel uit van het interieur.\" Bouwheer en eigenaar, Brouwerij PALM uit Steenhuffel, herstelt op deze manier ?De Pekton? in ere en koestert het voor de toekomst. \'Bier krijgt er een centrale rol en wordt aangevuld met een beperkte kaart van koude gerechtjes\' aldus Buelens.

Om de rijkdom van echte rasbieren in volle glorie tot bij de consument te brengen installeert de brouwerij er haar Tapmaster. PALM Breweries ontwikkelde in exclusiviteit deze tapinstallatie waarbij 20-liter vaten direct onder tapkranen worden gekoeld. Deze taptechnologie garandeert perfect getapt bier van in het vat tot in het glas, vaten en leidingen worden namelijk permanent gekoeld tot aan de tapkraan. Met de Tapmaster zal in De Pekton een assortiment van 8 bieren van het vat geserveerd worden: Estaminet, Palm, Rodenbach, Kriek Boon, de abdijbieren van Steenbrugge Wit en Dubbel-Bruin en tot slot de Brugge Tripel. Het bier van het vat wordt aangevuld met een selectie flessenbier van PALM Breweries én van een aantal collega brouwers. Het wordt ook mogelijk een fles van 75 cl. onder kurk uit de \'Master Beer Collectie\' te bestellen. De bieren worden dan in een ijsemmer gefrappeerd en geschonken in elegante degustatieglazen, om samen te ontdekken en van te genieten. De Pekton zal door Herman Van Eetvelde geëxploiteerd worden, zijn doorwinterde horecaervaring staat garant voor perfect gastheerschap!

Lancering PALM 25cl - restyling PALM-gamma

geplaatst op 25-01-12

Na een lange en intense voorbereiding is PALM klaar voor een nieuwe mijlpaal in de rijke geschiedenis van de brouwerij. Vanaf 25 januari 2012 ziet PALM er helemaal anders uit. PALM krijgt een nieuw etiket, een nieuwe krat én een nieuwe retourfles van 25 cl. ! Met deze opfrissing en verjonging wil PALM zich duidelijker positioneren als hét kwalitatief, toegankelijk, authentiek en eigentijds doordrinkbier. De nieuwe \'look and feel\' wordt meteen ook doorgetrokken voor de andere bieren uit het PALM-gamma. Naast de klassieke marketing- en verkoopondersteuning, op de winkelvloer en in de klassieke horeca, zal deze \'restyling\' tevens versterkt worden met: \'Urban Crafts by PALM\', een eigentijdse communicatiestrategie gericht op jong volwassenen. Met \'Urban Crafts\' versterkt PALM de band met jongeren.

\'Urban Crafts\' staat voor innovatieve stedelijke \'crafts\' verbonden met nieuwe media en technologie. Creativiteit is een belangrijke aspiratie voor jongeren, zelf creëren, passie en ondernemen zijn hierbij belangrijk. PALM staat zelf voor authentiek ambacht en merkt dat steeds meer jongeren zich verdiepen in moderne stedelijke ambachten als: Fixed Gear, Eco design, Art & Stopmotion, Reality Games, Performances , Food Art, Longboards, Experience Engineering, ... Daarom werden creatieve jongeren vanaf mei 2011 opgeroepen om zich via www.urbancrafts.be kandidaat te stellen om hun nieuwe ambacht of \'Urban Craft\' in de kijker te zetten. De 50 geselecteerde jonge \'Crafts(wo)men\' kregen er niet alleen een eigen promofilm, ze werden ook gevraagd om hun \'Craft\' als \'Urban Crafts workshop\' te brengen in jeugdhuizen, jeugdcafés en tijdens jongerenevenementen. Deze combinatie werd reeds sinds mei 2011 \'real life\' in ruim 100 jeugdhuizen in \'avant première\' met positief resultaat getest en in december met een Award gala afgesloten. Deze jongerenaanpak zal ook in 2012 worden verder gezet.

PALM Breweries bekroont de creatieve jonge craft(wo)man van 2011.

geplaatst op 04-01-12

Urban Crafts Awards \'11
PALM Breweries bekroont de creatieve jonge craft(wo)man van 2011.

Op donderdag 22 december pakt PALM Breweries uit met de Urban Crafts Awards \'11. Tijdens de verkiezing worden - na een preselectie bij 50 jonge deelnemers - uit 10 finalisten de Crafts(wo)man van het jaar verkozen. De winnaar kan zijn nieuwe craft brengen tijdens een expositie in de Big Apple, NYC.

Urban Crafts :

Met \'Urban Crafts\' versterkt PALM Breweries de band met jongeren. Urban Crafts staat voor innovatieve stedelijke crafts verbonden met nieuwe media en technologie. Creativiteit is een belangrijke aspiratie voor jongeren ; DIY, zelf creëren, passie en ondernemen zijn hierbij belangrijk . PALM begrijpt dit en ondersteunt jongeren hierbij sterk promotioneel.

PALM staat zelf voor authentiek ambacht en merkt dat steeds meer jongeren zich verdiepen in moderne stedelijke ambachten als Fixed Gear, Eco design, Art & Stopmotion, Reality Games, Performances , Food Art, Longboards, Experience Engineering, ...

Daarom werden creatieve jongeren vanaf mei dit jaar opgeroepen om zich via urbancrafts.be kandidaat te stellen om hun nieuwe ambacht of \'Urban Craft\' in de kijker te zetten. De jonge \'Crafts(wo)men\' kregen er niet alleen een eigen promofilm , ze worden ook ondersteund om hun Craft als \'Urban Crafts Bar\' - workshop te brengen in jeugdhuizen, jeugdcafés en tijdens jongeren events.

Jury :

De 10 finalisten bestaan uit de 8 hoogst scorende deelnemers uit de Facebook verkiezing en 2 wildcards. Uit de 10 finalisten kiest een jury wie met de fel begeerde prijs gaat lopen. In de jury zetelen Trui Moerkerke (Weekend Knack/FDC ), Joost Vanhecke (Design@Work) , Veerle Helsen (DeMorgen Magazine) , DJ Prinz , Matthias Toye (PALM Breweries) en Maarten Leyts (Trendwolves).

Praktisch :

De Urban Crafts Awards vinden plaats op donderdagavond 22 december vanaf 20.30u in zaal Horta , Hopland 2, 2000 Antwerpen. (tel. 03.232.28.15)
20u30-22u: aankomst, informele netwerk, receptie
22u-22u30: uitreiking Urban Crafts Award 2011
22u30-23u: optreden Halve Neuro
23u-2u: dj sessie DJ Prinz ://www.djprinz.com/


Voor info en details :
Urban Crafts, www.urbancrafts.be - Ellen Devos , 0479/507.352
PALM Breweries, Peter Buelens, Public Relations Manager, peter.buelens@palmbreweries.com

PALM innoveert met de lancering van PALM Hopper Limited Edition en de aanleg van een eigen hopveld.

geplaatst op 24-10-11

PALM innoveert met de lancering van PALM Hopper Limited Edition
en de aanleg van een eigen hopveld

In de afgelopen vijf jaar evolueerde PALM Breweries van een duo-productstrategie - met PALM & RODENBACH - naar een multi-nichestrategie. Hierdoor zagen een aantal nieuwe bieren het licht, vele als Line Extension, sommige als nieuw merk. Voor de volgende vijf jaar toont PALM Breweries zich opnieuw ambitieus.
De aanleg van een eigen hopveld getuigt hiervan. De Hallertau Mittelfrüh hop, die wordt aangeplant, zorgt op termijn voor het invullen van de eigen hopbehoefte, het heeft de brouwers nu reeds geïnspireerd voor een eerste nieuwe seasonal, de PALM Hopper, die dit jaar als Limited Edition wordt uitgetest.
Binnen de uitgetekende multi-nichestrategie resulteerde het strategische partnership met Viki Geunes, Patron Cuisinier van restaurant \'t Zilte (**) in het Antwerpse MAS, in de creatie van de RODENBACH Caractère Rouge. Maar er staan nog projecten, binnen productinnovatie en productontwikkeling, op stapel, onder andere ook op gebied van Beer & Food Pairing.


Hop is Hip, maar meer dan een hype !

Als brouwer van rasbieren voelt PALM Breweries zich prima met de hernieuwde belangstelling voor hop en bitterheid in bier. Hop en bier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden : hop is één van de vier ingrediënten in bier en, op enkele uitzonderingen na, is bier het enige product waarin hop gebruikt wordt. De voorbije decennia is, door toedoen van de verhoogde vraag naar sterk gezoete dranken, de bitterheid in bier jaar na jaar gedaald. Waar een Belgische pils in de jaren \'60 en \'70 vlot 30 bittereenheden had, volstaat nu mondiaal gemiddeld 4 à 5 gram alfazuren per hectoliter, waardoor sommige bieren een bitterheid hebben nauwelijks boven de smaakdrempel. Hetzelfde fenomeen voltrok zich in de US, de grote Amerikaanse biermerken hebben hun bitterheid extreem laag laten zakken. Dit fenomeen ligt daarentegen mee aan de basis van het succes van craft beers in de Verenigde Staten, In hun, sterk gehopte, bieren vinden we zelfs bitterheden die van 50 tot boven de 100 gaan! Hun verdienste is dat zij hop terug onder de aandacht brengen, ook in Europa : zowel de dosering van de hop, als het gebruik van verschillende aromavariëteiten, als het moment van toediening tijdens het brouwproces. De grote keuze in hopvariëteiten geeft de brouwer van speciaal bieren een prachtig instrument om met smaak te spelen. Hop is voor bier wat de cépage is voor een wijn. Hop wordt klassiek ingedeeld in bittersoorten en aromavariëteiten. Hun aroma wordt omschreven als citrus, floraal, groen, kruidig en hoppig


Het eigen PALM-hopveld

De idee voor een eigen hopveld is niet nieuw. Eigenaar, Jan Toye, droomde er al jaren van! In de huidige tijdsgeest lijkt het nu een evidentie : de weder-erkenning van hop, de innovatieprojecten binnen PALM Breweries, de traditionele brouwersroots en last but not least, de nabijheid van de historische hoppestreek van Aalst en Asse.
Aalst was trouwens tot eind jaren 1800 niets minder dan dé hoppeschuur van de wereld. In Aalst en omstreken werkte in die gouden jaren meer dan 95% van de bevolking in de hoppeteelt. De bel per bel geplukte variëteit \'Groen Bel\' werd op de wereldtentoonstelling in Parijs uitgeroepen tot de beste ter wereld. Het aantal hopboeren in de streek is vandaag op één hand te tellen. Her en der worden, met gezamenlijke subsidie van de gemeenten, gewesten en Europa, opnieuw enkele velden aangelegd. Doel is de bevolking te herinneren aan de rijke geschiedenis van deze uiterst fraaie cultuur, met deze hop wordt evenwel niet gebrouwen.

Het PALM hopveld is 35 are groot en telt een 800-tal hopplanten van de Hallertau Mittelfrüh variëteit. Alfons en Paul Temmerman, gerenommeerde hopboeren uit Erembodegem hielpen PALM op weg. De aanleg van het veld gebeurde door Jan Vermeir uit Opwijk. Het team van de nabijgelegen Stoeterij Diepensteyn is vanaf den beginne bij de aanleg betrokken en zal de komende jaren de teelt verzorgen. Voor de pluk en de behandeling doet de brouwerij beroep op Geert Claerbout, zelf hopkweker en verwerker in de Poperingse regio.


PALM Hopper Limited Edition gebrouwen met Hallertau Mittelfrüh

Hallertau Mittelfrüh is een zeer populaire variëteit met een zeer fijn hoppig en lichtgroen aroma. Door zijn ziektegevoeligheid is de variëteit lange tijd in de vergetelheid geraakt, maar de techniek van virusvrije planten maakt dat deze variëteit aan een echte comeback is begonnen. Het heeft de brouwers tot een eerste creatie geïnspireerd: de PALM \'Hopper\'. Omdat de brouwers zo aangenaam door het aroma verrast waren hebben ze binnen het brouwproces de hop drie maal toegevoegd : een eerste keer bij het begin van het koken, een tweede \'late hopping\' op het einde van het kookproces en een laatste keer als \'dry hopping\' op het einde van de hoofdgisting. PALM, dé Speciale Belge, diende als basis voor de moutsamenstelling en de gistkeuze. Daar haalt het bier zijn karameltoets en fruitigheid vandaan. De PALM Hopper is een complex maar gebalanceerd degustatiebier met een alcoholvolume van 6%. Om het hopkarakter optimaal te behouden en om het bier extra te laten parelen hebben onze brouwers gekozen voor een hergisting in de fles. De rijkelijke hopdosering zorgt voor een goede doordrinkbaarheid, een prima verteerbaarheid en een schitterende schuimkraag. Van deze PALM Hopper Limited Edition zijn 7.000 flessen 37,5 cl onder kurk gebotteld


Dobbel PALM sinds 1947

Naar aloude traditie, sinds 1947, zetten de brouwers - voor het eindejaar - hun beste beentje voor. Men verhoogt de ingrediënten van PALM. Dobbel Palm heeft meer van al het goede van PALM: meer karamelsmaken en honingachtige malsheid uit de unieke amberkleurige mouten en meer banaan fruitigheid. Dobbel PALM is een amberbier van hoge gisting, type Speciale Belge , met een nog meer uitgesproken mout- en hopkarakter dan PALM. Dobbel PALM is met een alcoholvolume van 6 % hét ideale degustatiebier voor de koude avonden.


Viki Geunes adviseert passionele bierbrouwer

Op vraag van PALM Breweries verleent Patron Cuisinier Viki Geunes, van Restaurant \'t Zilte (**), omwille van zijn scherp, uniek proefvermogen en zijn uitzonderlijke creativiteit, medewerking aan de productinnovatie en productontwikkeling van PALM Breweries. Het eerste testproject dat door Viki Geunes mee ontwikkeld werd, betreft een variant op een Rodenbach bier dat traditioneel twee jaar lang op 150 jaar oude, grote eiken foeders rijpt. De chef laat dat bier gedurende zes maanden verder met verse krieken, frambozen en veenbessen macereren. Na deze maceratie van zes maanden op eik hergist het bier in de fles. Het resultaat daarvan is de Rodenbach Caractère Rouge, een uitzonderlijke Rodenbach met maceratie op fruit en een alcoholvolume van 7°. Er werden in eerste instantie 1000 flessen van 75 cl gebrouwen waarvan Viki Geunes een aantal gebruikt om in nieuwe gerechten te verwerken. Hij laat het eigenzinnige bier net als een aantal andere unieke biervariëteiten in het restaurant schenken.

Zelfde waarden

\'Toen ik gevraagd werd om bepaalde nieuwe bierprojecten van Palm Breweries qua smaakvorming te ondersteunen, heb ik geen moment getwijfeld,\' licht Viki Geunes zijn engagement toe. \'De bieren van deze brouwerij smaken authentiek en zuiver. Ze worden daarenboven met respect voor authentieke brouwtradities gebrouwen. Ik begreep na het eerste contact dat de brouwerij gedreven door passie en expertise met nieuwe biertypes of varianten wil innoveren. Het is immers een brouwerij die focust op een eigen identiteit en niet op massaproductie, ze tonen daarmee hun interesse in terroir en lokale eigenheid. Samen met de kunst van het bierbrouwen maken duurzaamheidprincipes deel uit van hun familiaal erfgoed. Al die waarden zijn ook in mijn restaurantaanpak bijzonder belangrijk. Je kan maar aan zo\'n project meewerken wanneer de visie op smaakvorming een zelfde basis heeft.\'

Einde persbericht

Brouwerij RODENBACH verwent bierliefhebbers met 2 Limited Editions: RODENBACH Caractère Rouge en RODENBACH Vintage 2009

geplaatst op 21-09-11

PERSBERICHT VOOR ONMIDDELLIJKE UITGAVE
Roeselare, 12 september 2011


Brouwerij RODENBACH verwent bierliefhebbers met twee Limited Editions:
RODENBACH Caractère Rouge en RODENBACH Vintage 2009

Naast de RODENBACH VINTAGE die dit jaar reeds voor de derde maal wordt geïntroduceerd ontwikkelde de Roeselaarse Brouwerij, in samenwerking met topkok Viki Geunes, 900 unieke flessen RODENBACH Caractère Rouge. Op vraag van PALM Breweries verleent Viki Geunes, omwille van zijn scherp, uniek proefvermogen en zijn uitzonderlijke creativiteit, medewerking aan de productinnovatie en productontwikkeling van PALM Breweries.

RODENBACH Caractère Rouge: complex, rijk geschakeerd bier

Een eerste testproject dat door Viki Geunes mee ontwikkeld werd, betreft een variant op RODENBACH bier dat traditioneel twee jaar lang op grote eiken foeders rijpt. De brouwers laten het bier gedurende zes maanden verder macereren met verse krieken, frambozen en veenbessen. Na deze maceratie op eik, hergist het bier in de fles. Het resultaat is de RODENBACH Caractère Rouge, een uitzonderlijke RODENBACH met maceratie op fruit en een alcoholvolume van 7°. Dit brouwsel is meer dan uniek en tevens heel exclusief want er werden maar 900 flessen van 75 cl gebotteld. Geunes laat dit eigenzinnige bier, net als een aantal andere unieke biervariëteiten, in zijn restaurant \'t Zilte, in het Antwerpse MAS, schenken.

Over de RODENBACH Caractère Rouge is Viki Geunes duidelijk enthousiast: \'Ik heb veel geleerd van brouwerij-eigenaar Jan Toye en Rudi Ghequire, de brouwmeester van RODENBACH. Rudi was blijkbaar tevreden over mijn smaakaanwijzingen. We mogen samen trots zijn op de resultaten. Net zoals in mijn keuken streef ik naar diepgang en complexiteit. De RODENBACH Caractère Rouge heeft een subtiele fruitige neus van framboos en kriek in combinatie met houttoetsen en karamel. Daaronder vind je parfum van viooltjes en tegelijk hints van leder en lichte tabak. Kortom, het is een bier met een vineus aroma. Op het palet proef je eerste prikkelende, scherpe zuren. Die smaakaanzet wordt al snel gecounterd door aangename restzoetheid en een fijne droogheid afkomstig van de veenbessen. Zij geven het bier ook een lange, zuivere en daardoor bijzonder aangename afdronk. De drie gebruikte fruitsoorten hebben hun effect dus duidelijk niet gemist. Wanneer ik deze RODENBACH proef moet ik even denken aan een frisse bourgogne wijn. Daar heeft het delicate fruit met zijn grote expressiekracht en de houtopvoeding natuurlijk wel iets mee te maken.\'

RODENBACH Vintage 2009 - Limited Edition

RODENBACH brengt in september de \'RODENBACH Vintage 2009 Limited Edition\' op de markt. Deze RODENBACH Vintage 2009 met een alcoholvolume van 7% is het unieke resultaat van de creativiteit van de passionele RODENBACH brouwers. Dit uitzonderlijk VLAAMS ROOD BRUIN bier van gemengde gisting dankt haar uniek karakter aan de rijping op handgemaakte eikenhouten foeders, waarvan sommige ouder dan 150 jaar zijn.

\'Deze exclusieve RODENBACH Vintage 2009 heeft gedurende ruim twee jaar op foeder nummer 145 gerijpt; dit resulteert in een superieure RODENBACH met roodkoperen gloed. De smaak is complex en vol, tevens pittig en verfrissend. Kenmerkend is de appelzurige fruitigheid in combinatie met karamel, wilde honing en eik. \' zegt Peter Buelens, woordvoerder voor RODENBACH. \'In het aroma vindt men toetsen van karamel, groene appeltjes vermengd met eikenhout terug. De zachtzure, fruitige afdronk is lang en mooi in balans.\'

In totaal werden er 37.000 flessen van 75 cl onder kurk gebotteld. Eén vierde er van wordt naar de USA geëxporteerd. RODENBACH Vintage 2007 werd op de World Beer Cup 2010 met een zilveren medaille gelauwerd.

Brouwerij RODENBACH verwent bierliefhebbers met twee Limited Editions:

geplaatst op 21-09-11

RODENBACH Caractère Rouge en RODENBACH Vintage 2009

Naast de RODENBACH VINTAGE die dit jaar reeds voor de derde maal wordt geïntroduceerd ontwikkelde de Roeselaarse Brouwerij, in samenwerking met topkok Viki Geunes, 900 unieke flessen RODENBACH Caractère Rouge. Op vraag van PALM Breweries verleent Viki Geunes, omwille van zijn scherp, uniek proefvermogen en zijn uitzonderlijke creativiteit, medewerking aan de productinnovatie en productontwikkeling van PALM Breweries.

RODENBACH Caractère Rouge: complex, rijk geschakeerd bier

Een eerste testproject dat door Viki Geunes mee ontwikkeld werd, betreft een variant op RODENBACH bier dat traditioneel twee jaar lang op grote eiken foeders rijpt. De brouwers laten het bier gedurende zes maanden verder macereren met verse krieken, frambozen en veenbessen. Na deze maceratie op eik, hergist het bier in de fles. Het resultaat is de RODENBACH Caractère Rouge, een uitzonderlijke RODENBACH met maceratie op fruit en een alcoholvolume van 7°. Dit brouwsel is meer dan uniek en tevens heel exclusief want er werden maar 900 flessen van 75 cl gebotteld. Geunes laat dit eigenzinnige bier, net als een aantal andere unieke biervariëteiten, in zijn restaurant ?t Zilte, in het Antwerpse MAS, schenken.

Over de RODENBACH Caractère Rouge is Viki Geunes duidelijk enthousiast: ?Ik heb veel geleerd van brouwerij-eigenaar Jan Toye en Rudi Ghequire, de brouwmeester van RODENBACH. Rudi was blijkbaar tevreden over mijn smaakaanwijzingen. We mogen samen trots zijn op de resultaten. Net zoals in mijn keuken streef ik naar diepgang en complexiteit. De RODENBACH Caractère Rouge heeft een subtiele fruitige neus van framboos en kriek in combinatie met houttoetsen en karamel. Daaronder vind je parfum van viooltjes en tegelijk hints van leder en lichte tabak. Kortom, het is een bier met een vineus aroma. Op het palet proef je eerste prikkelende, scherpe zuren. Die smaakaanzet wordt al snel gecounterd door aangename restzoetheid en een fijne droogheid afkomstig van de veenbessen. Zij geven het bier ook een lange, zuivere en daardoor bijzonder aangename afdronk. De drie gebruikte fruitsoorten hebben hun effect dus duidelijk niet gemist. Wanneer ik deze RODENBACH proef moet ik even denken aan een frisse bourgogne wijn. Daar heeft het delicate fruit met zijn grote expressiekracht en de houtopvoeding natuurlijk wel iets mee te maken.?

RODENBACH Vintage 2009 - Limited Edition

RODENBACH brengt in september de ?RODENBACH Vintage 2009 Limited Edition? op de markt. Deze ?RODENBACH Vintage 2009? met een alcoholvolume van 7% is het unieke resultaat van de creativiteit van de passionele RODENBACH brouwers. Dit uitzonderlijk VLAAMS ROOD BRUIN bier van gemengde gisting dankt haar uniek karakter aan de rijping op handgemaakte eikenhouten foeders, waarvan sommige ouder dan 150 jaar zijn.

?Deze exclusieve ?RODENBACH Vintage 2009? heeft gedurende ruim twee jaar op foeder nummer 145 gerijpt; dit resulteert in een superieure RODENBACH met roodkoperen gloed. De smaak is complex en vol, tevens pittig en verfrissend. Kenmerkend is de appelzurige fruitigheid in combinatie met karamel, wilde honing en eik. zegt Peter Buelens, woordvoerder voor RODENBACH. ?In het aroma vindt men toetsen van karamel, groene appeltjes vermengd met eikenhout terug. De zachtzure, fruitige afdronk is lang en mooi in balans.?

In totaal werden er 37.000 flessen van 75 cl onder kurk gebotteld. Eén vierde er van wordt naar de USA geëxporteerd. ?RODENBACH Vintage 2007? werd op de World Beer Cup 2010 met een zilveren medaille gelauwerd.

Voetbalclub BEERSCHOT kiest voor PALM

geplaatst op 22-06-11

PERSMEDEDELING voor onmiddellijke uitgave.
Steenhuffel - Antwerpen, Kiel, 22 juni 2011


Voetbalclub BEERSCHOT kiest voor PALM

Dat Voetbalclub Beerschot het over een andere boeg gooit is meer dan duidelijk. Voorzitter Patrick Vanoppen kiest resoluut voor verandering op het Kiel: sportief, organisatorisch en nu ook met PALM ! De club kiest namelijk voor een partnership met PALM Breweries, Vanoppen bereikte een akkoord voor de volgende zes jaar.
?PALM is the best Beer-schot ? aldus de voorzitter. Het nieuwe bestuur wil dat de supporters terug centraal staan, binnen deze klantgerichte strategie hoort ook een nieuwe brouwer. ? Vanaf de eerste gesprekken voelden we ons perfect bij de directe aanpak en de daadkracht van PALM, wanneer men mekaar goed aanvoelt en er op anticipeert zit het goed, op die manier kan men tot een degelijk partnership op langere termijn komen. Een samenwerking met Beerschot moet een win-win overeenkomst zijn. Het is, samen met de brouwerij, onze intentie de naamsbekendheid van en de sympathie voor PALM mee te verhogen,? Naast PALM zullen op het Kiel straks ook de andere bieren van PALM Breweries, zoals ESTAMINET Premium Pils, die onlangs de gouden medaille op de ?Brewing Industry International Awards 2011? in London wegkaapte, maar ook RODENBACH en de abdijbieren van Steenbrugge worden geschonken.

Einde persbericht

PALM PARKIES maakt zich op voor meer dan 500.000 bezoekers

geplaatst op 15-06-11

PALM PARKIES maakt zich op voor meer dan 500.000 bezoekers

PALM PARKIES programmeert vanaf 4 juli in 21 steden en gemeenten, 16 in België en 5 in Nederland, gedurende 7 weken zo een 150 festivalconcerten. Het wordt een veelbelovende affiche met ondermeer Eva De Roovere, Tom Dice, Paul Michiels, Thé Lau, Brahim Live, Udo, De Kast en Hans Dulfer Dance Band? PALM PARKIES ontstond lokaal in 1991 en groeide, op vandaag, uit tot hét grootste ?dichtbij? festival van Vlaanderen/Nederland! De groene locaties staan garant voor gezelligheid en kwaliteit. De festivals zijn uniek in hun soort omdat ze 7 weken lang, tijdens de week, buiten de concurrentie van de weekendevenementen, worden georganiseerd.

Veranderende consument doet de biermarkt verschuiven !
De aankoop en de consumptie van bieren verschuift voor een stuk van de traditionele horeca en winkelkanaal naar een derde pijler: evenementen. Sinds 2005 is PALM Breweries trouwe partner van deze gratis concerten die haar naam dragen. PALM slaagt er met PALM PARKIES in om zich, in een krimpende markt actueel, eigentijds én geloofwaardig te positioneren.

PALM onlosmakelijk verbonden met PARKIES
Met om en bij de 100 miljoen PALM consumpties, in België en Nederland, per jaar zit PALM bij de meest verkochte speciaal bieren! PALM is tevreden naamsponsor van dit festival te kunnen zijn. Peter Buelens PR & Events Manager van PALM Breweries: ?Het partnership tussen de organisatie, vzw Divers en PALM is een duidelijke win-win samenwerking. De waarden van beide merken sluiten naadloos op mekaar aan en de positionering van beide is in perfecte harmonie. Samen met de organisatoren brengen we een sfeervol vakantiegevoel naar meer dan 500.000 consumenten, naast het artistiek luik laten we binnen de leefwereld van de consument PALM ontdekken en beleven. PALM & PALM PARKIES, the perfect Match.?

Alle info vind je via www.palmparkies.net en nu ook via facebook - twitter en You Tube

PALM pakt, op Brussel Jazz Marathon, uit met innoverende \'smartphone applicatie\'

geplaatst op 23-05-11

PALM pakt, op Brussels Jazz Marathon, uit met innoverende ?smartphone applicatie?

PALM Breweries is sinds 2007 sponsor van Brussels Jazz Marathon. PALM herbevestigde, voor minstens drie jaar, de samenwerking met de organisator van dit jazzfestival van wereldniveau.
In samenwerking met Brussels Jazz Marathon lanceert PALM de zeer vernieuwende ?BJM smartphone applicatie?.

De ?BJM smartphone applicatie? bundelt al het nieuws over het festival. Dé manier om alle info, zoals programma, timings, locaties, routes, artiesten, ... die men gedurende dit jazzy weekend nodig heeft, handig te kunnen lezen op het eigen toestel. Meer nog: men kan het eigen voorkeursprogramma samenstellen en gewaarschuwd worden wanneer persoonlijk gekozen concerten zullen starten.
Via de website: www.brusselsjazzmarathon.be wordt de applicatie gratis gedownload.
Als partner van de Brussels Jazz Marathon innoveert PALM mee, meer nog de gebruikers er van worden op een gratis PALM getrakteerd! Dankzij deze applicatie kan men een digitale voucher voor een GRATIS PALM downloaden! Peter Buelens, Public Relations & Events manager van PALM verduidelijkt: ?Wanneer je de BJM applicatie hebt gedownload neem je, tijdens de Brussels Jazz Marathon, een foto van jezelf. Deze wordt dan automatisch gepost op jouw facebookpagina, waarna je meteen ook een elektronische voucher toegestuurd krijgt op je smartphone. Inderdaad in enkele kliks is de GRATIS PALM binnen! Deze voucher kan dan gevalideerd worden in één van de PALM Horeca Hotspots. De exacte locatie van de 6 Hotspots is duidelijk terug te vinden in de BJM-folder. Bezit je nog geen smartphone en heb je toch zin in een frisse PALM? Mis dan de PALM Happy Hours niet! Onderweg zal je zeker en vast één van deelnemende cafés tegenkomen waar je op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei tussen 23u en 24u van een PALM Happy Hour kan genieten!

Basisinfo Brussels Jazz Marathon 2011:

- 27, 28 en 29 mei:
- Brussel Centrum
- 16de editie
- 200 gratis live concerten
- Modern Jazz, Traditional Jazz, Blues/Rock, Funk/World Jazz, Latino
- 700 muzikanten / artiesten
- Openluchtpodia: Grote Markt, Zavel, Sint-Katelijneplein, Fernand Cocqplein
- 40-tal podia in horeca en clubs
- www.brusselsjazzmarathon.be

Maar er is meer! Ontvang 1 GRATIS PALM dankzij de BJM smartphone applicatie...


Einde persbericht

PALM SAUVIN de innovatie van de PALM-brouwers voor de komende zomer!

geplaatst op 16-05-11

Raamsdonksveer (NL), 16 mei 2011
Steenhuffel (B),

PALM SAUVIN de innovatie van de PALM-brouwers voor de komende zomer !

PALM introduceert vanaf 15 mei, in een aantal geselecteerde Nederlandse horecazaken, PALM SAUVIN. Van deze nieuwe PALM-variant wordt een gelimiteerde hoeveelheid gebrouwen en is enkel op fust beschikbaar. Consumenten konden de naam, via cocreatie op de sociale netwerksite Facebook, mee bepalen. Uiteindelijk haalde Dennis Knelissen het met PALM SAUVIN.
PALM SAUVIN is een bier van hoge gisting, is licht amberkleurig en wordt gebrouwen met de befaamde PALM mouten en karaktervolle PALM gist. Het gebruik van de unieke hopvariëteit ?Nelson Sauvin? geeft deze PALM fijne aroma?s van kruisbes, grapefruit en toetsen van ?Sauvignon Blanc?.

Brouwerij PALM is er van overtuigd dat PALM SAUVIN vernieuwing brengt binnen het bestaande bieraanbod. De meester-brouwer is er in geslaagd een bier van hoge gisting met een relatief laag alcoholvolume van 4,6 % vol/alc te brouwen dat toch rijk is aan aroma?s. Het is innovatief omwille van het verfrissende, dorstlessende karakter dat perfect past in een zomerse beleving. PALM SAUVIN is volledig complementair aan het bestaande PALM gamma.


Einde persbericht

Rodenbach gaat voor een Europese erkenning

geplaatst op 29-04-11

PERSMEDEDELING onder EMBARGO 29/04/2011 ? 15u

Roeselare 29 april 2011

RODENBACH gaat voor een Europese erkenning
In 2005 kregen RODENBACH en RODENBACH Grand Cru een Vlaamse erkenning als streekproduct. Vandaag kiest RODENBACH, samen met de erkende brouwers van Vlaams rood-bruin bier (RODENBACH ? VERHAEGE ? BAVIK ? BOCKOR), ervoor om ook voor een Europese erkenning (BGA) te gaan. Het Europese dossier werd op 29 april, in aanwezigheid van minster president Kris Peeters, in de brouwerij van RODENBACH, officieel ingediend. Het indienen van zulk Europees dossier is elke keer een krachttoer. Onder impuls van Jan Toye, gedelegeerd bestuurder van PALM Breweries, eigenaar van brouwerij RODENBACH, werd een producentenvereniging opgericht en het Europese Vlaamse roodbruine bier- dossier voorbereid. VLAM-Steunpunt Streekproducten heeft de brouwers begeleid om dit Europese dossier samen te stellen. Het Departement Landbouw en Visserij zorgt voor de verdere afhandeling op Belgische niveau, nadien volgt via het Kabinet Peeters een indiening bij Europa.

BESCHERMDE GEOGRAFISCHE AANDUIDING - BGA
Het grote voordeel van een Europees label is dat het erkenning en bescherming biedt aan de producent. De bescherming bestaat erin dat de producent een intellectueel eigendomsrecht verwerft over zijn product. De erkenning biedt ook commerciële voordelen. Ook de consument heeft voordelen bij Europees beschermde producten. Men krijgt namelijk de garantie van kwaliteit en oorsprong.

VLAAMS ROOD-BRUIN BIER
Het Vlaams rood-bruin bier komt in aanmerking voor dit Europese label van de Beschermde Geografische aanduiding (BGA). De Vlaamse rood-bruine bieren zijn bieren van gemengde gisting die rijpen in rechtopstaande eiken houten vaten, foeders genoemd. Ze hebben door het gebruik van gekleurde gerstmouten een roodbruine kleur. De ?gemengde? hoofdgisting en de 2 jaar durende rijping op eikenhouten vaten (foeders) geven haar een zacht-zure smaak en complexe fruitigheid net als wijn.

RODENBACH doorloopt twee gistingfasen vooraleer het zijn zacht-zure smaak verkrijgt. De eerste gistingsfase is uniek, omdat hoge gisten er samenleven met melkzuurflora: de zogenaamd gemengde gisting. Maar pas na het rijpen in de eikenhouten foeders verkrijgt RODENBACH het fruitige boeket dat geen enkel bier benadert. De foeders zijn cruciaal in het proces. De kuiper van de brouwerij vervaardigt elk vat nog precies zoals in 1821. Geen wonder dat de selectie van het hout een even zorgvuldig uitgevoerde taak is als alle andere die bij het brouwproces komen kijken. Enkel het mooiste hout zonder knoest of kwast komt ervoor in aanmerking. Er komt geen spijker of schroef aan te pas. Om de kuip waterdicht of beter: bierdicht te maken, stopt de kuiper riet tussen de duigen. Enkel de vastgeklonken ijzeren vatringen houden het vat bij elkaar.

RODENBACH - RODENBACH GRAND CRU ? RODENBACH VINTAGE
RODENBACH (Alc. 5,2% Vol.) is een blend van 3/4 jong en 1/4 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier. Michael Jackson, de internationale autoriteit als het om bier gaat, kende RODENBACH de eretitel toe van ?het meest verfrissende bier ter wereld?.
RODENBACH Grand Cru (Alc. 6% Vol.) is een blend van 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier. De grotere hoeveelheid aan oud op eik gerijpt bier draagt bij tot de complexe, intense fruitigheid met een zeer lange afdronk net als een Grand Cru wijn.
RODENBACH Vintage (Alc. 7% Vol.) is het unieke resultaat van de creativiteit van de passionele RODENBACH brouwers. Deze exclusieve RODENBACH Vintage heeft gedurende twee jaar gerijpt op één welbepaalde, geselecteerde, foeder. Het resulteert in een superieure RODENBACH Grand Cru met een zacht-zure smaak en complexe, intense fruitigheid met een zeer lange afdronk net als een Grand Cru wijn. Het wordt enkel in flessen van 75 cl onder kurk gebotteld.

Met dit nieuwe dossier hoopt het VLAM-Steunpunt Streekproducten nog meer de aandacht te vestigen op ons Vlaams gastronomische erfgoed. De variatie aan traditionele streekbieren is groot maar nog veel te weinig bekend en bemind.

Einde persbericht - Productfoto?s RODENBACH via www.palmbreweries.com -> professioneel

Amerikaans Ambassadeur, Howard Gutman, op bezoek bij PALM te Steenhuffel

geplaatst op 07-04-11

Amerikaans Ambassadeur, Howard Gutman, op bezoek bij PALM te Steenhuffel

Howard Gutman, de Amerikaanse Ambassadeur die de US in Brussel vertegenwoordigt, vereerde PALM met een bezoek aan de Steenhuffelse brouwerij. Gedelegeerd Bestuurder, Jan Toye, verwelkomde de heer Gutman op woensdagnamiddag.
Tijdens zijn verwelkoming benadrukte Jan Toye het belang van de Amerikaanse exportmarkt voor PALM Breweries. In 2006 werd door PALM Breweries vanuit haar strategische reflectie de structurele aanpak van export aangekondigd. In de USA is PALM nu fors doorgebroken zodat deze markt voor de brouwerij, na thuismarkt Benelux, het grootste afzetgebied is geworden. In 2007 opteerde PALM Breweries om met Latis te gaan samenwerken. Deze Amerikaanse importeur bouwt met een krachtige sales- en marketingorganisatie de rijke merkenportfolio van PALM Breweries uit. Naast PALM worden ook de andere bieren van de groep: RODENBACH, STEENBRUGGE, ESTAMINET en Frank BOON (joint venture 50/50: Brouwerij BOON & PALM Breweries) gedistribueerd. Na drie jaar is men er in geslaagd reeds een solide basis van kwalitatieve verkoopspunten uit te bouwen: in een 1000-tal Amerikaanse horecazaken wordt PALM van het vat verkocht, in 1.500 ?liquor stores? of supermarkten staat PALM in de rekken.
Na het brouwerijbezoek volgde een bezoek aan het kasteeldomein Diepensteyn waar ook de stoeterij van de vermaarde Belgische Trekpaarden is gehuisvest. Sinds 1980 verscheen het trekpaard als logo op het PALM etiket. Het trekpaard symboliseert de Brabantse herkomst van PALM, het verduidelijkt dat door traditie en selectie het beste uit de natuur wordt gehaald. Het bezoek werd afgesloten met een uitgebreide proeverij van de bieren van de PALM groep.

ESTAMINET PREMIUM PILS kaapt een gouden medaille weg bij de \'Brewing Industry Awards 2011\' competitie.

geplaatst op 23-02-11

PERSMEDEDELING voor onmiddellijke uitgave.

Steenhuffel (B), 23 februari 2011


ESTAMINET PREMIUM PILS kaapt een gouden medaille weg bij de
Brewing Industry International Awards 2011 competitie


Dit jaar werden er 796 bieren voor de Brewing Industry International Awards 2011 competitie, die in Engeland plaats vond, ingeschreven. Een gerenommeerde jury, bestaande uit vakmensen uit de brouwwereld, gaven ESTAMINET Premium Pils de hoogste quotering in de categorie Lager. Deze gouden medaille, die binnen de bierwereld als een Oscar wordt beschouwd, is een belangrijke erkenning en overwinning voor PALM Breweries ! De awards en medailles zullen, tijdens het gala-evenement, op 12 april in de prestigieuze Guildhall in London worden uitgereikt.
ESTAMINET dankt zijn premiumkwaliteit (5,2 % vol/alc) aan de selectie van de beste natuurlijke ingrediënten: zacht water, 100% hoogwaardige zomergerst, een aparte gist en de zeer edele Saaz-hop. De trage en traditionele lage gisting, een brouwproces volgens een origineel recept en een rijping van zes volle weken maken van ESTAMINET een echte Belgische Premium Pils.


Einde persbericht

Packshots via www.palmbreweries.com -> professioneel -> foto\'s

Jean Blaute en Ray Cokes houden hun nieuwe bier Tournée Générale Tripel Hop, gebrouwen door de brouwers van PALM uit Steenhuffel, boven de doopvont.

geplaatst op 13-01-11

PERSMEDEDELING voor onmiddellijke uitgave.

Steenhuffel (B), 13 januari 2011

Jean Blaute en Ray Cokes houden hun nieuwe bier Tournée Générale Tripel Hop, gebrouwen door de brouwers van Palm uit Steenhuffel, boven de doopvont.

Op 19 januari start op televisiekanaal één de tweede reeks van het programma over bier: Tournée Générale. Voor het brouwen en ontwikkelen van het nieuwe Tournée Générale bier gingen Jean Blaute en Ray Cokes te rade bij de brouwers van PALM in Steenhuffel. Het resultaat is de Tournée Générale Tripel Hop, het is een schitterend blond bier van hoge gisting met een alcoholvolume van 7,5 vol. % alc.. Het bier is hergist op fles.

Tournée Générale Tripel Hop is een zeer hoppig bier met voldoende evenwicht tussen bitter en zoet én met een frisse fruitig- en kruidigheid. Specifiek aan deze Tournée Générale is zijn tripel hopping.

Peter Buelens, public relations van PALM verduidelijkt: ?Eerst ondergaat het, vroeg in het productieproces in de brouwketel, een ?early hopping? met de hopsoort Magnum. Die zorgt vooral voor een basisbitterheid in de smaak. Vervolgens wordt er een tweede keer met Amerikaanse Amarillo gehopt. De keuze van deze hopsoort in combinatie met de techniek, namelijk een ?late hopping?, in de whirlpool net vóór de koeling en gisting, zorgen voor de typische citrus flavour. Ten slotte wordt een ?dry hopping? met Cascade hop uitgevoerd. Hierbij wordt, tijdens de lagering, nog eens hop toegevoegd maar die wordt niet meegekookt. Door die ?dry hopping ? verkrijgt men, naast een uitgesproken hoppige smaak en geur, nog een extra subtiel citrus- en pompelmoes aroma.?

De hergisting op een 75cl fles zorgt voor een verdere verfijning en een goede bewaarbaarheid van dit delicate bier.

Het bier zal bij de gespecialiseerde bierhandel en de supermarkten van Delhaize te koop zijn.

Einde persbericht

DOBBEL PALM 2010

geplaatst op 16-11-10

Steenhuffel (B), 16 november 2010

DOBBEL PALM, sinds 1947 dé klassieker onder de eindejaarsbieren, op de markt


PALM Breweries maakt er een erezaak van om op het einde van het jaar hét feestbier Dobbel PALM aan te bieden!
Meester-brouwer, Alfred Van Roy, lanceerde in 1947 Dobbel PALM, het was bedoeld als een feestbier om de 200ste verjaardag van de brouwerij te vieren. ?Hij bood het zonder meerprijs aan, als attentie, om deel te nemen in de feestvreugde. Het bier was zo succesvol dat hij het later rond de eindejaarsperiode op de markt bleef brengen. Zijn opvolger, Jan Toye, zet deze mooie traditie verder? zegt Peter Buelens pr-manager van PALM Breweries. Het populaire eindejaarsbier Dobbel PALM, waar elke bierliefhebber naar uit ziet, is nu ook naast de klassieke flesjes en vaten in magnumflessen van anderhalve liter beschikbaar!
?Dobbel PALM is een amberbier van hoge gisting, type Speciale Belge , met een nog meer uitgesproken mout- en hopkarakter dan PALM. Dobbel PALM is met een alcoholvolume van 6 % hét ideale degustatiebier voor de eindejaarsdagen? aldus Buelens.

DE AMBERMOUTEN VAN PALM: De unieke ambermouten bepalen de basissmaak van Dobbel PALM: lichte karamelsmaken met een honingachtige malsheid. Het moutproces geschiedt naar de specifieke voorschriften van PALM en is gericht op een natuurlijke bruinkleuring die er de specifieke smaak aan geeft. De mouten gebruikt voor het brouwen van Dobbel PALM hebben een diepere bruinkleuring ondergaan.
DE PALM-GISTEN: Gist bepaalt in belangrijke mate het aroma. Door intensieve selectie heeft PALM Breweries een rijke collectie van verschillende giststammen aangelegd die elk een eigen fruitig karakter aan het bier geven. PALM wordt gegist met een symbiose van 3 verschillende giststammen die nadrukkelijk een banaanfruitigheid geven.

Einde persbericht


Productshots van Dobbel PALM downloaden via www.palmbreweries.com > professioneel > foto?s > Dobbel PALM

STEENBRUGGE Abdij Bock innoveert met \'Gruut\'

geplaatst op 01-10-10

PERSMEDEDELING


Raamsdonksveer (NL), 1 oktober 2010


STEENBRUGGE Abdij Bock innoveert met ?Gruut?.

In 1084 stichtte Arnoldus van Tiegem de Sint Pietersabdij. De legende vertelt dat Arnoldus bier brouwde en er zieken mee genas. Daardoor werd niet alleen zijn bier gegeerd, hijzelf zou later heilig worden verklaard en worden uitgeroepen als de patroonheilige van de Belgische brouwers. In 2003 machtigde de prior van de Sint-Pietersabdij - PALM Breweries - om het Abdijbier STEENBRUGGE te brouwen. Hij droeg de Belgische familiale brouwerij op de erfenis van Sint-Arnoldus zorgvuldig voor het nageslacht te bewaren. Naast de vier bestaande variëteiten: Wit, Blond, Bruin en Tripel voegt de brouwerij nu het seizoensbier STEENBRUGGE Abdij Bock aan het assortiment toe.

Het geheim van het Abdijbier van STEENBRUGGE is het eigen kruidenmengsel \"Gruut\". \"Gruut\" verleent dit bier zijn zalige smaak. Elke stad had vroeger een bier met een eigen karakter. In Brugge werd dat karakter bepaald door een kruidenmengsel dat de brouwers verplicht dienden aan te kopen bij het kruidenhuis van de stad, \"Gruuthuse\" genaamd. De brouwers selecteerden voor de STEENBRUGGE Abdij Bock speciale mouten, het geeft dit bockbier van hoge gisting, wat verrijkt is met het zo specifieke kruidenmengsel gruut, een mooie rijke smaak. Dit bier met een alcoholvolume percentage van 6,5% is volmondig met een zoete afdronk, het is verkrijgbaar in fusten van 20-liter.

STEENBRUGGE draagt het ?Erkend Belgisch Abdijbier? label

www.palmbreweries.com
www.palmbier.nl

PALM wil van de Nederlanders Bourgondiërs maken!

geplaatst op 28-09-10

PERSMEDEDELING


Raamsdonksveer (NL), 28 september 2010

PALM wil van de Nederlanders Bourgondiërs maken!

Onder het thema ?Word ook Bourgondiër? lanceert de Belgische familiale brouwerij PALM, voor de Nederlandse markt, een opmerkelijke reclamecampagne. De twee Belgische stand-up comedians, Henk Rijckaert en Bert Gabriëls, bekend van het succesvolle tv-programma op VRT: ?Zonde van de zendtijd? gaan de uitdaging aan de Nederlanders, dankzij PALM, Bourgondischer te maken.

Om het Belgisch karakter en de beleving rond PALM extra kracht bij te zetten werd met het nieuwe reclamebureau Stamenkovits Stibbe Stalenhoef Schreuder & Orchestra een reeks van tv-spots geproduceerd die vanaf 1 oktober op de Nederlandse buis te zien zijn.

In het concept worden de twee Belgen door PALM op pad gestuurd om de Nederlanders, meestal in specifieke Nederlandse situaties, het Bourgondische leven bij te brengen. Teneinde een dynamische en afwisselende campagne te realiseren, passend bij de subtiele humor van de hoofdactoren, werden een aantal straatscènes geschoten rond hetzelfde thema. De spots kennen eenzelfde beginscene (10?) en schakelen dan over naar de Nederlandse situaties en locaties (20?). Beoogd wordt de Belgische authenticiteit, de toegankelijke kwaliteit en vooral de Bourgondische inborst te onderstrepen.

Naast de lancering van de campagne op tv, zal deze verder stevig online (via het social network ?Hyves?), en via specifieke promotionele materialen in horeca en retail, worden ondersteund.

PALM werd vanaf 1989 op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Reeds na drie jaar werd PALM marktleider in het segment van de speciale bieren. Vandaag is PALM nog altijd veruit het meest verkochte speciaalbier.


www.palmbreweries.com
www.palmbier.nl

Bent u ook benieuwd? Ontdek hier reeds een preview via de youtube-link:

http://www.youtube.com/watch?v=JdK9AK9K1H4

http://www.youtube.com/watch?v=P_o6NAPtoNI

http://www.youtube.com/watch?v=dr8ZzW-GUOw

\"RODENBACH Vintage 2008 - Limited Edition\" en \"BRUGGE Kaas gerijpt in RODENBACH\" aan de pers voorgesteld.

geplaatst op 02-09-10

PERSMEDEDELING VOOR ONMIDDELLIJKE UITGAVE


Roeselare, 2 september 2010


?RODENBACH Vintage 2008 - Limited edition?


RODENBACH verwent bierliefhebbers met ?RODENBACH VINTAGE 2008?


RODENBACH brengt ?RODENBACH Vintage 2008 Limited edition? op de markt. Deze ?RODENBACH Vintage 2008? met een alcoholvolume van 7% is het unieke resultaat van de creativiteit van de passionele RODENBACH brouwers. Dit uitzonderlijk VLAAMS ROOD BRUIN bier van gemengde gisting dankt haar uniek karakter aan de rijping op handgemaakte eikenhouten foeders, waarvan sommige ouder dan 150 jaar zijn.

?Deze exclusieve ?RODENBACH Vintage 2008? heeft gedurende ruim twee jaar gerijpt op foeder nummer 96, het resulteert in een superieure RODENBACH Grand Cru met roodkoperen gloed. De smaak is complex en vol, tevens pittig en verfrissend. De appelzurige fruitigheid in combinatie met karamel, wilde honing en eik doet bij het walsen in de mond denken aan Calvados.? zegt Peter Buelens, woordvoerder voor RODENBACH. In het aroma vindt men toetsen van karamel, groene appeltjes vermengd met eikenhout terug. De zacht-zure, fruitige afdronk is lang en mooi in balans.

In totaal werden er 32.000 flessen van 75 cl onder kurk gebotteld en 1.000 vaten van 20 liter aangeboden. Een groot deel wordt naar de USA geëxporteerd.

?RODENBACH Vintage 2007? werd op de World Beer Cup 2010 met een zilveren medaille gelauwerd.

Einde persbericht

RODENBACH is een blend van ¾ jong en ¼ gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier.
RODENBACH Grand Cru is een blend van 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier.

RODENBACH werd erkend als traditioneel Vlaams streekproduct en draagt sindsdien het VLAM-label: Vlaams streekproduct.be
Een Europees ?erkenningdossier? is inmiddels opgestart.


Productfoto?s via www.palmbreweries.com

PALM Breweries NV
Peter Buelens, Public Relations Manager
Steenhuffeldorp 3 ? B- 1840 Steenhuffel
TEL +32 (0)52.31.74.67 FAX +32 (0)52.31.23.44
peter.buelens@palmbreweries.com

PALM Royale voortaan hergist

geplaatst op 17-05-10

PALM Royale voortaan door 'hergisting' nog royaler !


In 2003 lanceerde PALM Breweries, naar aanleiding van de 90ste verjaardag van meester-brouwer Alfred Van Roy, het degustatiebier 'PALM Royale'. Zijn passie voor nadrukkelijke gistingsfruitigheid kreeg in PALM Royale een extreme expressie. Om dit bier nog extra elan en verfijning te geven worden de flesjes PALM Royale 33cl., net zoals dat al gebeurde voor de 75cl. flessen, voortaan hergist. De hergisting zorgt voor een nog fijner gebonden aroma en een verhoogde complexiteit. PALM Royale is een bier van hoge gisting, 7,5 % vol./alc., het uitzicht is koperkleurig, met een fijn wit en wandklevend schuim. Het aroma doet denken aan toetsen van banaan, de smaak is volmondig en met veel \"body\". Lichtzoet door de alcohol is het bier eveneens licht bitter maar tevens fruitig. Bij dit bier hoort uiteraard een mooi glas, een glas op hoge voet dat enerzijds perfect schuimhoudend is en anderzijds het aroma conserveert. Een glas waarin schoonheid en wetenschap verenigd zijn, een recipi

RODENBACH en PALM nemen deel aan de Open Brouwerijen Dag op zondag 25 april

geplaatst op 06-04-10

RODENBACH en PALM nemen deel aan de
Open Brouwerijen Dag
op zondag 25 april

PALM en RODENBACH maken er een erezaak van om eens per jaar, op zondag, de deuren voor het grote publiek te openen.
\"Met onze deelname aan de Open Brouwerijen Dag op zondag 25 april, hebben de consumenten de kans om met alle zintuigen het brouwproces van deze twee monumenten uit het Belgische bierlandschap te ontdekken\" zegt Peter Buelens, public relations manager van PALM Breweries. \"E

Rodenbachfonds kiest voor Canvas collectie/ la collection RTBF

geplaatst op 02-03-10

RODENBACH FONDS kiest voor de CANVASCOLLECTIE / la COLLECTION RTBF

Het RODENBACH FONDS ondertekent partnership met de CANVASCOLLECTIE / la COLLECTION RTBF 2010.

Er wordt wel eens beweerd dat \"Karakter Rijpt met de Tijd\". Voor RODENBACH gaat deze wijsheid alleszins op. Sinds 1821 wordt RODENBACH met passie gebrouwen volgens een methode die tijd vergt. Net zoals bij wijn, ontwikkelt RODENBACH zijn uniek karakter en niet te evenaren smaakpalet door het rijpingsproces op eiken vaten gedurende twee jaar. In die optiek wil RODENBACH zich engageren om talent te helpen \"rijpen\" en te ontplooien.

RODENBACH heeft het RODENBACH FONDS gecre

PALM Breweries wordt nieuwe naamsponsor van het Natourcriterium te Aalst

geplaatst op 09-02-10

PALM Breweries wordt nieuwe naamsponsor van het PALM Natourcriterium Aalst

Steenhuffel/Aalst, dinsdag 5 mei 2009

PALM Breweries kondigt met grote fierheid aan dat ze als naam- & hoofdsponsor tot het Natourcriterium te Aalst is toegetreden. Op dinsdag 5 mei werd om 13u30 de samenwerkingsovereenkomst tussen Het Koninklijk Wielersportcomit

Trekpaardenwedstrijd op kasteeldomein Diepensteyn van PALM

geplaatst op 09-02-10

Instroomdag Power Horse Competition op pinkstermaandag 1 juni te gast bij PALM,
Trekpaardenwedstrijd op kasteeldomein Diepensteyn


PALM heeft door specifieke initiatieven een strategische impuls aan het Belgische Tekpaard gegeven. Zo organiseerde PALM achtereenvolgens: in 1994 de trekpaardenparade aan de Belgische kust, in 1996 de trekpaardenrally Brussel ? Amsterdam en vanaf 1998 jaarlijks de PALM Challenge Cup die sinds 2001 voortleeft in de Power Horse Competition. De Power Horse Competition (PHC) is een menwedstrijd uitsluitend voor trekpaarden. De wedstrijden zijn een toets voor menners en paarden. Het gaat niet alleen om behendigheid maar ook om snelheid en durf. Dit alles is gegoten in een internationale competitie. Het aantal deelnemende teams uit Belgie, Nederland en Duitsland groeit jaarlijks. Circa 60 teams rijden 7 verschillende wedstrijden in Belgi

KUNST IN HUIS werkt samen met RODENBACH FONDS

geplaatst op 09-02-10

SELECTIE KUNST IN HUIS IN SAMENWERKING MET HET
RODENBACH FONDS


Omdat Kunst In Huis haar uitleencollectie permanent willen actualiseren, wordt ook dit jaar opnieuw een selectie georganiseerd. Deze vindt plaats op vrijdag 28 augustus in Gemeenschapscentrum De Markten te Brussel. Een jury bestaande uit vakspecialisten beoordeelt de werken op basis van hun kwaliteit en actualiteit.

Nieuw voor Kunst In Huis is dat deze selectie georganiseerd wordt in samenwerking met het Rodenbach Fonds. Vanuit het besef dat ?Karakter Rijpt met de Tijd? cre

Update PALM Breweries voorjaar 2009

geplaatst op 09-02-10

?Merkbeleving? staat centraal in de communicatie van PALM Breweries

Voor de strategische merken PALM en RODENBACH wordt 2009 het jaar van ?Brand Activation?.
Het aankoop- en consumptiemoment staat hierbij centraal. Aangezien de bierdrinkende consument een momentgebonden consument is geworden wil PALM Breweries hierop inzetten. Op basis van een positieve testcase in 2008 werd beslist voor beide merken in 2009 een ge

PALM trakteert op het PALM natourcriterium te Aalst

geplaatst op 09-02-10

PALM Breweries trakteert, als nieuwe naamsponsor, met 5.000 PALM-kortingsbonnen en 400 Viptickets voor het PALM Natourcriterium Aalst

Steenhuffel/Aalst, woensdag 22 juli 2009

PALM Breweries kondigt met grote fierheid aan dat ze als naam- & hoofdsponsor tot het Natourcriterium te Aalst is toegetreden.
\"Het PALM Natourcriterium is werkelijk een klassieker in het wielermilieu, met haar 75.000 bezoekers is het het grootste natourcriterium van Europa, het is daarmee niet alleen een sportief evenement maar ook als het ware een echt volksfeest\" zegt Peter Buelens, pr-manager van PALM Breweries.
Het criterium vindt plaats op 27 juli, met name

Jan Hoet maakt de drie laureaten van de RODENBACH FONDS AWARDS bekend

geplaatst op 09-02-10

JAN HOET MAAKT DE DRIE LAUREATEN VAN DE RODENBACH FONDS AWARDS BEKEND

Omdat Kunst In Huis haar uitleencollectie permanent wil actualiseren, werd ook dit jaar een selectie georganiseerd. Deze vond plaats op vrijdag 28 augustus in De Markten te Brussel. Een jury bestaande uit vakspecialisten beoordeelde op basis van kwaliteit en actualiteit 1053 kunstwerken. Nieuw voor Kunst In Huis was dat deze selectie georganiseerd werd in samenwerking met het RODENBACH FONDS. Vanuit het besef dat ?Karakter Rijpt met de Tijd? cre

Bierliefhebbers worden dit najaar extra verwend met Dobbel PALM & RODENBACH Vintage 2007 - Limited edition

geplaatst op 09-02-10

BIERLIEFHEBBERS WORDEN DIT NAJAAR EXTRA VERWEND MET
\'Dobbel PALM\' & \'RODENBACH Vintage 2007 - Limited edition\'

DOBBEL PALM, de klassieker onder de eindejaarsbieren, 62 jaar jong!

PALM Breweries, de grootste familiale en onafhankelijke brouwer van Belgi

Palm in 2010 opnieuw hoofdsponsor beach volleyball circuit

geplaatst op 09-02-10

Palm in 2010 opnieuw hoofdsponsor beach volleyball circuit

Op 8 januari hebben PALM Breweries en Free Time Promotion een handtekening gezet onder een vernieuwd sponsorcontract. Hiermee verbindt Palm Breweries voor het seizoen 2010 opnieuw haar naam aan ?s werelds grootste beach volleybal circuit.
PALM Breweries kijkt reeds terug op en jarenlange samenwerking met het recreatieve Beach Volley circuit in Nederland. Na een paar jaar als preferred partner voorzichtig ?geproefd? te hebben van de sfeer en de impact besloot PALM in 2006 naamsponsor van dit grootse Beach Volley traject ter wereld te worden. Vanaf de eerste stappen in dit ?belevingsevenement? bleek dat zowel PALM als organisator Free Time Promotion dezelfde doelstellingen nastreefden: Een laagdrempelig maar zeer kwalitatief evenement cre